egymásra vigyázva

2021.04.08. 08:00

Felelősségteljesen

Agárdy Csaba

Fotó: Shutterstock

Egyetértek Orbán Viktor miniszterelnök keddi nyilatkozatával, amikor arról beszélt, több mint egy éve „a vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina”. De azzal is tisztában kellene lennie mindenkinek, hogy a vakcina kevés, a felelősségteljes magatartásra mindenkinek – a beoltottaknak is – törekedniük kell. Értem ezalatt a maszk viselését, a távolságtartást, a rendszeres kézmosást, a fertőtlenítést a környezetünkben, lakóterünkben. Sajnos annak ellenére, hogy a brit mutáns vírus kegyetlenebb, mint az előző volt, még mindig sokan nem veszik komolyan a helyzetet. Vannak, akik vírustagadók, vannak, akik egyszerűen azt vallják, nekik senki sem mondja meg, hogy mit hordjanak, hogyan viselkedjenek, és vannak az egyszerűen alapból felelőtlenek. Hatalmas bulikról hallani, az idegenforgalmi központjainkon, Velencei-tó, Balaton, Dunakanyar, észre sem lehet venni, hogy járvány lenne, egymás hegyén-hátán az emberek.

A felsorolt „viselkedési formák” azonkívül, hogy veszélyeztetik saját maguk, családjuk, közvetlen környezetük egészségét, arculcsapása az egészségügyben lassan vért pisáló dolgozók munkájának. Kíváncsi lennék arra, hogy a maszk hordását tagadók mit szólnának ahhoz, ha a sebész úgy műtené meg őket, hogy nem fertőtleníti magát, nem venne fel maszkot, sőt, esetleg egy láncdohányos doki a beavatkozás közben még el is szívna egy cigit.

Talán listát kellene vezetni azokról, akik nem hajlandóak a korlátozásokat betartani, és a listára felkerülőknek a magyar egészségügy innentől kezdve minden esetben fizetőssé válna. Lehet, hogy egy ilyen szélsőséges megoldás változtatna a gondolkodásmódjukon?

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában