a járművezetők figyelme csökkent

2021.03.18. 11:30

Egyenrangú partnerek vagyunk a közlekedésben

A dunaújvárosi közlekedési hálózat egyik érzékeny pontja a Bocskai István utca – Dózsa György út – Kallós Dezső utca kereszteződése, ahol március 16-án ismét egy súlyos baleset történt.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Kőhalmi László címzetes rendőr főtörzs­zászlós, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály helyszínelője és balesetvizsgálója lapunk megkeresésére telefonon elmondta:

Kőhalmi László címzetes rendőr főtörzszászlós

– Az említett kereszteződésben a közlekedést évek óta fényjelző készülék irányítja, ez kiegészült egy számláló lámpával is, amely szintén a balesetek megelőzését szolgálja. A Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság egyik fő feladata, hogy a városhatáron belül és kívül is elemezze, vizsgálja az ehhez hasonló közlekedési szituációkat, forgalomtechnikai helyzeteket, amelyek esetleg beavatkozást igényelnek. A Bocskai utca – Dózsa György út kereszteződést is folyamatosan monitorozzuk. A beérkező információk, adatok alapján úgy látjuk, a legfőbb problémát itt az emberi figyelmetlenség jelenti. E szakaszon az úgynevezett telezöld jelzés érvényes, amikor a szembejövő forgalmat engedi a fényjelző készülék. Itt legtöbbször az jelenti az alapvető problémát, hogy a belső forgalmi sávban megadják az elsőbbséget a balra kanyarodó járművezetők, amíg közben a külső sávban is érkezhet jármű. E szituációknál sajnos gyakran előfordul az elsőbbségadás elmulasztása. A legtöbb balesetnek ez az alapforrása.

Március 16-án ismét egy súlyos baleset történt a Bocskai utca – Dózsa György út – Kallós Dezső utca által érintett kereszteződésben. Kőhalmi László címzetes rendőr főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály helyszínelő és balesetvizsgálója lapunk megkeresésére telefonon elmondta: – Az említett kereszteződésben a közlekedést évek óta fényjelző készülék irányítja, ez kiegészült egy számláló lámpával is, amely szintén a balesetek megelőzését szolgálja. A beérkező információk, adatok alapján úgy látjuk, a legfőbb problémát itt az emberi figyelmetlenség jelenti
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

További gond, ha a vezető nem jól méri fel a vele szemben közlekedő jármű sebességét. Ugyanis, itt nincs sebességkorlátozás, azaz 50 km/h sebességgel lehet haladni. Az utóbbi években jelentősen nőtt a forgalom a város egész területén, így ebben a kereszteződésben is. Igaz ez a gépjárművekre, a motorkerékpárokra és a kerékpárokra is. Már itt a tavasz, még több motorosra és kerékpárosra lehet majd számítani, ezért is arra kérnék mindenkit, hogy figyeljünk egymásra. Hangsúlyoznám, a kerékpárokat itt sem szabad hajtani átkeléskor, hanem át kell tolni azokat. E szakaszon főként a műszakváltásoknál tapasztaltunk megnövekedett forgalmat, valamint pénteken délutánonként. A legfontosabb az lenne, és én is ezt kérném minden közlekedőtől: segítsük egymást! Azért, mert valaki be akar sorolni elénk, az nem ellenség, hanem egy közlekedési partner.

A városi közlekedés egyik érzékeny pontja a Bocskai utca és a Dózsa György út találkozása

Segítenünk kell egymást a balesetmentes közlekedés érdekében, mert mindenkit hazavárnak – fogalmazott Kőhalmi László, akit a kereszteződésben történt balesetek rendszerességéről is kérdeztünk:

– Sajnos, valóban történnek itt balesetek, ám a statisztikák is azt bizonyítják, hogy jóval kevesebb, mint korábban, amikor még nem védte fényjelző készülék és számláló ezt a kereszteződést. A lényeg, hogy kiemelt figyelemmel járjunk el e szakaszon is, tartsuk be a KRESZ szabályait, és még egyszer kiemelném: a közlekedésben mindenki egyenlő! Tekintsük partnernek a másikat, ne az utakon akarjunk győzni. A már említett Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottságban is azért dolgozunk közösen, a polgárok véleményét, javaslatait is figyelembe véve, több terület szakembereinek bevonásával, hogy reagáljunk a változó igényekre, és minimalizáljuk a balesetek számát – nyilatkozta lapunknak Kőhalmi László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában