mersini Európa-bajnokság

2021.01.21. 15:14

Sikereikkel Fejér megye hírnevét is öregbítették a tornászlányok

A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Molnár Krisztián csütörtökön délelőtt a megyeházán köszöntötte a decemberben a Dunaferr SE színeiben fantasztikus Európa-bajnoki eredményeket elérő tornászokat, illetve edzőiket.

Gallai Péter

Fotó: Skobrak Denes

Mint ismert, a törökországi kontinenstornán sporttörténeti tettet végrehajtva Kovács Zsófi a kétszeres egyéni Európa-bajnok lett, emellett csapatban harmadik helyet szerzett, utóbbinak tagja volt még Makovits Mirtill is. A juniorok között szereplő Mayer Gréta egyéniben egy ezüst- és egy bronzérmet, a csapattal pedig 3. helyet szerzett a kontinensbajnokságon. Az Eb-n részt vettek trénereik, Trenka János és Badics Réka is. A sportolókat és felkészítőiket csütörtökön dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megyeházán, aki azzal kezdte, tornászaink decemberi eredményeikkel bearanyozták a karácsonyunkat.

Badics Réka, Makovits Mirtill, Mayer Gréta, Kovács Zsófi a, Trenka János és dr. Molnár Krisztián, aki a megyeházán nyújtotta át számukra az elismeréseket
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A törökországi Eb-n olyan tettet hajtottak végre, amire nagyon régen volt példa, tudomásom szerint 1979 óta nem értek el ilyen eredményeket, mint most a dunaújvárosi, Fejér megyei tornászaink. Ez azért is nagyon fontos számunkra, mert a Nemzet Sportolójának, a tornász Keleti Ágnesnek századik születésnapja nemrégiben volt, így kiválóan összecseng ez a mai ünnepséggel – mondta köszöntőjében dr. Molnár Krisztián, aki az elismerő elnöki oklevelek mellett a sportolóknak azt a millenniumi ezüstérmet is átnyújtotta, amit az ezeréves megye fennállásának alkalmából 2009-ben készítettek. – Szívből gratulálok Fejér megye nevében a sportolóknak és edzőiknek, minden olyan tevékenységnek nagyon örülünk, ami a megyénk hírnevét öregbíti. Ezek olyan csodálatos sporteredmények, amelyek nemcsak a régiónkban, és nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is jó hírét viszik Dunaújvárosnak és Fejérnek egyaránt – tette hozzá.

A tornászlányok minden elismerésért nagyon hálásak

Egyébként Kovács Zsófia az Eb-sikerek mellett 2020-ban negyedszer lett az Év sportolója a nőknél a szakági szövetségnél, illetve a Magyar Sportújságírók Szövetségének meghirdetett Év sportolója voksoláson a női egyéni kategóriában második helyezett lett. S szintén itt végzett az egyéni sportágak csapatversenyében a tornászválogatott tagjaként ő és Makovits Mirtill. Az edzők top tízes listáján ötödik helyen zárt az újságírók szavazása alapján Trenka János. – Ezt azért nem lehet megunni, hatalmas boldogság nekem, hogy sok helyre meghívtak minket, hogy köszönthessenek, így most a megyeházára is – mondta Kovács Zsófia, akinek feltettük a kérdést, ha egy évvel ezelőtt felsoroljuk ezeket az eredményeket, amit elért, mit szól hozzá. – Nos, nem biztos, hogy elhittem volna. Amikor hazaértem Törökországból, akkor sem nagyon fogtam fel, hogy kétszeres Európa-bajnok lettem, második az Év sportolója szavazáson. Azért most már kezdem realizálni, miket értem el, hatalmas dolog mindez számomra – felelte, a maszk mögött hatalmas mosolyt feltételezve. Persze ilyenkor rögtön felmerül, bizony magasra tette a lécet, idén pedig reméljük, következik az olimpia.

Nélkülük nincsenek ezen sikerek, Trenka János és Badics Réka edző

– Mindenféleképpen az a cél, hogy Tokióban bejussak a szerenkénti döntőbe, ami a legjobb nyolcat jelenti. Ha meg pontszerző, netán dobogóközeli eredmény születne, az még nagyobb siker lenne, persze ebben akár az érem is benne lehet. Ám előtte áprilisban jön az újabb Eb, ahol hasonló eredményeket szeretnék elérni – mondta. Trenka János azzal kezdte, hogy a városi, megyei, országos figyelem most rájuk összpontosult, a legutóbb valami hasonló 2017-ben volt, amikor a kolozsvári Eb-n Zsófia második helyet szerzett. – Lehet mondani, az ilyen sikerek álomnak tűnnek, mint amiket most elértünk. Szokták kérdezni, úgy megyünk-e el egy versenyre, hogy nyerni fogunk? Erre az a válaszom, nem, hanem azzal a céllal, csináljuk meg, amit kell, ha ez a selejtezőben sikerül, akkor már lehet látni, mire vagyunk képesek a döntőben. Ugyanez volt Kolozsvárott, ahol másodikként álltunk összetettben, az volt a terv, hogy ezt legalább megtartsuk, akkor nem sok hiányzott az elsőséghez. Most ugyanez a helyzet állt elő, hiszen ugráson és felemás korláton elsőként kvalifikált Zsófi, már néztük, mire kell akkor nagyon figyelni, hogy ezeket meg is tudjuk ismételni a döntőkben. Szóval, egy selejtező már nagyon jó képet ad a folytatásról, ami most a legjobban sikerült – jegyezte meg. Trenka János Zsófia további elismeréseivel kapcsolatban megjegyezte, az Év sportolója voksoláson sokan tanítványát kiáltották ki esélyesnek.

Ezzel szemben úgy állt hozzá, ne legyenek túlzó elvárásaik, hiszen bárki is lesz az első, megérdemli. Az pedig, hogy őt egy napon, illetve névsorban említették az edzőknél győztes Marco Rossival, a második Szerhij Rebrovval és harmadik Märcz Tamással, már az is hatalmas, megtisztelő elismerés volt számára. Az pedig, hogy ötödik lett a rangsorban... – Nem számítottam erre a kitüntető eredményre, éppen ezért nem is voltak nagy céljaim magammal szemben. Egyébként sem én szoktam a rivaldafényben lenni, hanem a versenyzők, s ez így van jól. Azért a tavalyi évünk a pandémia mellett azért sem volt egyszerű, mert felújították a tornacsarnokunkat, ami rengeteg lemondással járt, hat hónapon keresztül Budapestre, illetve Tatára jártunk edzeni. Nagyon megterhelő és fárasztó volt ez az időszak, éppen ezért jöttek különösen jól ezek a sikerek. Az biztos, ha elmarad az Európa-bajnokság, akkor nagyon csalódottak lettünk volna, hogy a sok munka kárba vész – tette hozzá. Trenka János hangsúlyozta, tisztában vannak vele, ezen eredmények után a folytatásban még ezeknél is jobbat vár a közvélemény, de erre Supola Zoltánt idézte, aki azt mondta neki, odakerülni nagyon nehéz, de fennmaradni még nehezebb egy szinten. – Az elvárás nyomasztó lehet, de nem szeretném, ha bárki is ezt tenné irányunkban. Az a legjobb, ha a versenyző saját magában érzi azt, akarjon tovább fejlődni és még jobb eredményeket elérni.

Idén jön az olimpia, ahol Zsófiától azt várom, ott lesz a döntőben, és nem is egyben – hangsúlyozta. Badics Réka, aki Mirtill és Gréta mellett Zsófia felkészítésébe is besegít, azzal kezdte, nem mennének be mindennap és nem végeznék ezt a kemény munkát a tanítványokkal, ha nem hinnének a sikereikben, ami most meg is mutatkozott a 2020-as fantasztikus eredményekben. – Először meglepődtem, amikor felkértek arra, hogy a juniorválogatott mellett ott legyek Törökországban, de nagyon örültem neki. Szerettem volna megtapasztalni edzőként egy nagy nemzetközi megmérettetést, számomra az első ilyen verseny volt az Eb, ami óriási élményt adott. Mindaddig, amíg a tornateremben vagyunk a gyerekek mellett, van mit tenni. Miután megszólítják és a szerekhez lépnek, onnantól már csak a pozitív energiát tudjuk feléjük küldeni, ezáltal sokkal jobban izgulunk is a szőnyeg mellett. Trenka János mellett besegítek Zsófi felkészítésébe is, a női oldalt próbálom erősíteni és szépíteni – mozgásképzés, balett, gerenda-öszszeállítás – hiszen ez egy esztétikai sportág is. Úgy gondolom, ezek az elismerések, mint ez a mostani is, szükségesek, mert rengeteget dolgoznak a lányok és az edzők ezekért az eredményekért. Egyszer megcsinálni valamit nagy dolog, de azt még tovább fejleszteni, az a nehezebb. Azaz a siker után mindig jön a még keményebb munka. Nagyon jóleső érzés, hogy ekkora figyelmet szentelnek nekünk, különösen, amikor Fejér megyétől kapunk ilyen kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában