Kulcs

2021.04.23. 14:00

Lokálpatrióta segítséggel 16 tantermes iskola készülhet

A kulcsi Fekete István Általános Iskolában az évről évre egyre növekvő gyermeklétszám és az ebből eredő helyhiány méltatlan körülményeket teremtett tanárnak, diáknak egyaránt. Mert a jelenléti tanítás során oktatás folyik a pincétől a padlásig. Óriási szüksége van a városközeli kis településnek egy megfelelő színvonalú iskolaépületre.

Török Tímea

Az egyik legdinamikusabban növekvő Dunaújváros közeli kis településnek, Kulcsnak óriási szüksége van egy megfelelő színvonalú iskolaépületre

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az önkormányzat vezetői ezt a szükségletet felismerve támogatási kérelmet nyújtottak be az Emberi Erőforrások Minisztériumának, azt az állami szerv szakemberének személyes bejárása után támogathatónak ítélték, és végül Orbán Viktor miniszterelnök hagyta jóvá 2020 októberében. Ezután azonnal megkezdődtek az előkészítő munkálatok. Hol tart most a kulcsi iskola reformációja, mikor lesz kész a kor követelményeinek megfelelő tanintézmény? A kérdéseinket Jobb Gyulának, a település polgármesterének tettük fel.

Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– Nagy öröm volt a kormányfői jóváhagyás híre, és később a Magyar Közlönyben megjelent az iskola infrastrukturális fejlesztéséről szóló pozitív döntést tartalmazó kormányrendelet, ez kiemelt jelentőségű jó hír volt a kulcsi lakosságnak és nekem is. Hiszen személyes vezetői célom volt a település érdekét képviselve a kormányzati támogatás segítségével méltó iskolai körülményeket kialakítani. A kulcsi Fekete István Általános Iskola és AMI bővítéséhez az igény szakmai anyagát, a felmérést, előkészítést és tervdokumentáció kidolgozását az önkormányzat saját költségén végezte el. Az elkészült anyaggal kormányzati támogatási kérelmet nyújtottunk be az általános iskola felújítására 700 millió és 1 milliárd forint közötti összegre. A kitartó munka és lobbizás meghozta a várva várt eredményt, 2020. október 23-án az ünnep tiszteletére ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök jóváhagyólag aláírta a településünk jövőjét meghatározó dokumentumot, így végre megkezdődhettek az iskolabővítés előkészítő munkái – mondta el a polgármester, majd folytatta.

– A Magyar Közlönyben leírtak szerint, mivel a kormány egyetértett az iskola fejlesztésére irányuló beruházás koncepciójával, az előkészítés fázisaira összesen 25 millió forint forrást biztosít azzal a feltétellel, hogy azokat legkésőbb 2021. augusztus 31. napjáig meg kell valósítani.

Azonban évek óta tapasztalt jelenség, hogy egyre több fiatal, gyermekes család költözik Kulcsra zömmel iskoláskorú gyermekekkel. A jövőt illetően Schinogl Ferenc iskolaigazgató szakmai véleménye alapján egyértelmű lett, hogy a várható iskolai létszám hatéves távlatát vizsgálva két-két osztályos beiskolázással lehet és kell számolni évfolyamonként. Így iskolánk a jövőben tizenhat osztályos intézménnyé bővülhet, amelyet a polgármesteri hivataltól és a védőnői szolgálattól kért adatok is alátámasztanak. Ezt a trendet semmiképpen nem engedhettem figyelmen kívül hagyni a fejlesztési munkák során. Mert hosszú távon a település érdekeinek az a megfelelő, ha az oktatás és gyermekeink igényeit jól kiszolgáló iskolánk lenne.

Ez pedig a tankerületnek mint fenntartónak és az önkormányzatnak is mint az ingatlan tulajdonosának egyértelmű feladatot jelentett, mivel a tizenhat tantermes iskola jogszabályi feltételeknek megfelelő kialakításához nem volt elegendő alapterületű az akkor rendelkezésre álló iskolai ingatlan. A feladatot és a lehetőségeket nehezítette, hogy esetünkben nem egy üres telekre tervezett beruházásról van szó, hanem a falu szívében egy lakóházakkal körbevett épület bővítéséről – fejtette ki a kulcsiak első embere.

Az egyik legdinamikusabban növekvő Dunaújváros közeli kis településnek, Kulcsnak óriási szüksége van egy megfelelő színvonalú iskolaépületre
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– Amikor az iskola mellett lévő családi ház eladóvá vált, felkészültségünk találkozott a lehetőséggel. Már éppen nyélbe ütötték volna az üzletet, amikor egyeztettem a tulajdonosokkal. Köszönet a Hadnagy család lokálpatrióta hozzáállásának, az önkormányzatunk vásárolhatta meg az ingatlant, amely az iskoláéval együtt már lehetővé teszi a tizenhat tanterem kialakítását minden szabály betartása mellett. Már összevonás alatt áll a területet, egy helyrajzi számon lesz, ahogy azt a beruházó tankerület kérte.

Egyébként rendszeresen egyeztetek a dunaújvárosi központ vezetőjével, Szilágyiné Németh Saroltával ez ügyben. A legutóbbi információim alapján az iskola tervezési munkái az elvárható módon folynak, és ez év augusztus 15-re készen lesznek az engedélyes tervek, amelyek alapján készül majd el az iskolát érintő beruházás költségvetése, majd ezt követően lesz kiírva a közbeszerzési eljárás. Mindezek alapján az iskolánk infrastrukturális fejlesztésének kivitelezése 2022 nyarán fog elkezdődni – tájékoztatta lapunkat Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában