Dunaújvárosi Egyetem

2021.05.14. 07:00

Idén harminchat hallgató mutatta be a kutatását

Rendhagyó módon, immáron tizenegyedik alkalommal rendezte meg az egyetem a tehetségnapot.

Molnár Emese

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A járványügyi helyzet miatt a Dunaújvárosi Egyetem munkatársai az online térbe helyezték át a nagy hagyományokkal bíró tehetségnapot. Ezt minden tavaszi félévben megrendezik, a TDK (Tudományos DiákKör) előfutáraként. Itt a diákok előadás formájában bemutathatják a zsűrinek azt a témát, amivel tanulmányaik mellett foglalkoznak.

A szervezőbizottság örömmel fogadta, hogy több levelezős és külföldi hallgató is tudományos munkával készült
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Microsoft Team felületén bonyolították le május 12-én a programot, 13 órától kezdődtek a szekcióülések. Mint arról a felsőoktatási intézményünk beszámolt, összesen harmincnégy előadással készültek a hallgatók. A tudományos munkákat harminchat diák készítette húsz témavezető segítségével. A szervezőbizottság kiemelte, nagy örömükre szolgált, hogy sok levelezős és külföldi hallgató csatlakozott a konferenciához.

A legtöbb előadást (összesen tizenegyet) a társadalomtudományi szekcióban tártak a zsűri elé. Itt az első helyezett Ihász Leandro lett, aki „Az Amazon népszerűsége a válságos időkben” című dolgozatában azt mutatta be, hogy miként hatott a koronavírus-járvány a világ egyik legnagyobb cégére, miért tudta megduplázni piaci értékét. Konzulense Horváthné Fábián Myrtill gazdasági tanár volt.

A műszaki tudományi szekcióban négy előadással neveztek a hallgatók, ebből kettőt díjazott a zsűri. A kategória győztese Szikszai Kristóf lett, aki egy olyan, kifejezetten ipari felhasználásra alkalmas robotfűnyírót tervezett, amely képes napelemparkok és egyéb ipari létesítmények folyamatos karbantartására, és nem igényel folyamatos, drága szervizelést. Konzulense dr. Bajor Péter főiskolai docens volt.

Tulajdonképpen ezek a tudományos dolgozatok, a hallgatók fejlesztési ötletei, kutatásai tudnak a gazdaságban hasznosulni. Ez az elképzelés az, amelyet az egyetemek modellváltásakor is többször hangsúlyoztak: közelebbi kapcsolatot kell kialakítani a felhasználói oldallal, az ipari, az üzleti szférával, olyan együttműködések szükségesek, amelyekkel kölcsönösen tudják segíteni a kutatást és a gyakorlati alkalmazást.

Széll Attila Fotó: internet

Erre pedig még egy kitűnő példával szolgál a Dunaújvárosi Egyetem. A 45 éves Széll Attila a Dunaújvárosi Egyetem levelező tagozatán végezte el az anyagmérnöki képzést, idén januárban tett sikeres államvizsgát. Mint azt lapunknak elmondta, még 2019-ben vett részt az egyetem TDK versenyén dolgozatával, amelyet beneveztek a kétévenként esedékes OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) idei szemléjére. A műszaki szekción belül április 22-én és 23-án volt a fémek vizsgálatában készült dolgozatok bemutatása, és ebben volt érdekelt a DUE hallgatója. Ráadásul a „Melegalakító szerszám­acélon kialakított karbonitridált réteg mikroszerkezetének optimalizálása további PVD bevonatoláshoz” című dolgozatával első helyezést ért el.

Kérésünkre lefordította „konyhanyelvre” is. Egy olyan cégnél dolgozik (TS Hungary), amely felületkezeléssel foglalkozik. Kétféle technológiát alkalmaznak egy olyan bevonat készítésére, amellyel a nagy terhelésű acélok kopását lehet csökkenteni. Tudományos munkájában ezt a két technológiát egyesítette, így kialakítva egy duplex réteget. A vizsgálatoknál, az eredmények értékelésében egyik fő segítője a témavezető konzulense, dr. Kőszegi Szilvia volt. Az újonnan „előállított” terméket már a cégen belül hasznosítják is a partnerek megelégedésére, tehát kézzel fogható az eredmény az ipari környezetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában