Rácalmás

2020.11.23. 12:00

Adventi ablak – új hagyomány a közös karácsony helyett

Ki ne ismerné az adventi naptárt? Leginkább a gyerekeknek nagy öröm, de a felnőttek arcára is mosolyt csalhatunk vele december elsejétől nap mint nap. Hangulatos kísérője ez a kis ajándék az adventi időszaknak. Ám ezúttal nem a boltban vásárolható kalendáriumról ejtünk szót, amelynek mind a 24 ablaka mögött csokoládé vagy más, apró ajándék lapul, hanem a lakóházak ablakaira pingált díszítésekre, vagy az ablak mögé rejtett díszekre.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Zsedrovits Eniko

A múlt héten meghirdetett adventi akciójuk lényegéről Bodnár Edina, a Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központ igazgatója beszélt nekünk:

– Új hagyományt szeretnénk teremteni az adventi ablaknaptárral Rácalmáson. A kezdeményezés más településeken, mint például Solymáron, már öt éve ragyogja be az ünnepi várakozást. A jelenlegi veszélyhelyzetben nem tudjuk megszervezni a Rácalmásiak karácsonya elnevezésű rendezvényt, amit nagyon szerettek a rácalmásiak, úgy gondoltuk, valamivel kárpótolnánk őket. Talán jó ötletnek bizonyul az újdonság erejével ható „ablakvadászat” és a Hagyj el egy Mikulás-csomagot!-program.

Ünnepi fénybe borulnak az ablakok és a porták Rácalmáson december elejétől
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Az „ablakvadászat” lényege, hogy a felhívásban résztvevő lakók feldíszítik a saját ablakukat, házukat vagy kertjüket, s jól láthatóan elhelyezik az adott decemberi nap számát. A résztvevők, akik a Facebookos felhívásra jelentkeztek, megkapják 1-től 24-ig a számok egyikét, majd december 1-től a számozásnak megfelelő napon feldíszítik a kapujukat vagy ablakukat. Így a 24 nap alatt minden szám megjelenik a település valamelyik pontján. A kisebbeknek, a gyerekeknek örömet szerezhetünk azzal is, hogy kis kosárkába szaloncukrot vagy almát teszünk ki, így meglesz a felfedezés jutalma is – folytatta Bodnár Edina.

December elején indulhat az ablakdíszvadászat Rácalmás területén

Hozzátéve még néhány biztató szót, abból kiindulva, hogy a járványtól terhes napjainkon, nem járhatunk éttermekbe, közösségi helyekre, a kora estéinken a séta szinte az egyetlen olyan kikapcsolódási forma, amelyet nyugodt szívvel végezhetünk saját és családtagjaink örömére. Edina úgy fogalmazott:

– December elsején kezdődhet a vadászat Rácalmás területén az ünnepi fénybe borult ablakokra, portákra, üzletekre! Bárki útra kelhet, hogy megtalálja, „kinyissa” az éppen aktuális ablakokat. A játék élményét az is fokozza, hogy a résztvevők nem tudják pontosan, hogy melyik házszám alatt találják majd a feldíszített párkányokat, ablakokat, kapukat, hanem egy hangulatos esti séta során maguknak kell felfedezniük az ünnepi dekorációkat. Segítségképpen, mivel a települést lehetetlen minden nap bejárni, a Jankovch-kúria Facebook-oldalán minden reggel közzéteszünk egy „kis leírást” az aznapi helyszínről. Azt kérem, hogy a séta során ügyeljenek a járványügyi korlátozások betartására!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában