piaci körkép

2021.02.27. 16:00

A tavaszias idő kicsalta az embereket a piacra

A régóta várt napsütéses jó idő sokakat kicsábított pénteken délelőtt a városi piacra, bár még korántsem volt „telt ház”, annak ellenére sem, hogy parkolóhelyet csak nehezen lehetett találni a Piac téren.

Brousil Csaba

Fotó: LI

A kínálat az ilyenkor szokásosnak megfelelő, talán almából volt az átlagosnál is nagyobb a kínálat, ebből a kicsit hibás, másodosztályúból már 150 forintért is vásárolhattunk, de a szebbeket, a mosolygósabbakat 400–500 forintért adták kilónként. Ugyanez körtéből 500 és 750 forint közötti áron ment a pénteki piacon. A gyümölcsöknél maradva a narancs, de leginkább a mandarin esetében tágult az „árolló”. Volt árus, akinél 500 forintért szemrevaló déligyümölcsöt láthattunk, és akadt olyan is, aki a mézédesnek és magnélkülinek nevezettet 950 forintért adta, majdhogynem egyazon standsoron. A narancs kilóját már 500 forint környékén lehetett venni pénteken. A déligyümölcsök persze egyre drágábbak lesznek, hiszen szezonjuk lassan lejár.

Almadömping volt a pénteki piacon
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A burgonya kilóját 150 forinttól adták, hagymából a silányabbat már 98 forintért is megvehettük, a jobb minőségűért 250 forint környékén kértek kilónként. Ezekből zsákos kiszerelésűeket is vehettünk 2500 és 3000 forintért tíz kilót.

A leveszöldségeknél is vegyes volt a minőség és az ár is. A sárgarépa 150 és 300 forint között, a petrezselyemgyökér pedig 300–600 forint kilónkénti árban cserélt gazdát. Kitelepültek szokásosan a virág­árusok is, náluk a barka volt az újdonság, egy csokorért (jellemzően 3-5 „szál”) 400 forintot kértek. A diónak leginkább karácsonykor van keletje, így jóval az ünnep után átlagosnak mondható a kereslet iránta. Kilóját egy standnál 3500 forintban, más árusoknál 3900–4500 forintban állapították meg a kereskedők.

Gyakorlatilag bő egy hónap múlva ünnepeljük a húsvétot, így várhatóan megnövekszik majd a füstölt húsokat árusítók forgalma, de ennek a „rohamnak” most még előszelét sem nagyon lehetett látni.

Mára a pénteki tavaszias időnél jóval hűvösebbet jósolt a meteorológia, de biztosan sokan kimennek majd a piacra ezen a napon is. Természetesen maszkban, mert az még mindig kötelező, ne feledjék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában