évforduló

2021.07.02. 14:00

Értékteremtő összefogást példáznak az elmúlt évtizedek

Huszonöt éves az Orvosi Rendelőért Alapítvány Kisapostagon. A tagok és az alapítvánnyal kapcsolatban állók a közelmúltban ünnepelték az évfordulót a község evangélikus templomában, ahol az elmúlt negyedévszázados működésére emlékeztek.

Horváth László

A jelenlévők többsége sokat tett azért, hogy a mai napon megemlékezhessünk és köszönetet mondhassunk azért, hogy az alapítók által megfogalmazott és tervbe vett célok megvalósuljanak – köszöntötte a megjelenteket Nagy Attila, Kisapostag polgármestere, majd röviden ismertette a falufejlődés történetét egészen az alapítvány létrehozásáig, mostani működéséig.

– Visszatekintve az 1980-as évekbeli községünkre gyermekként, arra emlékszem, hogy településünknek csak a főutcája volt aszfaltos. Néhány utunk betonos, de a teljes közművesítéstől messze álltunk. A házaknál kutak, jobb esetben hidroforok szolgálták az emberek vízigényét, és emésztőgödör vagy szikkasztó biztosította a megfelelő komfortfokozatot a számunkra. Ha szippantani kellett, a tsz-ből jött traktor a szennyvíz elszállítására. A ´80-as évek derekán elődeink Áron József tanácselnök vezetésével megszervezték a vízhálózat kiépítését, majd pár évvel később a vezetékes gáz is a településre került – mondta a polgármester. Majd folytatta:

– Ezeknek a fejlesztéseknek és az új utcák kijelölésének köszönhetően indult fejlődésnek településünk az elkövetkező években. 1980 és 2000 között 500 fővel nőtt a lakosság száma, ami kiemelkedő eredménynek mondható. A rendszerváltást követően nagy reményekkel vártuk az újabb fejlesztéseket. Erről Áron József polgármester úr biztosan többet tud mondani. Azonban egy biztos! Egyre több utcánk kapott aszfaltburkolatot, és a településünk fejlődése folyamatos volt. 1994-ben az önkormányzati választást követően a testület döntést hozott az Orvosi Rendelőért Alapítvány létrehozásáról, amelyhez a képviselők lehetőségük szerint a tiszteletdíjukat is felajánlották.

Huszonöt év közösségi összefogását ünnepelték az alapítók és a mai tagok
Fotók: Horváth László

A régi, elavult rendelő az iskola mellett, amely egy nem használt tanteremből került kialakításra, már nem tudta biztosítani a kor követelményeit, megoldást kellett találni egy új, korszerű intézmény felépítésére. Az ezt követő ciklusokban csatlakoztak az elődökhöz, vagy folytatták jótékony munkájukat a képviselők, tisztségviselők, amely alapját képezte az új rendelő megépítésének. A fellelhető dokumentumok alapján az alapítók: Áron József, Márkli János, Nagy Istvánné, Reisch György, ifj. Törjék József, Virág Béla. Az alapítást követő időszakban ifj. Agárdi György vezette az alapítványt, aki kuratóriumi elnökként és képviselőként is kivette a részét a cél megvalósításából. A kuratórium tagjai: dr. Szabó László, Fehéri Béla, Szilágyi Lajosné, Turóczi Miklósné, dr. Kovács Pál voltak. Tiszteletdíjuk felajánlásával támogatták az alapítványt: ifj. Agárdi György, Felföldi István, Fülöp Ilona, Hammer István, Kutrovácz István, Márkli János, Nagy Istvánné, Reisch György, Szilágyi Lajosné, dr. Szabó Lászlóné Potornai Márta, ifj. Törjék József, Turóczi Miklós, Virág Béla. 2009-ben Schreiner Béla polgármester vezette testület sikeresen pályázott a hőn áhított új rendelő építéséért.

A 2010-ben kezdődő munkálatok bő háromnegyed év alatt fejeződtek be, elkészült a kor követelményeinek megfelelő szép épület, ahol háziorvosunk dr. Szabó László, apósom büszkén fejezhette be háziorvosi hivatását, amelyet dr. Fekete Borbála háziorvosunk visz tovább. Olyan értékkel gazdagodott településünk, amely az elkövetkező időszakban még sok nemzedéket kiszolgál, és a faluban élő emberek gyógyításához és egészségének megőrzéséhez szükséges tárgyi feltételekkel rendelkezik. Külön köszönet illeti Szilágyi Lajosné Zsuzsát, mert kuratóriumi tagként, háziorvos-asszisztensként mindent megtett, megtesz, hogy az orvosi rendelő ne csak egy épület, hanem sokunk számára sokkal több, az egészségünk záloga lehessen. Köszönet jár Fülöp Ilonának is, aki az alapítvány működéséhez szükséges dokumentáció és könyvelést végzi a kezdetektől. Külön említésre méltó a névtelen támogatók önzetlen anyagi és erkölcsi segítsége.

Bánkuti Katalin, az alapítvány kuratóriumának elnöke

– Az alapítvány 2016-ban nevet módosított Kisapostagi Orvosi Rendelőért és Egészséges Emberért Alapítványra. Céljait tekintve a településünkön élő emberek, családok egészséges életvitelének segítése és fejlesztése, hagyományőrző és közösségi programok szervezése lett. A jelenlegi kuratórium Agárdi György, dr. Agárdi Adrienn, Fogarasi Csabáné, Csáki Andrásné, Szurma Györgyi. A kuratóriumi elnöki feladatokat Bánkuti Katalin végzi, akinek vezetésével az alapítvány, élve a pályázati lehetőségekkel, sok programot és rendezvényt, támogatást hozott községünkbe az elmúlt években.

– Végezetül köszönetemet fejezem ki mindannyiuknak, illetve azoknak is, akik már nem lehetnek közöttünk, hogy ma közösen ünnepelhetjük egy olyan alapítvány 25 évét, amely példát mutatott a közösségi összefogásra, ami a megálmodók célját megvalósította, és ezt követően is településünkért dolgozik, az itt élő embereknek teszi szebbé a mindennapjait – mondta Nagy Attila, Kisapostag polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában