közélet

2021.06.10. 17:30

Akadályt gördítettek elé

A közelmúltban Mezei Zsolt ötlete alapján összesen 23 darab kő virágládát vittek ki a DVG Zrt. munkatársai a város négy körzetébe a Fabó Éva Sportuszoda külső medencéje mellől. Mint kiderült, a cél a szabálytalan parkolások megakadályozása, a zöldterület rongálásának megelőzése volt. Nem mindenki örül neki.

Balla Tibor

2021.06.08. Virágládákat helyeztek ki Dunaújváros különböző pontjain amit a Fabó Éva Sportuszodából hoztak Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A város számos pontján akadnak olyan zöldterületek, belső udvarok, ahová szabálytalanul hajtanak be az autósok, függetlenül attól, hogy ezt kényszerből vagy kényelemből teszik. A végeredmény ugyanis az a kijárt csapás, ahonnan eltűnik a fű, esős idő után pedig felhalmozódik a sáros talaj.

Akad olyan hely, ahol már megkezdte második – életadó – létét a virágláda

Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, Mezei Zsolt városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármester ötlete alapján választották ezt a megoldást. Az uszoda külső medencéjének a felújítása a várakozások szerint ősszel elkezdődik, és féltették ezeket a virágtartókat, hogy kihasználatlanul tönkremennek, megrongálódnak, összetörnek ez idő alatt.

Oda tették ki, ahol a zöldterületen parkolás gondot okoz

Ezért tisztítás és a földdel való megtöltés után, az önkormányzati képviselőkkel egyeztetve, jellemzően olyan helyekre kerültek ki, ahol a szabálytalan zöldfelületi parkolás gondot okoz. A kijárt zöldfelületek helyreállítása sokkal eredményesebb így, és a ládákba ültetett virágok is éppen a zöldterületet növelik. Mezei Zsolt álláspontja szerint három célt szolgálnak ezzel a megoldással: elzárják azokat a területeket, ahová nem szabad behajtani, díszítik a környezetet, és megmentik az enyészettől a kő virágtartókat.

Akadnak olyanok, ahol még várják a szorgos kezeket

Medgyesi Miklós hozzátette, általában hasonló esetben parkolásgátló oszlopokat helyeznek ki, ezek azonban költségesebbek, gyorsabban rongálódnak, és kevésbé esztétikusak. Mindemellett a tűzoltó és mentő járműveknek is könnyebb a dolguk, hiszen ezeket a ládákat szükség esetén odébb tudják helyezni. Mint mondta, bíznak benne, hogy a ládákba kerülő virágok hosszú távon ott is maradnak.

A város következő pontjaira helyeztek ki a ládákból: Szántó Péter képviselő körzetébe az Osztrava tér – Németh L. utcai ház oldalához 3 darabot, a Jászai M. tér 3-4. közé 1 darabot, Mezei Zsolt körzetébe a Bóna I. utca 2-höz 2 darabot, a Ságvárival szemben az udvarba 2 darabot, az Esze T. udvarba 2 darabot, a Köztársaság út 12. mellé 5 darabot, Motyovszki Mátyás képviselő körzetébe a Fáy A. u. 10-hez 3 darabot, Szabó Zsolt képviselő körzetébe pedig a Bocskai u. 2/F-hez 5 darabot.

Nem mindenhol lett sikeres
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Természetesen nem mindenki örül ennek a megoldásnak, a közösségi médiában sok kritika érte. Felmerült, hogy nem túl esztétikusak, megnehezítik a költözéseket, az üzletek feltöltését és a parkolást. Ez utóbbi kifejezett célja is volt az akciónak. Az egyre erősödő parkolási gondok persze ettől még nem oldódnak meg, az önkormányzatnak alaposan el kell gondolkodnia, milyen megoldást talál erre az égető problémára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában