fontos változások

2021.05.15. 07:00

A távhőszolgáltatásért július elsejétől már a DVG Zrt. felel

A város önkormányzata április 29-én jelentette be: felmondja a szolgáltatási szerződést a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató (DVCSH) Kft.-vel. A korábban ismertetett tervek szerint a melegvíz- és távhőszolgáltatást idén július 1-jével veszi át a Dunaújvárosi Vagyonkezelő (DVG) Zrt., az ivóvíz-szolgáltatásért pedig egy másik cég felel majd jövő év január 1-től. A fogyasztókat érintő legfontosabb változásokról és egyben az új szolgáltatási struktúráról Szabó Györgyöt, a DVG Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Szabó Szabolcs

2021.05.13. Szabó György a DVG Zrt vezérigazgatója Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Megérkeztek-e már a szükséges engedélyek a július 1-jével történő váltáshoz?

– Pintér Tamás polgármester a DVG Zrt.-t, mint a távhővezeték tulajdonosát jelölte ki, hogy kérjen engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH). Az engedélyeztetés folyamatban van, a MEKH-től azt a választ kaptuk, hogy a kérelmünket legkésőbb május végéig, június elejéig feldolgozzák. A melegvíz- és távhőszolgáltatás egy külön üzletágként fog bekerülni a városi vagyonkezelő cég struktúrájába. A vezetékes ivóvíz-szolgáltatást jövő év januárjától pedig nem a DVG Zrt. fogja üzemeltetni, hiszen ehhez a többi között speciális engedélyek, valamint meghatározott fogyasztószám szükséges. Jelenleg még nem dőlt el, ki lesz a vízszolgáltató.

Szabó György, a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Korábban a DVG Zrt. távhőszolgáltatással nem foglalkozott. Rendelkezésre áll-e majd a megfelelő szakembergárda a biztonságos és problémamentes üzemeltetéshez?

– A törvény biztosítja azt, hogy a jelenlegi távhőszolgáltatónak, azaz a DVCSH-nak át kell adnia azokat a kollégákat, akik jelenleg e területen dolgoznak, ha a DVG át kívánja venni őket. Nyilvánvalóan a nyílt munkaerőpiacon is keresünk megfelelő szakembereket. Nem titok, arra is számítunk, hogy a DVCSH-nál felszabadul a munkaerő egy jelentős része, mi pedig tudunk majd ajánlatot tenni az érintett dolgozóknak. Hangsúlyoznám, nekünk nem a DVCSH munkavállalóival vannak problémáink. Előállt egy régóta húzódó konfliktusos helyzet az önkormányzat, a DVG Zrt. és a DVCSH között, erre fogunk megoldást találni a dunaújvárosi fogyasztók érdekében.

– Egy ilyen átállás komoly költségeket von maga után, rendelkezésre állnak a szükséges anyagi források?

– Igen. Tárgyalunk finanszírozó intézményekkel, amelyek erre a szolgáltatásra hajlandóak forrásokat biztosítani.

– Honnan vásárol majd a városi cég energiát, pontosabban hőt a hálózat üzemeltetéséhez?

– Dunaújvárosban három energiaszolgáltató rendelkezik hőtermelő engedéllyel. Mindhárom céggel felvettük a kapcsolatot. Nyilvánvalóan nem feltétlenül akarunk a jelenlegi struktúrán változtatni, tehát feltehetően ugyanazzal a cégcsoporttal fogunk szerződni, amellyel tette ezt a DVCSH is. Ha az Energott Kft.-vel vagy a másik két hőtermelővel nem sikerül megállapodnunk, akkor a törvények értelmében a MEKH jelöli ki a szolgáltatót.

– Gyakorlatban miként zajlik majd az átadás-átvétel folyamata?

– A legfontosabb: le kell ellenőrizni a hálózat állapotát. Emellett rengeteg mérőórát, költségmegosztót kell majd leolvasni. Komoly feladatot jelent a leltározás is. Információink szerint jelenleg a hálózat működőképes, semmi olyan probléma nincs vele, ami üzemzavart okozhatna. A DVCSH-nak üzem- és működőképes rendszert kell átadnia a DVG Zrt. számára. A fogyasztókat folyamatosan tájékoztatjuk majd az egyes lépésekről. Július 1-jével a város három pontján kívánunk ügyfélszolgálati irodát nyitni. A DVG Zrt. üzemeltet két postafiókot is Dunaújvárosban, ezekben biztosan lesz egy-egy iroda, a harmadik helyszínről pedig a napokban születhet döntés.

– Hogyan változik a számlázás?

– A július 1-je után keletkezett összes költség a DVG Zrt.-t illeti meg. Ami e dátum előtt keletkezett, akár hátralék, akár számla, az pedig a DVCSH-t. Azért is állítjuk fel a fent említett ügyfélszolgálati hálózatot, hogy ha a lakosságnak bármilyen, számlázással kapcsolatos problémája van, akkor képesek legyünk gyorsan érdemi segítséget nyújtani. Úgy tervezzük, a DVG Zrt. először szeptemberben számláz majd, azaz a július és augusztus havi távhőátalány és a melegvíz-számla egyben érkezik majd. Az árak tekintetében nem várható változás.

– Más, de a DVG Zrt.-hez szorosan kapcsolódó két téma: tavaly augusztusban kiégett a Fabó Éva Sportuszoda szaunája, amely azóta sem látogatható.

– A kárrendezés kapcsán vitánk van a biztosítótársasággal. Bízom abban, hogy ez a közeljövőben rendeződhet, és így lesz elegendő forrás a szauna felújítására. Az élményfürdő medencéinek feltöltése már elkezdődött, a nyitást június 15-re tervezzük. A fürdőben pedig elérhető lesz a Római fürdő szaunavilága.

– Ha már szauna, a Szalki-szigeti kempingben található szaunapark tavaly december végén bezárt.

– Részben a járványhelyzet miatt a szigeti szaunapark komoly veszteséggel működött. Még az ott dolgozó munkatársunk bérét sem termelte ki. Tárgyalunk egy céggel, amely több évtizede sikeresen foglalkozik hasonló szaunaparkok üzemeltetésével. Ha sikerül megállapodnunk, akkor kibővült szolgáltatási kínálattal ismét várja majd vendégeit a létesítmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában