Három javaslat kapott zöldet

2021.01.27. 17:00

Örökségünk – ismét bővült a városi értéktár

A város közgyűlése még 2016-ban hozta létre településiértéktár-bizottságát (TÉB), amelynek feladata a helyi értékek azonosítása, a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás.

Szabó Szabolcs

2021.01.25. Bővült a Dunaújvárosi értéktár Dunaújváros evangélikus templom Fotón: Barta Endre humánügyekért felelős alpolgármester, Stermeczki András evangélikus lelkész, Szántó Péter önkormányzati képviselő (Rajta Újváros) Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A TÉB legutóbbi üléséről hétfőn, az evangélikus templomban tartott sajtótájékoztatón Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester elmondta, a bizottság a beérkezett lakossági javaslatokat értékelve a napokban döntött arról, hogy a települési értéktárba beemeli: a dunaújvárosi evangélikus templom épületegyüttesét, a Pentele hidat, valamint ipari és műszaki megoldások kategóriában Steixner István bőrdíszműves munkásságát.

Barta Endre alpolgármester, Stermeczki András evangélikus lelkész és Szántó Péter önkormányzati képviselő az evangélikus templom jurtaépületében tartott tájékoztatón
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Stermeczki András evangélikus lelkész a döntéssel kapcsolatban kiemelte: – A templom esetében nem csupán egy épületegyüttesről van szó, hanem az ott folyó hitéletről, valamint a város életében is fontos szerepet játszó közösségépítő, kultúrateremtő munkáról is. E falak között otthonra találtak és remélhetően találnak a jövőben is közösségi események, hangversenyek és kiállítások is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az építész szakma által is elismert épület­együttesről beszélünk, amely 2012-ben elnyerte a Fejér Megyei Építőipari Nívódíjat.

Szántó Péter önkormányzati képviselő a Pentele híddal kapcsolatban kifejtette, annak megépítését több évtizedes, számos szereplő bevonásával zajló előkészítés és lobbitevékenység előzte meg.

Az értéktárba történő felvételt a híd történetét részletesen dokumentáló Csongor György újságíró vetette fel, aki a sajtótájékoztatón így fogalmazott:

– Bár megtervezéséért Horváth Adrián 2008-ban Széchenyi-díjat kapott, és átadásakor (2007) ez volt a világ legnagyobb kosárfülívekre kábelekkel függesztett gerendahídja, a Pentele hidat és egyedülálló értékeit kevesen ismerik az országban. Mindez megváltozhat, ha majd elkészülnek azok az útfejlesztések, amelyek eredményeként a híd végre kiemelt szerepet kaphat a hazai közlekedésben. Steixner István elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a hétfői eseményen, őt egy későbbi időpontban köszöntik a városházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában