Nagykarácsony

2021.02.24. 07:00

Múlt és jövő találkozása a falu világháborús emlékművénél

A társadalmi ünnepségek időbeosztásához képest szokatlanul korán, reggel fél kilenckor gyűltek össze a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület (NaTe) tagjai és meghívottjai az elmúlt szombaton a falujukban. A különleges esemény, amelyet Varga Gábor országgyűlési képviselő is megtisztelt, a templom melletti II. világháborús emlékműnél zajlott.

Balogh Tamás

Szép számú megemlékező és érdeklődő gyűlt össze a falu déli bejáratánál található emlékműnél a csípős ködös reggel dacára. A program a NaTE számára örömteli eseménnyel kezdődött. Varga Gábor országgyűlési képviselő ekkor adta át az egyesület részére a Magyar Falu Program Civil Alap pályázatán elnyert összegből vásárolt kisbuszt, amelyet Kristofory Valter atya áldott meg.

A különleges helyzetnek megfelelően az egybegyűltek egy rövid tisztelgő műsorral emlékeztek meg a Don kanyar hírhedt csatájának tragikus sorsú áldozatairól. A Vadvirág nyugdíjasklub tagjai egy szép dallal, valamint Nyuli Ferencné Rozika néni által előadott költeménnyel emlékeztek meg, ami után Bártfainé Gabi, a NaTE tagja verssel folytatta a tisztelet­adást. A rendező szervezet tagjai és a résztvevők a közös imát követően koszorút és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.

Alapról tették meg a tizenöt kilométeres megemlékező túrát

A helyi események zárásaként Varga Gábor ország­gyűlési képviselő olvasta fel Korom Ferenc vezérezredesnek, a Magyar Honvédség parancsnokának a XXI. Doni Hősök Emléktúrája útba indításáról szóló díszparancsát.

A túra résztvevői, akik innét már a „Nagykarácsony NaTE Menetszázadaként” tették a dolgukat, ezután Kristofory Valter atya áldásával Alap községbe utaztak, ahol Szalai János Milán, az ottani polgármester és képviselőtársai fogadták az érkezőket, akik az ottani emlékműnél is lerótták a tiszteletüket. Ezt követően indultak neki az általuk vállalt, mintegy tizenöt kilométeres hazafelé vezető megemlékező túra teljesítésének, aminek a célja a kiindulópontjuk volt, Nagykarácsonyban.

Szép számú megemlékező gyűlt össze a falu déli bejáratánál található emlékműnél
Fotók: a szerző

Varga Gábor országgyűlési képviselő a közösségi oldalán is elismerően szólt az eseményekről:

– A Nagykarácsony NaTE sikeresen pályázott a Magyar Falu Program civil szervezetek számára kiírt pályázatán a ma átadott busz megvásárlására. Nagy örömmel tettem eleget Szekeres Béláné elnök asszony átadóünnepségre szóló megtisztelő meghívásának. Gratulálok a sikeres pályázathoz, a minden tekintetben kiváló járművel sok emlékezetes kirándulást kívánok a nagykarácsonyiaknak!

A doni hősökről minden évben verssel és imával emlékeznek meg ezen a településen. A megemlékezéshez kötődő emléktúra keretében idén az alapi II. világháborús emlékműtől gyalogoltak haza a résztvevők, ezzel a közel 15 km-es út megtételével is leróva tiszteletüket. Megtisztelő, hogy idén én is részt vehettem a megemlékezésen. Isten áldja a hősöket!

Varga Gábor (j) olvasta fel az emléktúra indítására a díszparancsot

Az esemény rendezője, Szekeres Béláné, a NaTE elnöke, így foglalta össze a mozgalmas délelőtt több helyszínen futó programját:

– Nagy megtiszteltetés ért bennünket, mivel Varga Gábor, térségünk országgyűlési képviselője is velünk tartott ezen a reggelen. Átadta az új büszkeségünket, a Ford Tranzit kisbuszt, és az emléktúránkra is ő indított útnak bennünket.

Ezután tizenhét fővel tettük meg a távot. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Doni Hősök Emléktúrájának szervezőivel való kapcsolatfelvételt követően, mi egy önálló alakulattá válhattunk. Mi lettünk a Nagykarácsony NaTE Menetszázad. A velünk tartók (nem jövedelemmel járó) névre szóló „zsoldkönyvet” és oklevelet is kaptak. Az előbbivel a következő évek hasonló megmozdulásain vehetünk részt. A csoportunkban, akárcsak az elmúlt évben velünk, a nagykarácsonyiakkal tartottak a nagyvenyimi, dunaszentgyörgyi és madocsai túratársaink is. Az Alapra utazásunkat Mergl István és Horváth Zoltán segítette.

Nagy örömükre odaérkezve a település vezetői fogadtak bennünket, akikkel együtt koszorúztunk, és mondtunk el egy imát. Az utunk szerencsésen és persze a távolság miatt egy kicsit fárasztóan telt.

Azt gondolom, mindenkit köszönet illet, aki ezen nemes ügy mellé állt. Ismét megerősítést nyert az a megállapítás, hogy: „jó együtt lenni, jó együtt tenni”!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában