több lépcsőben halad

2021.04.28. 09:00

Elkezdték a kútfúrást az élményfürdőnél

Másfél hónappal ezelőtt Pintér Tamás polgármester és Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az élményfürdőnél kútfúrási munkálatok kezdődnek.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Mint akkor megírtuk, a projekt a Modern Városok Program keretében valósul meg, mintegy 220 millió forintból, amelyből 200 millió forintot fordítanak a kút fúrására, 20 millió forintot pedig a fúrás utáni tereprendezés munkálataira.

Kedden annak apropóján tartott sajtótájékoztatót a DVG Zrt. vezérigazgatója, és Duka László, a cég műszaki ágazati vezetője, hogy a fúrási munkák a hét elején megkezdődtek.

A fúrógépet múlt héten állították fel a helyszínen
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Szabó György elmondta, hogy a fúrás több lépcsőben halad majd, és nagyon bíznak benne, hogy találnak meleg vizet vagy termálvizet, amelynek felhasználásával az élményfürdő üzemeltetését jóval gazdaságosabbá lehetne tenni.

Duka László ismertette a műszaki részleteket. Elmondta, hogy első lépésben 430 méter mélyre fúrnak le, a fúró éjjel-nappal működik, napi hatvan métert tudnak így haladni a munkálatokkal. Ezt követően a felső réteg talajvizét cementálják, hogy az alsóbb rétegek vize ne tudjon keveredni a talajvízzel.

Ezután tíznapos szünet következik, ezalatt a cementréteg megköt a csövek körül, így kezdődhet a kutató fúrás. Ennek során 1100 méter mélyre hatolnak le. Öt méterenként vesznek kőzetmintákat, amelyeket kielemeznek. Arra a kérdésre, hogy végül milyen vizet sikerül találni ebben a mélységben, illetve a fúrás során, egy hónap múlva kaphatunk pontos választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában