kormányzati segítség

2020.11.19. 07:00

Adony a járvány ellenére is gyarapodik és fejlődik

November 11-én a térség más településeihez hasonlóan az adonyiaknak is jó hírekkel szolgált a Magyar Közlöny, ugyanis a kormányzati döntés értelmében 360 millió forint érkezik majd az önkormányzathoz.

Török Tímea

20191127 Ronyecz Péter Adony polgármestere Adony polgármesteri hivatal Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Adony

A város önkormányzata Magyarország Kormányától komplex útfejlesztési feladatainak támogatására 360 millió forintot kapott, ebből útfelújítások megvalósítására, közvilágítás bővítésére, járdafelújításra, csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére, és parkolóhelyek kialakítására van lehetőség.

A jó hír apropóján kerestük meg a kisváros polgármesterét, Ronyecz Pétert.

Ronyecz Péter

– Még kérdéses, hogy melyik utcák lesznek ebből a forrásból felújítva. Előreláthatóan a város önkormányzata a Bocskai utcát és a Magyar közt szeretné felújítani. Fontos tényező azonban a pályázati szerződés tartalma, ettől függően lehetnek még változások – mondta el Ronyecz Péter, majd így folytatta.

– Jelenleg is zajlik a Damjanich utca teljes felújítása és a Deák Ferenc utcában a korábban még le nem aszfaltozott szakasz rendbetétele is. A képviselő-testület utolsó döntése értelmében korszerűsítve lesz a Hóvirág és Deák Ferenc utcákat összekötő rész, valamint az Ibolya utca is. De ebben az évben már kikátyúztattuk a belterületi utakat, így elmondható, hogy a koronavírus-járvány ellenére is haladtunk.

A járványhoz kapcsolódó kérdésünkre az adonyiak polgármestere elmondta, hogy minden rendben van a településen.

Az életünket kissé átalakította a járványhelyzet, kicsit lelassultunk...

– Bár kétségtelen, hogy az életünket kissé átalakította a járványhelyzet. Kicsit lelassultunk, például lassabban halad a közbeszerzés és a beruházási munkák is, de az intézményeinkben zavartalanul folyik a munka. Egyedül a művelődési ház életében és munkájában történt jelentős változás a vírushelyzettel összefüggő korlátozó intézkedések bevezetése miatt, mert elmaradnak a rendezvények, nyilvános események. A helyi iskola fenntartója a Dunaújvárosi Tankerületi Központ, tehát ilyen értelemben ez is megy a maga útján. Az óvoda fenntartója a város önkormányzata, de itt is zavartalan a működés. Természetesen most még nagyobb figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésre és egyéb óvintézkedésekre, de egyelőre nincs Adonyban kézi vezérlés, mert az intézményvezetők jó szakemberek, tudják és teszik a dolgukat. Egyébként a veszélyhelyzeti forgatókönyv szerint már a polgármester dönt mindenről, azonban ugyanúgy a képviselők jóváhagyásával dolgozom, mint eddig is. Egyébként az adonyi lakosság fegyelmezetten betartja az óvintézkedéseket, így természetesnek érzem, hogy most kicsit visszahúzódóbbak az emberek. Ezért sem tervezem saját hatáskörben további szigorítások bevezetését. Úgy gondolom, hogy mindenkinek a saját felelősségére bízom a maszk viselését, ezért nem írom elő, de ajánlom. Mindehhez hozzátartozik az is, hogy a vírus második hullámában nem rendelkezem információkkal, még azt sem tudom hivatalosan, hogy hányan vannak karanténban a településen – informálta az olvasókat Ronyecz Péter polgármester.

Legutóbb komplex útfejlesztési feladatok támogatására érkezett a kormányzati segítség Adonynak
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A jövőről faggatva a polgármestert elmondta, hogy a legendás adonyi karácsonyi vásár idén ugyan elmarad, de betlehem azért lesz, ha nem is élőszereplős, és a Piac téren gyönyörű karácsonyi dekoráció is készül majd az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában