magyar bajnokság

2021.06.22. 07:00

A vitorlázógépek pilótái összecsapnak felettünk

Egy nagyszabású égi versenyt rendeznek meg a Baracs–Kisapostag repülőtéren. Vitorlázógépek sokasága fog felszállni július 3-án a magyar bajnokságon.

Molnár Emese

Fotó: LI

dunaújváros Idén három kategóriában hirdették meg a vitorlázó repülőgépek hazai versenysorozatát. Több repülési számot kell teljesíteniük a pilótáknak, és az így szerzett pontok hozzáadódnak a bajnokság összeredményébe.

Július 2–10. között a város határában lévő, a Baracs Repülőtér Kft. által üzemeltetett légi kikötőben fognak versenyezni a pilóták. A rendezési jogot a Dunaferr Repülőklub nyerte meg.

Izgalmas látványosságnak ígérkezik, amikor sorra húzzák fel az összes vitorlázógépet a magasba Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Minden évben pályázatot írnak ki a szervezésre. Felkészültnek éreztük magunkat arra, hogy egy ilyen versenyt bevállaljunk. Tavaly novemberben megnéztük a feltételeket, és azt láttuk, hogy tudjuk és szeretnénk is teljesíteni. Benyújtottuk a pályázatot, és a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség minket bízott meg a szervezéssel – mondta lapunknak Verasztó Sándor, a klub vezetője.

Előzetesen 40–45 pilótával számoltak, ám már 60 nevezőnél tartanak.

– Hatalmas az érdeklődés a versenyzők részéről. Nyilván ennek egyik oka a pandémia, hiszen ezt a sportágat is érintette a járvány, és most örömmel jönnek a pilóták, szeretnének repülni – tette hozzá a klubvezető.

Bár hazai versenyről van szó, a pilóták mezőnye nemzetközi lesz

Egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolítása nem egyszerű feladat, jó ideje készülnek kisebb és nagyobb fejlesztési munkákkal annak érdekében, hogy a kezdésre minden készen álljon.

– A versenyzőkkel, a kísérő személyzettel együtt körülbelül 150–200 embernek kell olyan infrastrukturális körülményeket biztosítani tíz napig, ami kihívást jelent egy reptéren. Saját beruházásokat hajtottunk végre, amelyeket vállaltunk is a pályázatban, így például felépítettünk egy szaniter blokkot, hamarosan elkészül az új klubház, füvesítettünk, valamint parkolót és informatikai struktúrát is kialakítottunk, hogy az itt kempingezők és a személyzet is biztonságos körülmények között legyen – vázolta Verasztó Sándor.

Ezenkívül rendkívül ellenőrzött és vezényelt körülményeket kell teremteni, hogy minden fennakadás nélkül működhessen. A rendezvény nyitott lesz a közönség számára is, viszont köszönettel vennék a szervezők, ha a látogatást előre jelzik. A programkiírás szerint július 2-án eligazítást kapnak a versenyzők, 3-án pedig az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a verseny.

– Látványosság egyszer az indulásnál van, amikor a vontatásból folyamatosan húzzák fel a gépeket. Ezután 5–7 órára elrepülnek, hogy teljesítsék a versenyfeladatokat. Estefelé érkeznek vissza, ekkor látványos megint, ahogy folyamatosan landolnak – mondta Verasztó Sándor.

A házigazda klub öt pilótáját nevezte be erre a megmérettetésre: Tóth Imre, Loskay László, Mészáros Máté, Tóth Csaba és Geráth Károly fog versenyezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában