tervek

2021.02.16. 11:30

Nem adták búslakodásra a fejüket, a jövőbe fektetnek

Az elmúlt év gonosz nyomokat hagyott bennük is, de nem csak ­rossz dolgok történtek Nagykarácsonyban. Gyors, határozott és megfelelő válaszokat adtak a kellemetlen kihívásokra. Nagykarácsony munkás hétköznapjairól és a jövőről szőtt terveiről Scheier Zsolt polgármester tájékoztatott bennünket.

Balogh Tamás

Nem búslakodtunk

– Úgy gondolom, hogy az elmúlt év senkinek sem volt egyszerű, mi sem voltunk kivételek. Tudomásul vettük a megváltozott lehetőségeket, de folytattuk a munkánkat. Igyekeztünk a megváltozott lehetőségeink mellett is egyensúlyban tartani a költségvetésünket. A kevés kis pénzünk mellett megpróbáltunk a pályázati lehetőségekkel élni.

– Mivel 2019 ősze óta töltöm be újra ezt a tisztséget, az elmúlt év a körülmények, a lehetőségek és a megvalósítandó feladatok alaposabb megismerésével is telt.

Az iskolának új üzemeltetője lett, a Székesfehérvári Egyházmegye Fotók: Balogh Tamás

Az óvoda

– Ez az intézményünk egy nagyon régi épületben működik. A megújításának első lépéseként egy pályázat adta lehetőséget felhasználva felújítottuk az óvodai játszóterünket, ahol eddig olyan régi eszközök szolgáltak, amiken még én is játszottam… Sikerült beszereznünk a mai kornak megfelelő eszközöket, és egy balesetmentes környezetet kialakítanunk a gyerekek részére. Ez ötmillió forintos fejlesztés volt. Most már csak a tavaszra várunk, hogy a most telepített füves rész is megszépülve erőre kapjon, utána már birtokba vehetik a gyermekek.

Az orvosi rendelő épülete hamarosan újjászületik

Az egészségügyi ellátás

– A járvány mindenkinek pluszfeladatokat adott. A betegellátás a megváltozott szabályok miatt nehézzé vált. Az önkormányzatnál, az iskolában és az óvodában, valamint a kereskedelmi egységekben is azonnal alkalmazkodtunk hozzá.

Az idősek ellátásánál külön feladatot jelentett számukra az ebéd kiszállítása, amit minden érintettnek zökkenőmentesen tudtunk eljuttatni. Ebben jó partnerünk volt az ezt elkészítő, a Nagykar Kft. által üzemeltetett konyha.

Jelentős gondot okozott a korábbi háziorvosunk, dr. Pálházi Gábor nyugdíjba vonulása, és a személyének a pótlása. Az elmúlt évben sikerrel jártunk, dr. Reisz Viktor főorvos úr érkezésével megnyugtatóan rendeződött az itt élők ellátása.

Az élő munkaerő hiánya miatt komoly gépesítésbe kezdtek

Újratervezés

– Az orvosi rendelő felújítására elnyert pályázatunk műszaki tartalmát kellett átalakítanunk, mert a rá fordítható harmincmilliós összeg nem fedezte volna a megálmodott feladatokat. Az új engedélyek a rendelkezésünkre állnak, ezért remélem, hogy az idei nyár végére elkészülünk ezzel a munkával! A külső megújulása jelentősen fogja javítani a településünk arculatát.

Scheier Zsolt polgármester

Az iskola

– Ettől a tanévtől kezdve a Szent Miklós Általános Iskolának új üzemeltetője lett, a Székesfehérvári Egyházmegye. Nekik köszönhetően az épület küllemén már most is jelentős, kedvező változást láthatunk. Nagyon jó érzés, hogy a gyermekeink itt helyben, ilyen szép környezetben tanulhatnak.

A közterületek

– Fel kellett mérnem, hogy a közmunkaprogramban kik vesznek részt, és velük milyen feladatok elvégzésére lehetünk képesek. Jelenleg hat fő áll a rendelkezésünkre. A kézi munkaerő nagyon hiányzik az önkormányzatunknál. A pályázati lehetőségek közül az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák orvoslására kellett lehetőséget találnunk.

A közterületek karbantartására eszközöket kellett beszereznünk. Közel négy és fél hektárnyi zöldterület tartozik a kezelésünk alá. A ránk váró feladatok, például mások mellett a fűnyírás, az utak karbantartása és a szállítások miatt beruházásokra kényszerültünk. Korábban már volt egy traktorunk, tavaly 10,2 millió forint értékben a vele működtethető jó minőségű munkagépek beszerzése oldódott meg. Tavalyelőtt egy kisteherautót is vásároltunk. A település útjainak karbantartására is használható hótoló, homlokrakodó és markoló kanálhoz is hozzájutottunk. Ezeket kiegészítettük a mulcsozó- és kaszálógéppel. Vásároltunk egy nagy teljesítményű fűnyíró traktort is. A saját kaszálónkat is rendben tudjuk tartani. Az itt készült szénát pedig értékesíteni tudjuk. Beszereztünk egy háromtonnás pótkocsit is. Ezekkel hosszú távra tervezve, a ránk váró feladatokat jóval kevesebb emberrel, és önállóan is el tudjuk végezni, nem kell külső vállalkozókra várnunk.

Az óvoda udvarán felújították a játszóteret

Szemét-, hulladékszállítás

– A szemételszállítás eddig is rendben folyt. Most egy új lépcsőt léphetünk meg, hiszen a szolgáltató a szelektív gyűjtést is megoldja. A hozzá való kukák jó része már itt van az udvaron. Amikor a szükséges mennyiség rendelkezésre áll, ki fogjuk osztani a lakóknak. Várhatóan ez is nagy segítségünkre lesz a jövőben a környezetünk megóvása érdekében.

A közigazgatásilag megközelítőleg háromezer hektár tartozik hozzánk. A külső területünkön mezőőrt foglalkoztatunk. A település legjelentősebb vállalkozása, a Nagykar Kft. támogatja azt a törekvésünket, hogy legyen rend a határunkban. Figyelünk az illegális szemétlerakásokra, ami szerencsére nem jellemző a településünkön. A föllelése esetén a mezőőr jelzése alapján leszállítjuk a közterületről.

Akár ide is költözhetne a Mikulás-projekt

A belterületi út és híd

– Ugyan látványos átadási ünnepség nélkül, de szerencsénkre használatba vehettük ezt a fontos útszakaszt. Az utcaképünket nagyon jó színvonalra emelte az elkészülte. Azt reméljük, hogy az Előszállás felé vezető útra is belátható időn belül sor kerül. Az M6-os autópálya feljárója abban az irányban körülbelül tíz percnyi autóútra van tőlünk, a várhatóan megvalósuló M8-asé is körülbelül annyira lesz Mezőfalva térségében.

Az új szelektív kukák már megérkeztek

A Mikulás falujában

– Az elmúlt évben a vírus- járvány miatt nem lehetett lebonyolítani a nagy látogatottságú programsorozatot. Az éveken keresztül húzódó sikerszéria, a hazai turizmus egyik téli sikertörténetét ígérte. A jövőben is folytatni szeretnénk, de nem a legutóbbi években tapasztalt módon és helyszínen. Teljesen új tervek megvalósítását tervezzük a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és a Paks II. beruházás adta lehetőségek mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában