IN MEMORIAM

2020.11.20. 09:00

Dr. Kácsor Ferenc 1938–2020

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

 

„Olyan csend van így nélküled,

hogy szinte hallani,

amit még utoljára

akartál mondani.”

(Váci Mihály)

Döbbenettel értesültünk tragikus halálodról. Nem voltál beteg. Váratlan rosszullét miatt kerültél kórházba. Hihetetlen, felfoghatatlan ami történt. A bánat érzését nehéz szavakba önteni, megfogalmazni, leírni. Szomorú törvény, hogy a halál csak az élőknek fáj. Hirtelen minden emlékké vált. Lámpás voltál, amíg éltél. Pedagóguspályádon sokaknak világítottál.

Tanítói diplomádat a székesfehérvári tanítóképzőben kaptad. Pályakezdő éveidben a Jászsági tanyavilág egyik kisiskolájában tanítottál, majd fiatal házasként óvónő feleségeddel Beloianniszba kerültetek, ahol igazgatóhelyettesként segítetted a görög anyanyelvű igazgató munkáját. Később Nagyvenyimre neveztek ki igazgatónak. Iskolai munkád mellett részt vettél a község életében. Szerettek. 1974-ben a dunaújvárosi járás, majd a város általános-és középiskoláinak élére osztályvezetői feladatokkal bíztak meg. Példásan irányítottad az intézményeket. Vezetőként következetes voltál. Hivatásszereteted –elkötelezettséged a pedagóguspálya iránt – példát adott munkatársaidnak. Jó kezekbe került az „oktatásügy”.

Egy életen át tanultál. A tanári diploma mellé később a Szegedi Tudományegyetemen „cum laude” eredménnyel bölcsészdoktorrá avattak. Tanítottál a helyi főiskolán is.

Az 1990-es évek elején visszatértél a katedrára. A Vasvári Pál Iskolában 7 évig dolgoztál. Tanítványaid szeretetét élvezve – a korhatárt betöltve – pályádra visszatekintve kérted a nyugdíjazásod. Nem akartál még pihenni. Aktívan folytattad a munkát a Jószolgálati Otthonban. Megismerted a sérült emberek nehéz sorsát, ők pedig őszintén ragaszkodtak hozzád.

Évek óta vezetted az MMK-ban helyett kapott Nyugdíjas Pedagógusok Klubját. Tartalmas programok szervezésével igazi baráti közösségé tetted a nyugdíjba vonult kollégákat. Feleséged elvesztése után családod – két pedagógus lányod – unokáid szeretetét, törődését érezve, baráti kapcsolataidat ápolva teljes életet éltél. Még terveid voltak, s most egyek vagyunk ebben a néma tehetetlen gyászban.

Goethe sorait idézve:

„Mindig itt leszek titkon, észrevétlen,

Ha el is mentem, itt maradt a léptem.”

Fájó szívvel búcsúzunk Tőled!

Együttérzéssel osztozunk családod, rokonaid gyászában.

Emlékedet megőrizzük!

Kedves Feri!

Nyugodj békében!

A Nyugdíjas Pedagógus Klub

U.i.: A járvány miatt dr. Kácsor Ferenc hamvasztás utáni búcsúztatása, temetése a dunaújvárosi temetőben később lesz. Időpontjáról családja értesítést tesz közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában