Pentele

2021.08.19. 20:00

Braun Ervin vehette át idén a Pro Pentele díjat

Szent István-napi ünnepséget tartott a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület a Magyar úti klubházban, a program elején elismeréseket adtak át.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A hagyományoknak megfelelően a pentelei közösségek nyitották városunkban az augusztus 20-i ünnepségsorozatot. A Szent István Napi programot a Pentele Sport- Kultúr és Hagyományőrző Egyesület szervezte.

Elsőként Szabó Zsolt Róbert beszélt az egyesület eddigi tevékenységéről. Mint mondta, édesapja, Szabó Tamás alapította az egyesületet 1988-ban, hogy ezzel őrizhessék és ápolhassák az ezer esztendőhöz közeledő Pentelét. A megalapítás óta számos rendezvényt valósítottak meg, többek között szüreti mulatságokat, lovas felvonulásokat, zarándoklatokat, kolbászfesztiválokat, városrészi napokat.

Ezt követően díjakat és elismeréseket adtak át az ünnepségen. Oklevél Penteléért díjjal méltatták dr. Horváthné Lázár Gabriellát, aki 2016 óta szakmai vezetője a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkörnek. A felkészítő tanári tevékenységét szakmai hivatástudatból végzi, a csapat pedig sokat fejlődött, amit bizonyítanak is a fellépéseiken, versenyeken.

A közösség legrangosabb elismerése a Pro Pentele díj, amelyet ebben az évben Braun Ervin baptista gyülekezeti vezetőnek adományoztak. Mint azt méltatásában elmondták, Braun Ervin Kondoroson született 1955-ben, egy keresztény család negyedik gyermekeként. A középiskola elvégzése után telepedett le Dunaújvárosban. Baptista felekezeti felszentelt presbiter lett, 30 éve vezeti a helyi gyülekezetet. 1985-ben indította saját vállalkozását, a pékséget a mai napig üzemelteti. A baptista templom építése is hozzá fűződik, általa készülhetett el 25 évvel ezelőtt a templom a Petőfi Sándor utcában. Támogatóként segíti a pentelei közösségek munkáját is, hagyományőrző tevékenységét, és persze ha alkalma van rá, részt vesz a rendezvényeken is.

Szót kért Pintér Tamás polgármester az ünnepségen, gratulált a díjazottaknak, és a felelősségvállalás jelentőségéről, mint a közösség megtartó erejéről beszélt.

Egy igen megható eleme is volt a penteleiek rendezvényének: Némethné Naszvadi Juliannát, vagy ahogy sokan hívják, Juci nénit búcsúztatták, és köszönték meg neki azt, hogy évtizedeken keresztül lelkiismeretesen, nagy odaadással, elhivatottsággal vezette a Pentelei Nyugdíjas Klubot. Juci néni 1991-ben csatlakozott az akkor még szakkörként működő, körülbelül harmincfős csapathoz, és 15 éve tölti be a vezetői szerepet. Számos helyre elutaztak, kirándultak, fürdőket látogattak. – Igazából nem búcsúzunk, mindig veletek maradok, hiszen nagy utat tettünk meg együtt rengeteg kacagással, énekléssel. Van mire visszaemlékezni, ezeket mind magammal viszem- így beszélt Juci néni, miközben állva tapsolták őt a teremben lévők.

Barta Endre alpolgármester szintén a mikrofonhoz lépett, és bejelentette, hogy Nyitrai Mihály fafaragó művész elkészült azzal az alkotással, amellyel Jakóné Fekete Teréznek kívánnak emléket állítani. Hozzátette, hogy hamarosan felállítják ezt a temetői kopjafánál.

Az ünnepi műsor folytatásában Micsey Lászlóné egy verset szavalt a hazaszeretetről, majd Tóth László, a vasmű egykori vezérigazgatója osztotta meg gondolatait az államalapítás és az új kenyér ünnepéről.

Ezután Czeglédi Péter Pál református lelkész és Braun Ervin baptista gyülekezeti vezető mondott ünnepi áldást, majd felszelték az asztalon lévő hatalmas kenyereket: mindenkinek jutott kóstoló az új kenyérből.

A folytatásban a pentelei Kéknefelejcs dalkör adott elő egy ünnepi dalcsokrot, majd Pletser Zoltánnal kezdetét vette a zenés aratóbál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában