Közel félmilliárd két fejlesztésre

2020.11.17. 07:00

Igazi közösségi tér lesz a régi városháza, és több lesz a férőhely az óvodában

Múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben a rácalmásiak számára az örömhír, hogy Magyarország Kormánya összesen 480 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette Rác­almás önkormányzatát.

Körmendi Erzsébet

A Manóvár telt létszámmal működik minden évben

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Rácalmás

A közel félmilliárd forint nagyobb részét (300 millió forintot) a kisváros Széchenyi terén lévő régi polgármesteri hivatal épületének felújítására, kisebb hányadát (180 millió forintot) pedig a Manóvár Óvoda és Bölcsőde intézményének bővítésére fordíthatja az önkormányzat.

A régi városháza átalakításának, felújításának koncepcionális tervei alapján így nézne ki az épület a beruházás után Fotó: látványterv
Schrick István polgármester

Schrick István, ­Rácalmás polgármestere elmondta lapunknak, hogy ezt a kormánytól kapott támogatást kizárólag erre a két fejlesztésre költhetik, másra nem. Ezt azért tartotta fontosnak megemlíteni, mert kapott már olyan kérdést a lakóktól, hogy miért nem utat építenek belőle. A régi polgármesteri hivatal épületének felújítási munkálataihoz az önkormányzat engedélyes tervdokumentációval rendelkezik, tette hozzá a polgármester. Az épületben helyet kapna a már jelenleg is ott működő család- és gyermekjóléti szolgálat, illetve a szociális ellátást biztosító részleg. Ez a tevékenység azzal egészülne ki, hogy idősek nappali ellátását is megoldanák ott, amellyel törvényi mulasztást pótolnának: az önkormányzatot kötelezte már a hatóság arra, hogy két éven belül hozza létre ezt a törvény szerint kötelező ellátást. Más részről az idősek igénylik is a nappali gondoskodást, tavasz óta duplájára emelkedett azoknak a száma, akikkel törődnek a szociális gondozók. Az épületben jelenleg és a felújítás után is helyet kapnának a városban bejegyzett civil szervezetek, így közösségi térként is funkcionál majd. Természetesen a körzeti megbízottat, valamint a polgárőrséget is ott találják meg a rácalmásiak a jövőben is.

A Manóvár telt létszámmal működik minden évben

Rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsőde bővítése nagyon fontos és kiemelt jelentőséggel bír az önkormányzat számára. A szeptemberben kezdődött nevelési évben 150 gyermeket írattak be a szülők, ez a létszám a hatályos alapító okirat szerinti teljes kihasználtságot jelenti. A szülők joggal sérelmezik, ha intézményi telítettség miatt kell máshol megoldaniuk a gyermekük elhelyezését. Nagyon sok település örülne annak, ha ilyen gondjai lennének, hiszen ez arra utal, hogy minden évben sok-sok gyermek születik a településen, folyamatosan emelkedik a lélekszám. Tehát a lakossági igény is az óvoda és a bölcsőde fejlesztését indokolja. Az intézmény bővítését szolgáló tervdokumentáció előkészítés alatt van, az önkormányzat rendelkezik a bővítéshez szükséges saját ingatlanokkal. A beruházás része lesz egy közterületi parkoló kialakítása is, ahol elektromos töltőállomásokat is szeretnének létrehozni, szintén a lakossági igényeket figyelembe véve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában