Koszorúzás

2020.11.10. 10:00

Megemlékeztek Dunapentele hős védőiről

Megemlékezéssel tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc dunapentelei hőseinek emléke előtt Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata vasárnap este az Október 23. téren lévő forradalmi emlékműnél.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Eniko

Megemlékezéssel tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc dunapentelei hőseinek emléke előtt a város önkormányzata vasárnap este az Október 23. téri forradalmi emlékműnél.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc dunapentelei vérbefojtásáról megemlékezve elhangzott: 64 esztendővel ezelőtt az itt lakók egyik első eredménye volt, hogy megszabadultak Sztálin nevétől, és Sztálinvárosból újra Dunapentele lett.

E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt

Az eseményen rövid műsort adtak a fennállásának 30. évfordulóját idén ünneplő Jószolgálati Otthon Közalapítvány gondozottjai. Elhangzott egy J. F. Kennedy idézet: „1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.”, valamint Horváth Piroska, Juhászné Bérces Anikó és Kányádi Sándor egy-egy verse.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Barta Endre humán alpolgármester néhány mondatban összefoglalta a hagyományteremtő szándékkal megrendezett, hiánypótló megemlékezés fontosságát, hogy Pados István nevét tanuljuk meg, és ne felejtsük el soha, hiszen sem Sopronban, sem Egerben nem fogja senki tanítani, mi történt itt Pentelén.

A történelmi tényeket egybefoglalva mondott emlékezőbeszédet Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója. Kiindulópontja a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb és legjelentősebb fordulata, az október 23-i események voltak, ugyanis – mint mondta – a magyar nép küzdelme meghatározója volt egész Európa XX. századi történetének. Az október 23-án lobbant szikránál kezdte, és napi bontásban sorolva az eseményeket, jutott el november 8-ig, amikor is a szovjet csapatok lefegyverezték a kikötőben szolgálatot teljesítő nemzetőröket.

Az esemény végén koszorút helyeztek el az ´56-os emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában