Baracs

2021.02.23. 07:00

Több százan vettek részt a különleges, internetes adásban

A falu önkormányzati történelmében először használták az internet nyújtotta lehetőségeket a hivatal és a lakosság közötti kommunikációra!

Horváth László

A község önkormányzatának első élő, internetes közvetítését több százan követhették február 17-én, kedden délután az ismert közösségi csatornán, a Facebookon. A vírushelyzet miatt a szokásos módon nem rendezhette az önkormányzat az éves költségvetési beszámolót és a hozzá szervezett közmeghallgatást, így a technikát hívták segítségül. Bár az indulásnál majdnem félórás technikai problémával küzdöttek a technikusok, végül este fél hattól fél kilencig folyt a közösségi ügyeket érintő tájékoztató és a válaszadás. Az első részben Várai Róbert, Baracs polgármestere a 2020-as év történéseit, pénzügyi helyzetét ismertette, kiegészítve az elmúlt tíz év önkormányzati munkájával, fejlesztésekkel kapcsolatos tudnivalókkal.

 

A kisgyermekes szülők – köztük Németh Robotka Nikoletta és Sárközi Helga is – várják az új bölcsőde megépülését
Fotók: a szerző

A folytatásban talán a legtöbbeket érdeklő téma, az M8 gyorsforgalmi út – M6 autópálya-rácsatlakozás Baracsot érintő részének tárgyalása következett, amelyben a szabályzók és a lehetőségek jelenlegi helyzetét figyelembe véve kiderült, egyelőre nem lesz közvetlen összeköttetése a falunak az említett utakkal. Várai Róbert elmondta, hogy a tavalyi egyeztetésen összefésülték a kéréseket és a lehetőségeket. Megosztott a falu és a képviselő-testület is a rácsatlakozás ügyében. A nyugalom fenntartása a legfontosabb, a bűnözéstől és a forgalom megnövekedésétől való félelem az ellenzők indoka. Az M8 után az épülő bölcsőde kapott reflektorfényt. Várai kiemelte, kevés környező település tart az építkezésben ennyire előre, majd részletezte a beruházás állását és a megvalósulást. Fontos momentum, hogy bölcsődéhez parkolók is kapcsolódnak. Energetikai fejlesztések terén említésre érdemes a kiszolgálóépület, hátul aprítéktárolóval, amelyben aprítékkazán kap helyet, és össze lesz kötve az új óvodával, a faluházzal a Zöldprojekt keretében. Szó esett napi aktualitásokról, mint a még átvehető kukákról, valamint több fejlesztésről, köztük a II-es orvosi rendelő bővítéséről, felújításáról.

Várai Róbert az első online közmeghallgatást tartja

A Magyar Falu Programban már kétszer pályáztak rá. Védőnői rendelőnél a bővítésről tájékoztattak. Ezzel párhuzamosan beadtak egy energetikai pályázatot is hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, amivel együtt esélyesebb a II-es körzet megújulása. Terítékre került vízelvezetés, járdafelújítás – főleg a bölcsőde felé. Temetői infrastruktúra pályázatában a templomosi templom ravatalozója és az ÖNO tetőterében létesítendő szolgálati lakás jött fel témaként. Nagy gond az illegális hulladéklerakók felszámolása is. Sajnos a környék tele van szeméttel, és egy része önkormányzati földutak mentén van. Adtak be pályázatot, de elutasították. Pályáztak a játszóterek felújítására, ami folyamatban van. Nyert az óvoda udvari játékok telepítése című pályázata. A közterületek karbantartása témánál a gépbeszerzés már lezajlott, és időközben megérkezett a támogatás. Aszfaltozófelszerelést vettek, ami jobb minőségben dolgozik, mint a hideg aszfaltos eljárás.

A részt vevő lakók kérdéseire is válaszoltak az online közmeghallgatáson

Védőnői eszközbeszerzésnél 1-1 millió forintot nyert a falu a két körzetre. Energetikai felújításoknál a rendelőn kívül külön pályázati anyag az ÖNO teljes hőszigetelése, nyílászárói, fűtési rendszere – folyamatban az elbírálása. Napirenden van a sportpark. A Leader akciócsoportban a település is tag. Színpadot szeretnének építeni, több alternatívát vizsgálnak majd. Tavaly volt meghirdetve az egyházak részére ingatlanfelújítás. Csak a görögkatolikusok éltek a lehetőséggel. A Táncsics utca sarkán lévő ingatlant, jelenleg védőnői körzet épületét kapnák meg a hitéleti tevékenységhez, ha megfelel. Mivel ez egy három helyiséges épület, másik részén kézműves-műhely lenne a régi hagyományos kézműveskörökkel, ami találkozási pontot is jelenthetne a gyerekek és a szülők számára. Várai szólt a pandémia okozta önkormányzati munka nehézségeiről, amit sikeresen átvészeltek eddig – zárta a beszámolót Baracs polgármestere.

Az M8 gyorsforgalmú úthoz való csatlakozásról eltérően vélekednek

A lakossági kérdésekben a teljesség igénye nélkül az M8 gyorsforgalmi felcsatlakozás, ipari park létesítésének lehetőségei, mezőgazdaság, kereskedelem, az M8 védőfal hosszának növekedése szerepelt első helyen. Kritika érte a lakossági tájékoztatást, valamint az útellenzők megindokolták, miért nem akarják a rácsatlakozást, az útpártolók kevesebb indokot juttattak el – hallhattuk a válaszokban. Kérdésként merült fel a közművek hálózatának állapota, felújítások, ivóvízvezetékek cseréje. Várai válaszában kiemelte az elmúlt időszak ivóvízfejlesztéseit, ami bár nem teljes, de azért haladás és működőképes. Például a Madách utcai ivóvízcsőcsere, amelyhez az önkormányzat négymillió forintot ad, egy támogató gazdasági társaság pedig hárommilliót. Templomos-Baracs esetében hangsúlyos igény merült fel a Tanácsház utcában a sebességmérésre. A rendőrség vizsgálja a mérőpont meghatározásának lehetőségét. Csapadékvíz és sárömlés, közbiztonság, járda hiánya Templomoson – ez is téma volt a lakossági kérdésekben.

A Tanácsház utcában szinte lehetetlen a szabványoknak megfelelő járda kialakítása a szakértő szerint. Az úton lehetne kijelölni sávot, megerősített padkával, most ez látszik jó megoldásnak. Téma volt még az acélszerkezetet gyártó cég megszűnése, átvétele, a Baracs – Nagyvenyim összekötő út állapota és várható javítása, a Ligetsoron fekvőrendőr, sebességkorlátozás lehetősége. Csatorna, ivóvíz a Duna-parton. Várai válaszában elmondta, évekkel ezelőtt 300 millió forintot szereztek hozzá. Az út helyreállításához és még egyéb munkákhoz kellett volna nagyjából 150 millió, de a lakók nem akarták a saját erő hozzáadását, így ez meghiúsult. Repülőtér bérbeadásából 6 millió forintot kapott a község.

A kérdések három óra elteltével fogytak el. Végül este fél kilenc óra környékén zárult a baracsiak első online közmeghallgatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában