Háromszáz millió évente

2021.02.17. 15:29

Önellátóvá vált Magyarország arcmaszkokból

Több mint 1,4 milliárd forintos beruházással nagy teljesítményű maszkgyártó gépet állított üzembe a magyar piacon higiéniai papírtermékek gyártásában piacvezető Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron. Az új gépsor átadásakor Varga Mihály pénzügyminiszter egyebek mellett méltatta, hogy Magyarország újabb területen vált képessé az önellátásra.

duol.hu

Fotó: BALAZS MOHAI

Az 1,4 milliárd forintos beruházás 1,045 milliárd forintos kormányzati támogatás mellett valósult meg. Vajda Attila, a 100 százalékban magyar tulajdonú Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója pedig azt hangsúlyozta: az új beruházással biztosítható, hogy nem csak alapvető higiéniai papírtermékekből, de maszkokból sem lesz hiány Magyarországon, még a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett sem.

Varga Mihály pénzügyminiszter felhívta a világjárvány egyik tanulságára a figyelmet, arra, hogy az ellátás biztonsága érdekében a lehető legtöbb védőeszköz gyártását itthon érdemes megoldani, és ezt a törekvést segíti szavai szerint a maszkgyártó gép megvásárlása is. A járvány második hullámában még nagyobb szükség van a védekezést segítő kapacitások kiépítésére – mondta.

Azt is hangsúlyozta, hogy a beruházások alapozzák meg a következő évek növekedését, és a járvány idején a magyar gazdaságvédelem elsősorban a beruházási ráta magas szinten tartására koncentrál, amelyben jelentős szerepet játszanak az egészségügyi beruházások. A járványidőszak tanulságai közé sorolta a globális láncok sérülékenységét, és prioritásnak nevezte az ellátásbiztonságot. „Ezért döntött a kormány az egészségipari támogatási programok elindításáról, eddig 50 milliárd forintértékben” – mondta. A program célja a magyar vállalkozások megerősítése, gyártókapacitásuk bővítése és régiós helyzetük javítása – mondta a miniszter. Varga Mihály kiemelte, a támogatott beruházások a magyar emberek biztonságos ellátását szolgálják, egyben pedig a munkahelyek védelmét és a gazdaság újraindítását is segítik.

Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az Európában készült automatizált gyártósor a legmodernebb technológiával, első osztályú alapanyagból gyárt kényelmes, higiénikus, bőrbarát maszkokat. Kapacitást tekintve a gépsor 600 arcmaszk előállítására képes percenként, ami 300 millió arcmaszkot jelenthet évente. Magyarország lakosságának maszkigénye körülbelül 100 millió darab évente, így a Vajda-Papír kormányzati támogatással az egész ország lakosságát képes ellátni – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a maszk hordásának szükségessége nem múlik el a pandémia végével, mivel az arcmaszk viselése nagymértékben megakadályozza a fertőzés terjedését. A koronavírus-járvány hosszú távon megváltoztatott egyes viselkedési szokásokat, így a maszkra is nagyobb szükség lesz a jövőben, mint korábban.

Azt is megjegyezte, hogy a Dunaföldváron gyártott maszkok árban versenyképesek a külföldről vásárolhatókkal. „Ár-érték arányban az egyik legjobb lesz a piacon, a legmagasabb higiéniai standardok és a legmagasabb minőségi kritériumok alapján készül” – fejtette ki. Vajda Attila azzal számol, hogy a beruházás 2026-ra térülhet meg, és hozzájárul a dunaföldvári alkalmazottak – 134 fő – munkájának megtartásához, ezen felül 16 új munkahelyet is teremt. Arról is beszámolt, hogy a gyártás elindult, kezdetben napi 200.000 darabbal, és várhatóan 2-3 hónapon belül már teljes kapacitással közel napi 1 millió darab orvostechnikai eszköznek minősülő sebészeti maszk gyártása várható.

A sebészeti arcmaszkok ISO 14644-1 szabvány szerinti ISO8 tisztaságú tisztatérben készülnek, az alkalmazott EN 14683:2019 + AC:2019 szabvány szerint elérhető legmagasabb Type IIR szintet képviselik, három rétegű fröccsenésálló védelmet nyújtanak, és legalább 98 százalékos bakteriális szűrési hatékonysággal rendelkeznek. Az illeszkedésben meghatározó szerepet játszó orrnyereg az átlagosnál hosszabb (120 mm, az átlagos piaci méret 90 mm), így könnyebben alakítható, tökéletes illeszkedést és arcfedést biztosít, valamint nem utolsó sorban kényelmesebb is – tette hozzá.

A vásárlók hamarosan a hazai kereskedelmi láncokban is elérhetik el az 50, illetve 10 db-os kiszerelésű arcmaszkokat. A cégvezetés tervei szerint jótékonysági alapon – önköltségi áron – is segítik majd a rászorulókat, a szociális és egészségügyi intézményeket a maszkbeszerzésben, az igényeket folyamatosan mérik fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában