a jogász válaszol

2021.03.20. 13:00

A reintegrációs őrizet feltételei

Dr. Unger Zsolt

Forrás: Shutterstock

A reintegrációs őrizet Magyarországon 2015 óta létező intézmény, amely lehetővé teszi végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek egyes csoportjainak, hogy a büntetésük utolsó néhány hónapját ne a büntetés-végrehajtási intézetben, hanem otthon, családi körben töltsék el egyfajta házi őrizetben, munkavégzési lehetőség biztosítása mellett azért, hogy az elítéltek a társadalomba és a családi, munkahelyi környezetükbe minél gyorsabban és könnyebben visszailleszkedhessenek. 2017. január 1-től ennek szabályai megváltoztak, és az elítéltek a korábbinál kedvezőbb feltételek mellett élhetnek e lehetőséggel.

A reintegrációs őrizet nem alanyi jog, azt a bíróság adhatja meg, vagy utasíthatja el, amennyiben azt az elítélt esetében nem látja célszerűnek.

Fontos, hogy milyen bűncselekmény miatt történt az elítélés a reintegrációs őrizet időtartama legfeljebb 1 év, ha gondatlan bűncselekmény miatt ítélték el az elítéltet, egyéb esetekben legfeljebb 10 hónap.

Nem helyezhető reintegrációs őrizetbe, akit nem első alkalommal ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre, és visszaesőnek tekintendő.

Az elítélt mozgása, a szabályok megtartása személyes ellenőrzés mellett elektronikus távfelügyeleti eszközökkel is ellenőrizhető. A bv-intézet hivatalból vizsgálja a feltételek meglétét, és pozitív esetben tájékoztatja a lehetőségről az elítéltet.

Az elítéltek azonban szeretik saját kezükbe venni a sorsukat, és maguk kezdeményezik akár közvetlenül, akár ügyvédjük útján.

A kérelmet a bv-intézet véleményezi, a pártfogó felügyelő pedig környezettanulmányt készít a kérelemben megjelölt lakásról.

Az iratokat a bv-intézet továbbítja a bv-i bíróhoz, aki az elítélt vagy a védő által benyújtott kérelem esetében meghallgatást tart, egyébként meghallgatás nélkül, az iratok alapján dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában