Önnek ajánljuk

2021.04.15. 07:00

Engedélyeztetik az SK iváncsai üzemét, ősszel indul a beruházás

Megkezdődött a dél-koreai SK Battery Hungary Kft. által Iváncsán tervezett akkumulátorgyár első üteme építésének környezetvédelmi hatósági engedélyezése – tette közzé a Fejér Megyei Kormányhivatal.

Forrás: vg.hu

Fotónk a beruházás sajtótájékoztatóján készült. Szijjártó Péter (középen) külügyminiszteren kívül jelen volt dr. Galambos Dénes, korábbi miniszterelnöki biztos és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere is Fotó: KKM sajtó

A hatósági eljárás ügyintézési határideje – nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített beruházásról lévén szó – 45 nap, vagyis május harmadik hetének végére megszülethet a határozat. A projekt tervét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februárban jelentette be, e szerint a beruházás 681 milliárd forintba kerül, és 2500 munkahelyet teremt. A tárcavezető akkori közlése szerint az állam ezt a projektet is támogatja majd. A részleteket későbbre ígérte, de jelezte, hogy minden bizonnyal ez lesz az eddigi legnagyobb, egyszeri magyarországi beruházástámogatás.

Az építkezés a tervek szerint az idei harmadik negyedévben kezdődik, első lépésben mintegy 700 ezer négyzetméteren. Állami beruházásban kibővítik hozzá a Dunaújvárosi járás érintett közlekedési és energetikai infrastruktúráját.

A dél-koreai cég közleménye szerint a teljes, 2,29 milliárd dolláros beruházás (tehát a második ütem is) 2028-ra készül el, ezen belül az iváncsai telephely 1,148 milliárd dollárba kerül.

Az első ütemben egy évi 30 gigawattóra gyártási kapacitású, lítiumion-akkumulátor előállítására alkalmas gyár, és egy évi 48 megawatt hőteljesítményű, gázüzemű tüzelőberendezés – négy gázkazán és egy gőzkazán – létesül a kormányhivatal tájékoztatása szerint, várhatóan 2023 júniusára.

A világpiaci mércével is jelentős anyavállalat Dél-Korea legnagyobb energetikai és vegyipari csoportja, amelynek az első két európai üzeme is Magyarországon működik. Komáromban elektromos járművek akkumulátoraihoz használatos lítium­ion-akkumulátorcellák, -modulok és -packek készülnek. A két gyár éves kapacitása 7,5, illetve 9,5 gigawattóra. Az anyacég 2025-ig 125 gigawattóra termelési kapacitást szeretne elérni, ennek jelentős részét a magyarországi egységektől várja.

Úgy kalkulál, hogy az iváncsai gyár 70 kilowattórás átlagos teljesítménnyel és 400 kilométeres hatótávolsággal számolva évente körülbelül 430 ezer elektromos autóhoz tud majd akkumulátort gyártani.

Kiegészült az a kormányrendelet, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette az Iváncsa külterületén létesülő ipari parkot. A kiegészítés a településrendezési eszközök felhasználásának módját érinti, illetve azt, hogy mely esetekben kell eltérni az országos településrendezési és építési követelményektől, illetve ezeket mikor nem lehet alkalmazni.

Fotónk a beruházás sajtótájékoztatóján készült. Szijjártó Péter (középen) külügyminiszteren kívül jelen volt dr. Galambos Dénes, korábbi miniszterelnöki biztos és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere is
Fotó: KKM sajtó

(Forrás: vg.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában