Nyugodjék békében!

2020.12.18. 15:00

Elhunyt Weiszgáber János

Elhunyt Weiszgáber János kőfaragó mester, egykori ökölvívó bajnok, Képviselő-testületi tag.

duol.hu

Ahogyan ezt korábban megírtuk, 2020 évben évtizedes munkájának elismerésképp Dunaföldvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete „Dunaföldvárért Emlékérem” kitüntetésben részesítette.

Akkor bőszavúan nyilatkozott életéről, melyből most rövid részletet olvashatnak:

Weiszgáber János osztrák-német család sarja, 1942.02.12-én született Dunaföldváron. Családjának gyökereit 1760-ra vezeti vissza, nagyapja 1902-ben telepedett le Dunaföldváron. Családja generációkon keresztül kőfaragással, szobrászattal foglalkozott, így már fiatal korában a mesterség szerelmese lett. Büszke rá, hogy egyetlen lánya is ezt a pályát választotta, nem szakítva a családi hagyományokkal.

Egész életében Dunaföldváron él, és tevékenykedett. Az aktív munka ma is mindennapjai részét képezik, napi 8-10 órát dolgozik, teljesíti a megrendeléseket. Kikapcsolódásként pedig kerti dísztárgyakat készít eladásra.

Fiatal éveiben is a sport szerelmese volt, ökölvívásban jeleskedett, bölcskén még edzői feladatokat is ellátott. Az 1958. évi Ifjúsági Világtalálkozóra Dunaföldváron keresztül ő vitte a lángot, melyre jó szívvel emlékszik vissza.

3 egymást követő cikluson át volt Képviselő-testületi tag, 2000-től 2010 év végéig a Dunaföldvári Football Club elnöke, a Dunaföldvárért Alapítvány alapító tagja volt. Képviselő-testületi munkája során különös figyelmet szentelt a sport és közösségi éltnek, így sporttanácsnok volt.

Elnöksége alatt a football élet hatalmas fejlődéseken ment keresztül Dunaföldváron. Három alkalommal volt NB1 bajnok a földvári csapat, az NB3 szintet anyagi okok miatt kellett 3 alkalommal visszautasítania. Vezetése alatt az öltöző, az edzőpálya felújításra került a pályavilágítás és a terület körbekerítése megtörtént.

Dunaföldvári megbízatásait mindig anyagárban a legnagyobb lelkesedéssel és odafigyeléssel készítette.

Számtalan új alkotás és restaurálás kötődik a nevéhez: (a teljesség igénye nélkül)

  • Kálvária kereszt és Mária szobor – készítő
  • Szentháromság szobor – restauráció
  • Dunaföldvári elkerülő út körforgója – készítő
  • Anna hegyi, Kéri utcai, Jobbágyősök utcai út, Kossuth téri keresztek – restauráció
  • Orosz emlékmű – restauráció
  • Duna-parti hajócsavar emlékmű – készítő
  • Város háza címer – készítő
  • Puskás öcsi emléktábla – készítő
  • Szívén viselte a városi közéletben történteket, haláláig a civil élet aktív tagja volt. A Dunaföldvári Vízisportkör tagjaként városi rendezvényeken előszeretettel főzött.

    Élete végéig aktívan dolgozott, abban a tudatban, hogy munkája révén családja emlékének tisztelegve bővíti Dunaföldvár Város értékeit, öregbíti a város hírnevét.

    Temetése 2020. december 18-án 9 órakor lesz a Fehérvári utcai temetőben.

    Nyugodjék békében!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában