Baracs

2021.07.14. 14:00

Nyáron is aktívan építkeznek, fejlesztenek a településen

Már majdnem a finisben az új bölcsőde, és több pályázatban is érdekelt a település, ezért aki mostanában Baracson jár, vagy éppen ott lakik, az nap mint nap szembesülhet a falu fejlődésével, gyarapodásával. Ennek leglátványosabb elemei az építkezések, amelyek során nemcsak épületek, hanem utak, parkolók, játszóterek létesülnek vagy újulnak meg.

Horváth László

A július derekán megtartott községszemlénken Várai Róbert polgármester kalauzolt bennünket.

– A legnagyobb jelenlegi projektünknél, az új bölcsődénknél alapvetően az októberi átadáshoz képest is jól állunk, mert a mostani készültséget tekintve lényegesen hamarabb megvalósulhat a műszaki átadás. Addig viszont akadnak még előre nem látott építési feladatok, amelyek pluszköltséget jelentenek. Ilyen például a csapadékvíz-elvezetésének a megoldása. Az eredeti terv még nem épült meg, emiatt a tetővíz egy részét át kellett vezetni az épület mögé egy kavicsos, szikkasztós megoldással. Ezenkívül a bölcsődék szakmai felügyelete a bejárás alkalmával tett meglátásokat a még szükséges tennivalókra.

Tágas, világos belső terek
Fotó: Horváth László

Ezek közül talán az egyik legérdekesebb a bilikiöntő, ami ugyan nem a legnagyobb tétel, de kötelezően be kell építeni. Ki gondolta volna, hogy a pelenkák tartalmát nem lehet egyszerűen a sima vécébe önteni? Speciális csészét volt szükséges beszerezni. Szintén változtatást igényelt a napozóterasz kialakítása, ahol a fűre sem tehető ki egyszerűen a babák kis­ágya, hanem mosható járólapos felületet kellett létrehozni száznegyven négyzetméter területen. Ezek mellett még új kerítés, párakapu létesítése vált szükségessé. A pluszmunkák tíz- és húszmillió közé kalkulált többletköltséget jelentenek, amit az önkormányzatnak kell biztosítania, ami más fejlesztési forrásoktól vonható el.

Mindenütt vidám színeket alkalmaztak az épületben

– Milyen pályázatokban érdekelt még Baracs?

– A Magyar Falu Program keretén belül is aktív a település. Jelenleg a két játszóterünk megújítására nyertünk támogatást, amire óriási lakossági igény volt. Erre a Baracsért Közalapítvány már megkezdett egy lakossági gyűjtést. Megítélésünk szerint lakossági támogatásból közel egymillió forint jöhet össze, amelyhez az önkormányzat hozzátesz kétmilliót, valamint az állami segítség részeként további ötmillió képezi majd a játszóterekre fordítható pénzeszközöket. Összességében a két játszótérre így nyolcmilliót szeretnénk fordítani. Szintén pályázatból kívánjuk megvalósítani a II. számú orvosi rendelő fejlesztését. Eddig ehhez négy év alatt négy pályázatot adtunk be. A harmadik már majdnem nyert.

Nagyrészt uniós és állami forrásból valósult meg a beruházás

Most viszont igazán jó esélyünk van a Magyar Falu Programban támogatást elérni. Itt külön megemlítendő, hogy nem egy egyszerű felújításról, hanem bővítésről szól a történet, amelyhez eddig még nem nyílt pályázati lehetőség. A rendelő nagyon elhasználódott, és négyzetméterre sem felel meg az előírásoknak. Ezért nem felújításra, hanem bővítésre pályáztunk. Ráadásul az előírásoknak megfelelően parkolót is szükséges mellé építeni. Ebben az esetben harmincmillióra pályázunk, amelyhez önkormányzati forrásból tízmillióval kell beszállni. Tehát, ahogy jeleztem, nem egyszerű a történet, azonban megteszünk mindent a lakosság és a siker érdekében – hallhattuk a legfrissebb információkat Várai Róbert baracsi polgármestertől.

Előírások szerinti a mosdó is

Távozáskor még egy fontos információt osztott meg lapunkkal a település vezetője. Az elmúlt hetekben a helyi közösségben nagy port kavart M8-as baracsi rácsatlakozás ügyében születhet megnyugtató megoldás. A megbízott mérnöki iroda három alternatívát fog megvizsgálni, milyen útvonalon lehet megközelíteni a Mezőfalvát és Daruszentmiklóst összekötő utat.

Várai Róbert polgármester mutatta meg lapunk munkatársának, hol tartanak az új bölcsőde építésének munkálatai

A tanulmány elkészülte után a képviselői testület választ támogatásra érdemes koncepciót. Ezután mindenképpen népszavazáson dől majd el, akarja-e a lakosság ezt az utat vagy nem. Ezenkívül alternatívaként megvalósulhat a Vidékfejlesztési Programon keresztül a Baracs–Nagyvenyim külterületi összekötő út felújítása. A pályázat már előkészített, csak a testületen múlik, rábólint-e.

Természetesen parkolót is építenek az új intézményhez
A Francia Park játszótere nagyon rászolgált a felújításra
A Baracsot Nagyvenyimmel összekötő út is megújulhatna...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában