Mezőfalva

2021.01.06. 16:00

Toronyórára gyűjtenek a településen lakók

A mezőfalvi katolikus templom tornyára ezt is megálmodta annak idején Pázmádi István építész.

Horváth László

A homlokzatán kialakított hely várja az oda tervezett órát

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

A templomot díszítő szerkezet 2,8 milliós forintos költségéből 2 millió forint egy magánfelajánlásnak köszönhetően már rendelkezésre áll. A hátralévő 800 000 forintot szeretnék adakozás útján előteremteni.

A mezőfalvi katolikus templom tornyára az eredeti elképzelések szerint toronyórát is megálmodott Pázmádi István építész. Az építkezésnél ugyan az óra beszerelése elmaradt, azonban a helyét kialakították, hogy a későbbiekben pótolható legyen. A közelmúltban befejezett külső felújítás következő lépése lehetne az eredeti terv megvalósítása. A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével útjára indított gyűjtésnek pontosan ez a célja.

A Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomot Pázmádi István építész toronyórásra tervezte – olvasható a gyűjtés felhívásában.

1937-ben nemcsak a négy számlap, de a tengelyfuratok helyét is előre kialakították. Egy szép, az újbarokk épülethez illeszkedő, korszerű óra teljes körű kivitelezése – műhold-órajelre hangolt központi órahajtóművel, alumínium alapú számlapokkal és mutatókkal, valamint harangütő szerkezettel együtt bruttó 2 millió 800 ezer forintba kerülne. Örömteli, hogy magánfelajánlásnak köszönhetően 2 millió forint ebből már rendelkezésre áll. Az adakozás eredményességén múlik, hogy a hiányzó rész összegyűlik-e.

A helyi német önkormányzatnál és a plébánosnál is érdeklődhetnek

A gyűjtés feladatát – Kristofory Valter plébános beleegyezésével – a Német Nemzetiségi Önkormányzat vállalta magára, egy külön alszámlaszámot nyitva a mostani és jövőbeli templomi gyűjtések számára.

Amennyiben bárki úgy gondolja, támogatni szeretné a toronyóra ügyét, felajánlását 2021. január hó folyamán várják az alábbi bankszámlára: Kedvezményezett neve: Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Kedvezményezett számlaszáma: 11736037-15763758-10010000 Az „Átutalás közleménye” rovatba kérjük, írják be, hogy „Toronyóra”.

A homlokzatán kialakított hely várja az oda tervezett órát

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában