Hogyan tovább?

2021.02.24. 14:00

A Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft. helyzetéről

A legutóbbi, múlt csütörtöki közgyűlés helyett összehívott képviselői tanácskozáson a többi között a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-t (a közbeszédben csak Tourinform irodaként emlegetett egység – a szerk.) érintő napirendet is tárgyalták. Nézzük, pontosan miről is volt szó.

Brousil Csaba

20191201 Dunaújváros Illusztráció Érdeklődők az Adventi Forgatag nyitó napján a Városháza téren Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

A 2020. január 23-án tartott közgyűlésen azonnali hatállyal visszavonták az akkori ügyvezető, Kiss András megbízatását a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft. éléről, és helyére Tiger Szabolcsot nevezték ki közgyűlési döntéssel. Még tavaly év végén, információnk szerint, egy olyan javaslat is a polgármester és a képviselői tanácskozás elé került, amelyben kettős ügyvezetésűvé tették volna ezt a nonprofit kft.-t. Az előterjesztésben az szerepelt, hogy Bali Attila legyen Tiger Szabolcs mellett a kft. másik ügyvezetője. De információink szerint ezt a napirendet levették a lajstromból, nem tárgyalták, és tudomásunk szerint azóta sem lett belőle semmi.

Egy évre kötötték a közfeladat-ellátási szerződést, tavaly októbertől

Az önkormányzat 2020. október 1. napjától egy évre szóló közfeladat-ellátási szerződést kötött a Dunaújvárosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel. Az önkormányzat a kulturális, ifjúsági és sport, turizmus közfeladatai közül az alábbi tevékenységek kizárólagos ellátásával bízta meg az irodát: városi rendezvények szervezése, turisztikai információs iroda fenntartása, Dunaújváros turisztikai honlapjának fenntartása, ajándéktárgyak előállíttatása és árusítása, turisztikához és rendezvényszervezéshez kapcsolódó projektekben való részvétel, egyéb a megrendelő által kiadott feladat ellátása. És akkor vissza is érkeztünk a „jelenbe”: 2021. február 18-án egy olyan határozati javaslatot fogadott el a képviselők tanácskozása, amely kihatással lehet a kft. további működésére. Ugyanis a képviselői tanácskozás döntésének eredményeképpen az önkormányzat 2021. március 31-i hatállyal, közös megegyezéssel megszünteti a korábban kötött egyéves szerződést a Turisztikai Nonprofit Kft.-vel. Mint az előterjesztésből kiderül, a társaság havi működési költsége hárommillió forint, amelyet az önkormányzat fizet meg a társaság által benyújtott ellentételezési igény alapján. A határozat értelmében a járványügyi veszélyhelyzetre és annak gazdasági hatására tekintettel határozott így a városvezetés.

Tavaly sok városi rendezvény elmaradt, képünk a 2019-es adventi forgatag idején készült
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Kérdés, hogy mi lesz a sorsa ezek után a kft.-nek? A határozat szerint a polgármester utasította a társaság ügyvezetőjét a közfeladat-ellátási szerződés megszüntetésével összefüggő intézkedések megtételére, továbbá a társaság pénzügyi helyzetét (rendelkezésre álló forrás) bemutató tájékoztató, és tételes költségkimutatás elkészítésére 8 napon belül, amelyből megállapítható a közfeladat-ellátási szerződés megszűnését követően a társaság további működéséhez szükséges havi költség­igény. A polgármester majd ezen adatok ismeretében határoz a társaság további működtetéséről, a működéshez szükséges támogatási szerződés megkötéséről. Ez a határ­idő még nem járt le, így értelemszerűen döntés sem születhetett. Azt sem tudni még, mi lesz az idei nagy városi rendezvényekkel. Tavaly ezek egy részét a társaság szervezte volna meg, de végül a pandémia miatt ezek mind elmaradtak. Azt sem tudni, lesz-e létszámleépítés, átszervezés a társaságnál vagy minden marad a régiben. Amint bármilyen részlet nyilvánosságot lát a témában, azt megírjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában