Petrás Gábor összegzése

2021.02.03. 14:00

A Királynő Híres Serlege, avagy a dunaújvárosi Carissa Kupa

Ez a versenysorozat 2003-ban indult útjára Dunaújvárosban. Előbb remek lehetőséget adott a helyi és a környékbeli kispályás labdarúgócsapatoknak a versengésre, majd kategóriájában az ország egyik legjelentősebb eseményévé vált. A remek sorozat a vírushelyzet miatt az idei évben megszakadt. Ebből az alkalomból kértük föl Petrás Gábort, a mindenkori főren­dezőt az eltelt sikeres időszak összegzésére.

Balogh Tamás

Fotó: LI

– Hogy élte meg ezeket a napokat a Carissa Kupa nélkül?

– Nagyon nehezen, hiszen nyugodtan kimondhatjuk, hogy nem csak a város lakóinak, a DLSZ-nek és általában a kispályás foci híveinek, hanem nekem is a szívem csücske ez az eseménysorozat.

– A Körösi iskolában nyolc–tíz csapattal kezdtünk, és a Dunaújváros Sportcsarnokban már harminckét indulóval, plusz négy gálamérkőzéssel értünk el a tavalyi, a tizen­nyolcadik állomásig. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ebben a kategóriában a volumenében, szervezettségében, és színességében is a legjobbak közé emelkedtünk. Nem ez volt a célunk, de az eltelt idő alatt ilyenné és vele együtt egy családbarát rendezvénnyé is alakult. Főleg a zárónapi eseménysort figyelembe véve valóságos élménybomba lett belőle. Büszkék vagyunk rá.

A XVIII. Carissa Kupa gálamérkőzésén a kék mezes Dunaújváros All Stars csapott össze a Nemzeti Sport válogatottjával tavaly
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A növekedés a kezdeti kétfős szervezői csapatunkhoz csatlakozók mentalitásából is fakad. Szeretnek egy jó cél érdekében dolgozni, élvezik ezt a hatalmas nyüzsgést, és tele vannak megújuló ötletekkel. Kupasorozatunk a jelentősen megemelkedett létszámmal is kezelhető, barátságos esemény maradt. A tavalyi alkalommal már mintegy ötszáz fő volt a versenyzői létszám, mi huszonketten tettük a dolgunkat, és hozzánk csatlakoztak a középiskolás önkéntes diákok is. Mellette pedig a telt háznyi közönség is velünk tartott.

Petrás Gábor, a Carissa Kupa főszervezője Fotó: a szerző

– A szabályok betartása nagyon fontos?

– Egy ilyen rendezvényt csak a hihetetlenül sok szabály pontos betartásával lehet szabályosan és zökkenőmentesen lebonyolítani. Eddig sikerrel jártunk.

– A Carissára a folyamatos fejlődés a jellemző. Mi a titka?

– Az ország legjobb szervezőivel állunk kapcsolatban, meghívást kapok a hasonló eseményekre, ezért természetesen nyitott szemmel járok a világban, hiszen tudnom kell, hogy máshol mit, hogyan csinálnak. Ilyen például a székesfehérvári és a debreceni kupanap is. A nézőktől pedig írásban is sok észrevételt és kritikát is kapunk, amiket felhasználunk ahhoz, hogy legközelebb még jobban érezzék magukat.

– A már említett szervezőcsapatunk záró feladata, hogy az eseményt követő héten mindenki számoljon be a személyes tapasztalatairól, és mondja el az észrevételeit valamint a kritikáját is. Ők ugyanis sokkal többet találkoznak a csapatokkal és a nézőkkel, mint én. Rendszerben gondolkozunk. Átlátható módon és tiszta kártyákkal tesszük a dolgunkat.

– A támogatók megnyerése nehéz feladat?

– Egy olyan brandet építettünk fel, ami mögött megfelelő minőség és szerethető tartalom található. Minden korosztályt megszólítunk, sztárvendégek lépnek fel a programunkban, és nagy hangsúlyt fektetünk a jótékonykodásra is.

– Szerencsére a városunk nagyobb vállalatai szívesen látnak és támogatnak bennünket. Ennek nyomát, a sikereinket – amelyeknek ők is tevékeny részesei – nyomon követhetik a média minden ágában. A nagyoknak és a kicsiknek is megköszönjük a segítségét.

– Akár egy életpályamodell is lehetne.

– Ezeken az eseményeken az óvodás gyerekektől kezdve a különböző kategóriájú és osztályú aktív labdarúgók mellett az elmúlt évtizedek híres sztárjai is pályára lépnek. Talán már az első Carissa Kupán is megjelentek a gyermekkorú labdarúgók. Azóta – szinte hagyományosan – ez az egyik nagyon fontos eleme ennek a kupasorozatnak.

A neurológiai osztálynak szóló támogatás átadásán: Nagy Zsolt, dr. Kercso Anca, Tóth Imre
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az utóbbi évek eredményei a támogatott szervezetek tükrében

Dunaújvárosi Óvoda: az első jelentős segítségünket a részükre nyújtottuk 2013-ban. Sport­eszközöket vásároltunk nekik hétszázezer forint értékben.

Szent Pantaleon Kórház: a XII. Carissa Kupán egy új CT-berendezés beszerzéséhez egymillió forinttal nyújtott segítséget a labdarúgótorna.

Defibrillátorok vásárlása: az általunk vásárolt két darab összesen 1 645 000 forint értékű életmentő készüléket a Dunaújváros Sportcsarnokban, valamint a Dunaújvárosi Egyetemen helyezték üzembe 2015-ben. A karbantartásukat is mi oldattuk meg idén.

Jószolgálati Otthon: a XIV. Carissa Kupa gyűjtése révén a jószoliban kültéri fitneszgépeket telepítettek és sporteszközöket vásároltunk 1 827 400 forint értékben, 2016-ban.

A Dunaújvárosi Mentőállomás:

a részükre két, életmentéshez szükséges infúzióadagoló beszerzését tették lehetővé a XV. Carissa Kupa jótékony akciójához csatlakozók, 1 007 500 forint értékben 2017-ben.

A Móra iskola: a XVI. Carissa Kupa jótékony akciójának eredményeként adtuk át a speciális, a beteg és sérült diákok, valamint a fiatal felnőttek részére felépített Snoezelen-terápiás szobát, 2018 szeptemberében. A projektre kétmillió forintot gyűjtöttünk össze.

A Vöröskereszt helyi szervezete: minden évben hatalmas munkát végeznek a köz javára, és ezt a támogatásunkig, számítógépes háttér nélkül vitték végbe! A XVII. Carissa Kupa segélyakciója nyomán a részükre irodai berendezéseket, számítógépet, nyomtatót, és több szűrőberendezést vásároltunk kétmillió forint értékben.

A Szent Pantaleon Kórház: a XVIII. Carissa Kupa „A Közös Szenvedély” jótékonysági akciójának eredményeként adhattuk át a kórház stroke őrző szobáját. A kialakítása közel négymillió-kétszázezer forintba került.

A kapcsolatunk az érintettekkel az átadások óta is élő. Figyelünk arra, hogy a fejlesztéseink miként hasznosulnak a hétköznapok során.

A támogatásról az alábbiakat tudtuk meg

– Fontos lett a számunkra, hogy ne „csak” egy versenysorozatot” bonyolítsunk le, hanem a nézők által felajánlott összegekből létrehozzunk egy-egy jótékonysági akciót is. Mi soha nem kértünk belépődíjat, csak az ötszáz–ezer forint hozzájárulásokat a segítségnyújtásokhoz. Az eddigi tevékenységünk során 16 millió forinttal segítettük.

Mindig elkötelezettek leszünk abban, hogy csak dunaújvárosi szervezeteket vagy intézményeket támogassunk vele. Arra gondoltam, hogy azokat részesítsük belőle, akik nem jutnak a számukra roppant fontos támogatásokhoz. Egy nagyon fontos dolgot ajánlok mindenki figyelmébe. Mi senkinek sem egy összeget adunk át, hanem megvásároljuk a kívánt berendezést, vagy a szükséges eszközt, és megcsináltatjuk a szükséges fejlesztést. Minden fillér ott és abban hasznosul, amire összegyűjtöttük. A támogatások nyomán ugyan az adott intézményekben találhatók ezek az előrelépések, de a használatuk által a helyi és a város környékén élő emberek kerülnek jobb helyzetbe!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában