Kisapostag

2021.01.21. 07:00

Már szervezik a szelektív gyűjtőedények átadását

Kisapostagon már január 14-én megkezdődött a pluszkukák kiosztása. Mezőfalván és Baracson január 25-én kezdődik, Nagyve­nyimen pedig szervezés alatt van az átvétel.

Horváth László

A háztartásokban keletkező hulladék gyűjtését kormányrendelet szabályozza, ennek előírása szerint kötelező a háztartásokban keletkező hulladékot a keletkezésükkor külön gyűjteni, szelektálni, válogatni.

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a vele szállítási szerződéssel rendelkező lakossági ingatlantulajdonosok számára – pályázati forrásból díjmentes használatra – biztosít szerződésenként egy darab, új tájékoztató matricával ellátott, 120 literes, kerekes gyűjtőedényt, amelybe az elkülönítetten gyűjtött (szelektív) hulladékot kell elhelyezni.

A szelektív gyűjtéssel kapcsolatban a lakóknak csak annyi a teendőjük, hogy a kijelölt időpontban az edényt átvegyék, a jövőben a megfelelő hulladékot abba gyűjtsék, a szállítási napokon kihelyezzék az ingatlanjuk elé, valamint az edényzet állagát megóvják, és azt rendeltetésszerűen használják.

Kedden délután Kisapostagon a Matusek család is átvette a szelektív gyűjtőedényt
Fotó: Horváth László

Amikor a települések lakói átveszik az edényt, akkor az átvételhez a lakcímkártyájukat és személyazonosító okmányaikat vigyék magukkal! (Amennyiben az ingatlanhoz tartozó edényt nem tudja személyesen átvenni, úgy azt kérik, állítson ki írásos meghatalmazást az átvétellel megbízott személy számára. A meghatalmazáshoz minta található a www.kdv.hu, illetve a települések honlapján.)

Ha a szerződő lakcíme nem a szolgáltatással érintett ingatlanba van bejegyezve, akkor érdemes magával vinnie a szolgáltatási szerződését, vagy a hulladékgyűjtési díjról szóló számlát is, ezekkel igazolható a jogosultság.

Az új gyűjtőedényekből az elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható hulladékot a hulladéknaptár szerinti szelektív gyűjtési napokon szállítják el.

Arról, hogy ebben az edényben milyen hulladék gyűjthető, mellékelnek egy tájékoztató szórólapot valamint az edény oldalára ragasztott rajz segít eligazodni.

A vegyes települési hulladékot az eddig használt, meglévő edényben kell gyűjtenünk. Ennek elszállítása továbbra is a korábbi hulladékgyűjtési napokon történik. Ott, ahol ez változik, a közszolgáltatónk idejében tájékoztatni fog minket.

Bővebb információt találhatunk minderről a hulladékszállítást végző közszolgáltató honlapján, a www.vertikalzrt.hu oldalon.

A hulladékgyűjtők kiosztása során a személyes adatainkra szükség van, az adatkezelésről elolvasható az Adatkezelési Tájékoztató a www.mezofalva.hu illetve valamennyi érintett község honlapján.

Kisapostagon január 14-én és 16-án nagyjából a fele mennyiséget már átvette a lakosság – tájékoztatta lapunkat Nagy Attila polgármester. A kiosztás rendben történt és várhatóan a 19-ei, valamint az utolsó 23-ai szombati időpontban sem lesz probléma.

Mezőfalván és Baracson egyformán január 25-én kezdődik az edények átvétele.

Baracson a cikk írásakor még nem voltak kijelölt időpontok.

Mezőfalván a Kiss Kálmán Művelődési Ház udvarán január 25-én, hétfőn és 28-án, csütörtökön 8–16-ig, 26-án, kedden és 27-én, szerdán 8–17 óráig, január 29-én, pénteken 8–12-ig lehet a gyűjtőedényeket átvenni.

Nagyvenyimen jelenleg még szervezés alatt van a program, de amint aktuális lesz, minden információt eljuttatnak majd a lakossághoz.

Rácalmás Város Önkormányzat a honlapján osztotta meg az információkat a település lakóival, ahol azt olvashatjuk, hogy február hónapra tervezik a szelektív gyűjtőedények átadásának megszervezését. A kukákat már kiszállította a szolgáltató a polgármesteri hivatal udvarára. Az önkormányzat vezetői most az átadás-átvételi eljárást szervezik. Annyi már biztos, hogy utcákra bontva határoznak meg időpontokat, ezekről időben értesíti majd az önkormányzat a lakókat. A Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központban (Rác­almás, Jankovich Miklós köz 5–7.) kaphatják meg a lakók a gyűjtőedényt, mégpedig az edényzet átadása a kézműves épület előtti téren lesz. A helyszínt az épület hátsó bejárata felől lehet megközelíteni. Parkolni az alsó parkolóban, illetve az épület melletti területen lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában