együttműködési megállapodás

2021.05.10. 14:00

A helyi kamarák szerepe a gazdaságfejlesztésben

Gazdasági fórumot tartottak pénteken a tesztpályán, ahol a többi között az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna stratégiáját, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos intézkedéscsomagját ismertették a résztvevőkkel. A találkozón szó esett továbbá a kereskedelmi és iparkamaráknak a zóna programjában betöltendő szerepéről.

Mozsár Eszter

20210507 Zalaegerszeg Kamarai fórum a tesztpályán az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fóruma keretében megrendezésre kerülő door-step sajtóeseménye Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A zóna kormánybiztosa, Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány várhatóan a napokban fogadja el a gazdaságfejlesztési tervet, arra készülnek, hogy a hamarosan megnyíló uniós forrásokat hatékonyan, a régió specialitásait figyelembe véve minél érzékenyebben és ésszerűbben használják fel.

A régiós gazdasági fórumon részt vett Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is (balról). A nagy jelentőségű eseményen egyebek mellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos intézkedéscsomagját ismertették a résztvevőkkel Fotók: Katona Tibor

A felkészülési folyamat egyik része volt a mostani, ­zalaegerszegi találkozó, ahol a kamarák képviselői elmondták észrevételeiket, biztosították a döntéshozókat a gazdaságfejlesztésben vállalt szerepükről. Nagyon fontos, hogy az eddig elszigetelt, egymással párhuzamosan futó fejlesztések összekapcsolódjanak, így a régió beruházásait összehangolják – mondta Navracsics Tibor.

Az ITM gazdaságstratégiájáért és szabályozásáért felelős államtitkára, dr. György László a minisztérium célját tolmácsolta.

Navracsics Tibor (előtérben) kormánybiztos tájékoztatója a kamarai fórum sajtóeseményén

Azt szeretnék, ha másfél év alatt legalább annyi vállalkozást érnének el gazdaságfejlesztési programjaikkal, mint az elmúlt harminc évben.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára rávilágított: a térség vállalkozói csak úgy lehetnek a pályázatok sikeres nyertesei, ha minőségi, jól képzett munkaerőhöz jutnak, azt pedig a szak- és felnőttképzés tudja szolgáltatni. Az újságíróknak elmondta, a program résztvevőivel áttekintették az új szakképzési rendszert, annak tapasztalatait, s szó volt a felsőoktatásban zajló modellváltásról is. Jó hír, hogy folyamatosan növekszik a szakképzésre jelentkezők száma. A kamarák a duális képzés kiteljesedésében, annak népszerűsítésében tudnak segíteni.

A találkozó végén a gazdaságfejlesztési zónához tartozó hat megye kilenc kamarai elnöke együttműködési megállapodást írt alá, hangsúlyozva a vállalkozások versenyképességének erősítését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában