Negyedóránként kongat

2021.02.28. 07:00

A toronyórához igazíthatják a saját órájukat a mezőfalviak

Történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi a községben, mert a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom tornyán fennállása óta csak a helye volt meg az órának. A nagyon szép és modern szerkezet – amellett hogy a pontos időt is mutatja – ismét az önzetlen adakozást is dicséri. Mondhatjuk, a faluban a legmagasabban!

Horváth László

2021. február 24-e örökre belevésődik a mezőfalvi krónikák oldalaiba, mivel olyan messziről is jól látható örvendetes változást fedezhetünk fel a falu templomán, ami a megépítése óta váratott magára. A nemrég kívülről megújuló, háborús nyomokat is eltüntető homlokzati renoválás után folytatódott a templom csinosítása, modernizálása. Ezúttal négy oldalon is pontos időt mutató toronyórát kapott az épület. A fejlesztés a nemes ügyért adakozó emberek áldozatvállalásának ismételt szép példája. Szerdán, kora reggel érkeztek a szerelők. Először az ipari alpinisták kiépítették a torony kontyozatában a külső csörlőt, majd belül, a harangállás kötéljáratánál is ugyanezt tették. Az óratelepítő szakemberek ezután megkezdték a szerkezet felszerelését a korábban felrögzített tartóállványra. A belső munkálatokat természetesen a számlapok külső felhelyezése előzte meg, hiszen ezek alapján kellett szintezni a hajtó motort és a tengelyeket. Kívül, az óraszámlapok alatt olyan felfüggesztőt fúrtak fel, amivel a számlap rögzítése után beállították a domborúságot, hogy minden időben, távolból is jól látható legyen. A számlapok alumíniumból vannak, amelyeket porfestéssel és 180 fokos égetéssel kezeltek. A mutatók tűzzománc borítást kaptak az időtállóságért. Végül a nagyobbik harangot kongató elektromágneses nyelvet hegesztették a helyére, és állították be a programot.

A munkálatok a délutáni befejezését követően a székesfehérvári vállalkozás vezetőjét, Rancz Lajost kérdeztük.

– A beszerelt óraszerkezet egy GPS órajelre hangolt korszerű gépezet. Gyakorlatilag másodperc pontosan fog járni. Az áramszünet esetén sem kell aggódni, amint visszatér a feszültség a hálózatba az óra betekeri magát a pontos időre a GPS jelek alapján automatikusan. Természetesen egy belső referencia óraérték a szerkezetben mindig van, és ehhez igazítja a fogaskerekeket. Az elektronika és a hozzá tartozó program harminc év alatt sem felejti el a betáplált adatokat. A mechanikai szerkezet pedig akár száz évet is kibír. Karbantartásra, szervizfordulóra tízévente kerülhet sor. A tartósságot a szerkezet kialakítása is fokozza. Minden tengely, fogaskerék minőségi csapágyakon forog – hallhattuk a szerkezet beépítőjétől.

Kristofory Valter, Mezőfalva katolikus plébánosa a toronyórával kapcsolatban kifejtette, tudomása szerint már sok évvel ezelőtti pályázatban szerepelt a szerkezet beépítésnek igénye, de pár pont híján nem valósulhatott meg. Most, tizenöt év után sokkal szebben, modernebben és nem pályázatból, hanem az emberek összefogásának köszönhetően telepíthették fel a toronyórát a szakemberek. – Mindennek, ami a mai világban az emberek összefogásával készül, annak nagyon örülni kell – tette hozzá a nap történetéhez a község katolikus plébánosa.

Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a katolikus egyházközösség tagja és a gyűjtés kezdeményezője így foglalta össze a megvalósulás utáni tapasztalatokat.

Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője

– A beépítés óta nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Elmondták, hogy mennyire jó érzés hallani a templomi harangok hangját, a kongatásokat. Sokban emeli a falu hírnevét. Mindenki mosolygósan fogadta, egyáltalán nem veszik tolakodónak, vagy zavarónak a hangját. Külön csodálatos dolog, hogy ilyen hamar összegyűlt a pénz és még további fontos és szükségszerű fejlesztések is elindulhatnak – hallhattuk a válaszban.

A templomi időjelzés elválaszthatatlan része a harang. A harangok állapotáról, működőképességéről Jamniczky Zoltánt, Mezőfalva helytörténet-kutatóját kérdeztük.

– Községünk templomának tornyában eredetileg három harang lakott, de a legnagyobbat a második világháború alatt a honvédség beolvasztásra elvitte. Két harangunk maradt. Az 1925-ben öntött, Szent István tiszteletére szentelt harangot halljuk reggel hatkor, délben és este hétkor. E harang felfüggesztése megfelelő, megszólaltatását jelenleg egy házilag készített, elektromos húzóberendezés végzi, amelynek analóg időzítője a kiskápolnában van elhelyezve. Az alkalmazott húzástechnika korszerűnek nem nevezhető, a harang nyelvének lekötését igényelte, ami miatt hosszabb távon károk keletkezhetnek a harangban. A kisebbik, 1795-ben a Sarlós Boldogasszony templom számára öntött harang községünk fontos kulturális öröksége, ám évtizedek óta nem szól. Teljes lengőszerkezete cserére szorul. Harangnyelve a célra alkalmatlan, húzókötele, húzógépe, elektromos vezérlője pedig nincs. Ahhoz, hogy községünkben is megvalósulhasson a kétszólamú harangozás, mint az ünnepnapokon más katolikus templomokban szokás, a kisharang teljes körű korszerűsítése szükséges. Bízunk benne, hogy a templom javára indított gyűjtés folyományaként hamarosan a harangozás-technika fejlesztése is megvalósulhat – osztotta meg velünk a terveket a helytörténész.

Mezőfalván tehát nem ér véget a templomfejlesztés. A kisebbik harangot már el is szállították felújításra. Amikor visszaérkezik, azon szólnak majd a negyedes ütések. A nagyobbik harangon az óra szerinti kongatásokat fogjuk hallani új rendben. Továbbá hallhatunk majd több, az egyházi eseményeknek megfelelő, akár kétszólamú harangozást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában