Komoly elővigyázatosságok mellett érettségiznek

2021.05.04. 07:00

Tegnap a magyarral elstartoltak a diákok

A magyar nyelv és irodalom írásbelijével tegnap megkezdődtek az érettségi vizsgák. Egymás után már a második, amit a koronavírus-járvány alatt kell a diákoknak teljesíteniük. Tegnap a Pannon Oktatási Központba látogattunk el.

Agárdy Csaba

A magyar nyelv és irodalom írásbelijével tegnap megkezdődtek az érettségi vizsgák. Egymás után már a második, amit a koronavírus-járvány alatt kell a diákoknak teljesíteniük. Tegnap a Pannon Oktatási Központot látogattuk meg. Nagyon fegyelmezetten, példaértékűen kezdődött a vizsgasorozat. A magyar után sokak nehézsége, a matematika következik. Kinek jó, kinek rossz, de a koronavírus-járvány miatt szóbeli nem lesz az idén.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Három osztály érettségizett tegnap a POK-ban, és erre még nem volt példa, mert eddig kettő volt a „csúcs”, és akkor még nem említettük meg a felnőttképzést.

Ami tény, komoly biztonsági intézkedések mellett folyt már a gyülekezés is.

Baráth Gyula igazgatóhelyettes fogadta a diákokat, és nagyon aranyos volt az a pillanat, amikor kedves gyerekekként köszöntötte őket, majd „helyesbített” kedves fiatalokra, mert azért egy érettségi előtt álló már nem biztos, hogy jó néven veszi, ha legyerekezik. Bár néhány esztendő múlva a középiskolás évekre maga a diák is úgy tekint majd vissza, hogy: amikor még gyerek voltam. De persze nem is ez a lényeg!

Baráth Gyula nevelési igazgatóhelyettestől megtudtuk, semmi változás nincs az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

– Szigorúan betartjuk az egészségügyi szabályokat, a másfél méteres távolság érdekében kijelöltük a követési távolságokat. A maszk, a kézfertőtlenítés kötelező a belépésnél. Nagyon figyelünk a diákjainkra.

Nehéz volt súgni. A másfél méteres távolságot be kellett tartani
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az igazgatóhelyettes elmondta, három osztályuk érettségizik majd, és folyamatosan érkeznek a tanulók az iskolába, ezért csak kilenc órakor kezdődnek a vizsgák. A felnőttképzéssel együtt összesen százkilencvenen kezdték meg tegnap a Pannon Oktatási Központban az érettségit.

Az idén elmarad a szóbeli: a POK-ban, a magyart a matematika, a történelem, az angol, majd a német tantárgy követi.

Ami a legfontosabb volt, előbb-utóbb kiderült – pontosan kilenc órakor –, miből is kell megfelelniük ebben az évben a fiataloknak. Az érettségi szövegértési feladatsorában az 1848–49-es szabadságharc nagy szónokairól olvashattak a diákok, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A kétoldalas szöveg elolvasása után pedig tizenegy feladatot kellett megoldaniuk. Egy szaktanár elmondta, három olyan kérdés volt, amelyhez nem elég a szöveg értelmezése, ugyanis nyelvtani tudás is kell hozzá.

Az első feladatsor megoldására 90 percük volt a diákoknak, a feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhettek.

A magyar érettségi műelemző részében a diákok választhattak Mikszáth egyik novellájának elemzése, illetve egy Arany János- és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzése közül. Akármelyiket is választották, egy 400–800 szavas esszét kellett írniuk, aminek megírására 150 perc állt rendelkezésre.

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 percet kaptak az érettségizők, és maximum 100 pontot lehetett elérni mindkét szinten.

Nagyon fegyelmezetten, példaértékűen kezdődött a vizsgasorozat.
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldaniuk: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. Utóbbinál két típusból kellett egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120–200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet.

A magyar vizsgákat ma a matematika követi.

Lassacskán kétszáz éve kezdődött

Magyarországon 1851 óta rendeznek érettségi vizsgát, jelenleg országosan egységes szabályozás szerint. A legutóbbi nagyobb átalakítás a kétszintű érettségi rendszer bevezetése volt 2005-ben. Azóta a vizsga minden tekintetben egységes a gimnáziumok és a szakközépiskolák tanulói, illetve a felnőttoktatásban részt vevők számára is. Az érettségi hazánkban állami vizsga, az érettségi bizonyítvány pedig közokirat. Érettségi bizonyítvány legalább öt tárgyból tett sikeres vizsga alapján állítható ki. A vizsgatárgyak számának nincs felső korlátja. Négy kötelező vizsgatárgy van, ezek alapesetben: a magyar nyelv és irodalom (tehát nincs külön nyelvtan és irodalom!), a történelem, a matematika,

a nemzeti, etnikai kisebbségi oktatásban részt vevők számára anyanyelv és irodalom, egy idegen nyelv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában