Vakáció

2021.08.25. 14:00

Sok-sok nyári örömöt adtak a gyerekeknek a helyi máltások

Vakáció nélkül, sok munkával, sikeresen telt a dunaföldvári tanodások nyara. Lipták Tamással, a szervezet vezetőjével beszélgettünk.

Balogh Tamás

– Az elmúlt nyarakon jelentős figyelmet fordítottak a gyermekekre. Jutott-e erő és idő rájuk az idén is?

– Kétszeresen is, hiszen egy bentlakásos tábort szerveztünk Orfűn, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyaralójában, és egy napközis tábort a szokásos helyszínünkön, Dunaföldváron. Ez is egyhetes volt.

– Ezeket a táborokat a tanodásoknak szervezték, vagy külsősök is jelentkezhettek rá?

– Az orfűi bent alvásosra csak a tanodásokat vártuk, a dunaföldvári helyszínűre már mások is jöhettek. Olyan általános iskolás korúak, akik rászorulók voltak, vagy a szüleik elfoglaltsága miatt felügyelet nélkül töltötték volna az idejüket.

– Milyen programokkal készültek a gyermekek számára?

– Az orfűi csoporttal sokat túráztunk, és a helyi nevezetességeket, így a malommúzeumot is megismerhettük. Közös főzéseket szerveztünk, amire nagyon odafigyeltünk, hiszen azt terveztük, hogy felhasználjuk azokat az ételeket. A figyelem kifizetődött, hiszen a finomságokat mindannyian örömmel fogyasztottuk el.

Lipták Tamással, a szervezet vezetőjével beszélgettünk
Fotók: Balogh Tamás

– Egy különleges és hasznos kihívás is várt a résztvevőkre...

– Mivel az a létesítmény annyira új, hogy mi voltunk az első lakói, nekünk kellett összeszerelnünk az ágyakat, föl­állítani a kosárpalánkot, illetve beüzemeltük a konyhai felszereléseket. Ezek nagyon jó hatással voltak a gyerekekre, akik nagy örömmel és ügyesen láttak neki a nem hétköznapi feladatok megoldásának. Különlegesen jól sikerült csapatépítő program lett belőle. A tanodás gyermekek számára egy különleges programot is választottunk, amikor étterembe vittük őket. A többségük sajnos ritkán jut el oda, és ez egy jó lehetőség volt az ottani viselkedés megismerésére és gyakorlására. El kell mondjam, hogy nagyon komolyan vették a dolgot, és kiválóan viselkedtek, amellett, hogy roppant élvezték a ritka lehetőséget. Ez is az egyik célunk, hogy az ilyen élethelyzetekre is szeretnénk őket felkészíteni, hiszen ők is lesznek apukák, anyukák, akik reményeink szerint át tudják majd adni a gyermekeiknek, a nálunk tanult sokféle élethelyzetre szerzett ismereteiket.

– Dunaföldváron milyen ellátásban részesültek a gyerekek?

– Az étkezésünket a város önkormányzata biztosította. Finom és bőséges reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát kaptak a gyermekek. Itthon (a kánikula időszakában járva) központi programunk volt a strand látogatása. Kézműves foglalkozásokat is tartottunk a számukra. Az egyik alkalommal Farkas-Huszka Rózsa, a „Levendula” Alapfokú Művészeti Iskola művész tanárának közreműködésével. Egy hosszabb kirándulást is tettünk, hozzá a konyhától egy úti csomagot kaptunk. Siklósra, a várhoz utaztunk. Ennek is nagy volt a sikere. Két alkalommal zenés produkcióval is megleptük a gyerekeket. Nem is akármilyenekkel! Az egyiken Navratil Andrea, aki a Népművészet Ifjú Mestere címmel, Bezerédi-díjjal, Bartók-emlékdíjjal, Magyar Művészetért Díjjal, Liszt Ferenc-díjjal elismert művész, és kísérője, Demeter Attila kobzos, énekes-táncos, interaktív elemekkel tarkított előadásukkal varázsolták el őket. Majd a záró napon a szekszárdi Csurgó együttes műsorát élvezhették. Erre az alkalomra felfújtuk az ugrálóvárunkat is, valamint kitelepült a Marcipán cukrászda a „bagaméris” fagyiskocsijával, ami szintén nagy örömöt adott nekik.

A vár alatt is nagyot sétáltak a tanodás gyerekek

– Koncert és játékhelyszín a kertben, az árnyas fa alatt?

– Ez már a „többedik” alkalom volt arra, hogy kipróbáljuk a létjogosultságát, és azt mondhatom, hogy nagyon bevált. A közönség (főleg a gyermekek) és az előadók részére egyaránt. Nagyon szeretnénk, ha a továbbiakban egy kis ráfordítással alkalmassá tehetnénk a városi rendezvényekre is, hiszen csodás a panoráma, és a kert is egy idilli helyszínt ad.

– Jelenleg a nyári szünet miatt üres a tanoda épülete?

– Mi nem tartunk szünetet. Most augusztus végén azoknak a gyerekeinknek a rendelkezésére állunk, akik minden igyekezetünk ellenére sajnos pótvizsgára kényszerülnek. A szükséges felügyelet és segítség mellett ők tanulnak és gyakorolnak ott ezekben a napokban. Ez mellett folyik a kertünk művelése, a most beérő terményeket pedig örömmel viszik haza a „kertészeink” – a tanodások.

– Nagyszerű nyári programot valósítottak meg!

– Nagy és sikeres feladatot végeztünk el. A helyi étkezés, az utazás és a strandolás költségeit a város önkormányzata fedezte, amiért ezúton is köszönetemet fejezem ki. A többi jelentős forrást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat biztosította. Erre a sokféle feladatra sok személyes segítő is érkezett hozzánk. Főiskoláról, szakiskolákból a közösségi szolgálatot teljesítők, a helyi vöröskereszttől Kuti Valéria. A fiatalok megjelenése és a hozzáállása reményt ad arra, hogy a jövőben az a korosztály is nagyobb létszámban fog csatlakozni az önkénteseink közé.

Idilli környezetben tölthették az időt a gyerekek, mégpedig remek programokkal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában