Jól halad a felújítás

2020.11.02. 11:30

A dunaföldvári kisgyermekek lelke is megszépülhet ezáltal

Szorgalmas munkával, egy nagyon fontos és csodákra képes intézmény, a Máltai Szeretetszolgálat helyi tanodájának épülete születik újjá Dunaföldváron. Ennek a vezetőjével, Lipták Tamással a tervek megvalósulásáról beszélgettünk.

Balogh Tamás

Példaértékű az a közös szerepvállalás, amivel együtt tesznek ennek a létesítménynek, a mai kornak megfelelő színvonalon való működtetéséért.

– Ez egy hármas funkciójú intézmény. A tanoda mellett a Támogató Szolgálat valamint Jákli Viktor vezetésével a helyi önkéntes csoport munkálkodásának is ez a központja.

Új nyílászárókat is kapott az épület. Minden a helyére kerül hamarosan

Az épületfelújítás második szakaszánál tartanak:

– Bár nem vagyok műszaki ember, de ennek ellenére napi szinten követem és ellenőrzöm az itt folyó munkákat. Jelenleg olyan hetven százalékos lehet a készültségi fokozatunk, ezért bízom abban, hogy két hónapon belül birtokba vehetjük az épületet. Egy meglehetősen elhasználódott, „lelakott” épületről beszélünk, amelyre már bőven ráfért az alapos felújítás. Az alapterülete (mintegy háromszázhatvan négyzetméter) is jelzi, hogy komoly feladat várt a kivitelezőre. Fontosnak találom, hogy egy helyi vállalkozás, a Generál Globál Kft. végzi a munkákat. Az elektromos hálózat, a fűtés cseréje és a tetőszerkezet felújítása egy korábbi projekt keretében már megtörtént. A padlózatok kicserélésétől kezdve (amit itt nagy mélységben kellett elvégezni) minden fázist úgy hajtanak végre, hogy azok megfeleljenek a mai kor műszaki és esztétikai elvárásainak. Fontos volt a nyílászárók cseréje is. A víz- és csatornarendszer teljes körű rekonstrukciójával együtt egy új zuhanyozó és teakonyha is kialakításra került. Megújultak a raktárhelyiségeink is.

Lipták Tamás tájékoztatott

– A falakról a belső térben és a külső felületeken, mint például a homlokzaton is, eltávolították a régi festések, vakolatok egyenetlen rétegeit, és új kerül a helyére. Az épület idáig rendszeresen vizesedett, de most az új technológiának és a felhasznált anyagoknak köszönhetően remélhetőleg ezzel a jövőben nem lesz gondunk. Mivel a munka előrehaladtával belecsúszunk a téli időszakba, és az alacsony hőmérséklet nem lesz alkalmas a külső burkolat színezésére, ezért arra a terveknek megfelelően csak a tavasszal kerül majd sor – tette hozzá Lipták Tamás. Továbbá:

– Mint az előzőekből is kiderülhetett, ez egy nagy volumenű felújítási tevékenység, amelynek hatalmas költségvonzata van. Szerencsére a város önkormányzata ezúttal is „mélyen a zsebébe nyúlt”, és jelentős támogatásával segített a tervek megvalósításában. Úgy tűnik, hogy jó gazdáinak bizonyultunk ennek az épületnek, amit szintén a város bocsátott a rendelkezésünkre. Méltányosan támogatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Egyszer hat-, majd az idén ősszel még ötmillió forinttal járult hozzá a költségekhez, hogy ez az épület méltó módon tudjon megújulni. Remélhetőleg a munkálatok zavartalanul haladhatnak tovább és a gyerekek minél előbb visszatérhetnek a tanodába.

A mennyezetet is szigetelték, és új burkolatot is kap majd
Fotók: Balogh Tamás

– Az gondolom, hogy a legfontosabb feladatunk, hogy a hozzánk csatlakozó gyerekeket életre neveljük. Sajnos ők nem a legszerencsésebb közegekből származnak. Közülük igen sokan hátrányos, sőt halmozottan hátrányos környezetből érkeznek. Olyanok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, illetve roma származásúak is lehetnek. A tanoda létszámának ötven százalékát az ilyen gondokkal küzdőknek kell betölteni. Nálunk megismerhetik azokat a viselkedési formákat, amiket a mindennapi életben, mint például a párkapcsolatokban használniuk kell, és alkalmasak lesznek azokkal élni.

– Kimozdulunk, mivel pályaorientációs kirándulásokat is szervezünk a részükre. Nehéz lenne felsorolni, hogy az elmúlt négy évben hol is fordultunk meg velük. Mellette szabadidős elfoglaltságokat is biztosítunk a számukra. Ezek mind olyan programok, amelyeket ezek a gyerekek nélkülünk nem tudnának igénybe venni. Nem tudnának eljutni színházba, a Balatonra, állatkertbe, Budapestre, vagy más nagyobb városainkba! Az idei nyáron egy sor helyi civil szervezettel összefogva segítettük az ő nyaralásukat, és a szabadidejük hasznos eltöltését.

A felújítás haszna a gyermekek lelkében is megmutatkozhat:

– A súlyos gondjaik elől itt egy kis menedéket lelő gyermekek számára a most megújuló szép, kulturált, jól felszerelt környezet jelentős húzóerőt is jelenthet. Könnyebb lehet számukra egy másik életformát választani. Mellette láthatják a mi mintánkat, példánkat, a nevelőkét és a mentorokét. Talán átemelik a tudatukba is, és hazatérve megpróbálnak ezek szerint élni. Nincsenek illúzióim, de gyakran elmondom, ha már az itteni gyermekek közül csak egy kamasz fiú kedvesebben fog szólni annak idején a feleségéhez, vagy a párjához, akkor vele már célt értünk.

– A Covid miatti rendkívüli helyzet tőlünk is sokféle módon kívánta a nagy energiák bedobását. A szokásos élelmiszer és egyéb használati segélycsomagok mellett (tudva, hogy az még kockázatos is lehet) számítástechnikai eszközökkel is igyekeztünk rajtuk segíteni. Sok esetben bevált, de persze volt olyan tablet is, ami nem került vissza hozzánk.

– Talán hihetetlen, de együtt kell élnünk azzal, hogy ez a szakma soha nem a százszázalékos sikerről szól. Amikor egy gyerekkel foglalkozunk, akkor számot kell vetnünk azzal, hogy néha kudarcot vallunk. Talán a pedagógusok is be tudnának számolni a hasonló szituációkról – a tanodában sincs ez másképp! A nagy számok törvénye szerint viszont a jó irányba hajlik az a bizonyos mérce. Nagyon bízom benne, hogy az elvetett mag egyszer majd szárba szökken, és termést fog hozni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában