helyzetjelentés

2021.07.27. 11:30

Igényük lenne egy ATM-re

A minap betért a szerkesztőségünkbe az egyik olvasónk, akivel lakókörnyezete ügyes-bajos dolgairól beszélgettünk. Az eszmecsere egyik fő témája az volt, hogy egy bankautomatát hiányolnak a Barátság városrészben. Ez az igény nem új keletű, korábban volt is szó arról, hogy telepítenek majd oda is egyet.

Molnár Emese

2021.07.26. Barátság városrész tér nincs automata illusztráció Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az 1-es választókörzetben élők nyilván jobban emlékeznek még arra, hogy az előző önkormányzati képviselő, Gombos István beszélt egy ATM-automata kialakításáról, amelynek helyét a Vasmű Klubnál tervezték.

Gombos István annak idején többször is elmondta, hogy a Barátság városrészben nagyon sok idős ember él, köztük olyanok is, akik már nehezebben tudnak közlekedni. Az ő érdeküket szolgálva kezdtek tárgyalásokat például a Magyar Posta Zrt.-vel is a városrész kispostájának újranyitásáról még 2015-ben. Akkor ugyanis a vállalat az alacsony forgalomra hivatkozva három kirendeltséget is bezárt. Első körben sikerült az önkormányzatnak megállapodnia a Barátság városrészi és az óvárosi kisposták üzemeltetéséről, majd aztán a technikumiról is, hogy a DVG Zrt.-n keresztül biztosítja a város a szolgáltatást. Igény volt arra is, hogy az idősebb polgároknak ne kelljen a nagypostára járniuk, ha a csekkjeiket szeretnék befizetni, így erre is lehetőséget biztosítottak.

Sok az idősebb polgár a körzetben, akik már korábban is igényelték az automatát
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Voltak itt még nagy tervek a körzet lakóival egyeztetve Gombos Istvánnak (helyileg a Barátság útjáról van szó, a belváros felőli részénél), 2019 szeptemberében azt nyilatkozta a szív formájú kupakgyűjtő kihelyezésénél, hogy az egykor szebb napokat is megélt Vasmű Klub helyiségében egy gyógyszertárat és egy ATM-automatát alakítanának ki. Azt is mondta, hogy a Vasmű Klub vételi szándékával már többször is megkeresték a gyár vezetését, az önkormányzat célja az volt, hogy felújítva az épületegyüttest, egyfajta közösségi térként hasznosulhasson az itt élők érdekében.

A legközelebbi ATM a Vasmű úton található Fotó: MW

Aztán jöttek az önkormányzati választások, új vezetőket választott a többség. Az 1-es körzet új képviselője Szántó Péter lett, aki választási kampányában szintén említette a Vasmű Klubot. Facebook-bejegyzésében ezt írta: „Leendő feladataim közül kiemelném a lakókörzetben egy olyan közös helyiség kialakítását, amilyen valamikor a Vasmű Klub volt, ahol fiatalok, idősek tölthetik szabad­idejüket.” Az egyesülete kampánykiadványában pedig az szerepelt, hogy szakemberek bevonásával megvizsgáltatja a kihasználatlan épületek hasznosítási lehetőségeit, és egyeztetést kezdeményez többek közt a Vasmű Klub további működtetéséről is az ISD Dunaferr vezetésével.

Szántó Péter közösségi oldalán végigpörgettük a fényképes beszámolókat, ám az alapvető városüzemeltetési feladatokon kívül semmi nagyobb volumenű fejlesztést nem láttunk. Hétfőn tettünk egy kört azon a téren: nincs ott bankautomata, sem a környező áruházaknál. Egyébként a Vasmű Klub zárva, nincs újranyitott nem önkormányzati tulajdonú helyiség az egykori nővérszálló épületének földszintjén, és még az ottani bölcsőde felújítása sem kezdődött el, amit még tavaly augusztusban jelentett be Szabó Zsolt alpolgármester, és amelyre nem mellékesen még az előző városvezetés nyert egymilliárd forint pályázati forrást… Zárva van a szomszédos áruház is, ám ott legalább fejújítási-átalakítási munkákról szól a lakossági tájékoztatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában