közlekedés

2021.03.27. 15:30

A visszaszámlálók csak plusz tájékoztatást adnak

Az utóbbi hetekben több olvasónk is jelezte lapunknak, hogy a város forgalmasabb csomópontjain a forgalomirányító fényjelző készülékek mellé felszerelt úgynevezett visszaszámláló lámpák akár több másodpercet is csúszhatnak, azaz sokszor nincsenek összhangban az aktuális fényjelzéssel.

Szabó Szabolcs

Az országos tapasztalatok szerint a közlekedők összességében elégedettek a visszaszámláló lámpákkal Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Zsedrovits Eniko

A visszaszámláló lámpák fő feladata a forgalomirányító jelzőlámpáknál várakozó és az oda érkező járműveknek jelezni azt, hogy a pillanatnyi jelzéskép még mennyi ideig fog fennállni. E kiegészítő lámpákat több mint hat éve, 2014 első hónapjaiban kezdték el fölszerelni a nagyobb városi kereszteződésekben.

Az önkormányzat akkor a Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság kérésére helyezte ki a visszaszámláló lámpákat, hogy ezzel is segítsék a kereszteződésekben történő biztonságos áthaladást.

Első körben a Szórád Márton út, Építők útja, Béke tér kereszteződés, a Szórád Márton út, Dózsa György út kereszteződés, az Aranyvölgyi út, Magyar út kereszteződés és Aranyvölgyi út, Baracsi út kereszteződésben találkozhattak e lámpákkal a közlekedők.

Sokan rágyorsítanak, hogy elcsípjék az utolsó „zöld” másodperceket
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Lapunk az akkori lámpakihelyezések kapcsán kiemelte: ezek a kiegészítő berendezések nem mindenhova szerelhetők fel, a kijelzők csak az úgynevezett fix programok szerint működő csomópontok esetében használhatók, ahol minden ciklusban azonos időzítések vannak beállítva. Például járműérzékelő detektorokkal működtetett csomópont esetében a visszajelző nem használható, mert minden ciklusban eltér egymástól a piros és zöld időzítése. Továbbá nagyon fontos, hogy működő jelzőlámpa esetén mindig a fényjelző készülék piros-sárga-zöld jelzéseinek megfelelően kell az autósoknak közlekedniük.

A visszaszámlálók csak tájékoztató adatokat jelenítenek meg, csak azok jelzései alapján közlekedni, indulni nem szabad!

Számláló lámpákkal szinte az összes magyar nagyvárosban találkozhatnak a közlekedők. Az országos tapasztalatok azt mutatják, hogy a járművezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok is hasznosnak ítélik e plusz információt nyújtó lámpákat, ám az elmúlt években számos kritika, ellenérv is megfogalmazódott használatukkal kapcsolatban.

Az országos tapasztalatok szerint a közlekedők összességében elégedettek a visszaszámláló lámpákkal
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

A piros lámpához kapcsolt visszaszámlálás esetén az autós, látva a még hátralévő hosszú másodperceket, például dönthet úgy is, hogy leállítja a motort, ezzel némi üzemanyagot spórol, és csökkenti a környezeti terhelést is. Ami a hátralévő „zöldítő visszaszámlálást” illeti, már számos ellen­érvet is felsorolnak a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek. Például sokan elhamarkodottan, rosszul döntenek, amikor a kereszteződéshez érve azt látják, már csak pár másodpercig tart a zöld jelzés, ekkor a megállás helyett inkább felgyorsítanak, és megpróbálnak megengedettnél jóval nagyobb sebességgel áthajtani a kereszteződésben. Ez pedig – a közlekedési szituációtól függően – komoly balesetveszélyt idézhet elő. Mint arra több, a témával foglalkozó cikk is rámutatott, néhány nyugati országban zöld jelzésnél a számláló helyett gyorsuló villogás jelzi, hogy hamarosan véget ér az adott fényjelzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában