új köztéri szoborral gazdagodtunk

2020.10.02. 11:30

A Jel üzenete – szoboravatás és emlékezés a zenei világnapon

Október 1-jén, csütörtökön a zene világnapján ismét köztéri muzsikával ünnepelt a Sándor Frigyes Zeneiskola, amely ezúttal újabb köztéri alkotással gazdagodott. A Jel című szoborcsoport Móder Rezső tervei alapján készült, és Rohonczi István, Molnár János, Nemes Ferenc és Nyitrai Mihály képzőművészek közös munkája.

Szabó Szabolcs

Az alkotócsapat a Jelnél – Molnár János, Nyitrai Mihály, Móder Rezső, Nemes Ferenc és Rohoczi ROHO István

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Bevezetőként néhány gondolat a zene világnapjáról. Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A hegedűművész szerint meg kell becsülnünk a csöndet, az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.

1975-ben Yehudi Menuhin ezekkel a szavakkal köszöntötte a zene világnapját: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Fiatal, tehetséges zenészek muzsikáltak a Jel avatásán

A Sándor Frigyes Zeneiskola hosszú évek óta köztéri zenei programokkal várja a város lakosságát ezen a napon. Tegnap sem volt ez másként, a műsorfolyam délután fél háromkor kezdődött, amikor a Mosoly Hangok lépett fel, majd ezt követte a Balogh Zoltán András által vezényelt fúvósegyüttes, 16 órától pedig Juhos Melinda vezetésével az intézmény harmonikazenekarát hallhatták az érdeklődők. Délután öt órakor avatták fel a Jel címet viselő alkotást, amely Móder Rezső tervei alapján készült, baráti összefogással.

Mint azt lapunknak korábban Rohonczi ROHO István képzőművész, az alkotás ötletgazdája elmondta: „Móder Rezső, a város emblematikus alkotója, Munkácsy-díjas művész stroke-ot kapott a múlt évben. A felépülése részben sikeres volt, sajnos azonban jobb kezével jelenleg nem képes érdemi alkotómunkát végezni. Hiába az elmúlt évtizedek kitartó munkája, a számos hazai és nemzetközi elismerés a város közterületein egyetlen Móder-alkotást sem találunk. Művésztársaimmal, Nemes Ferenccel, Nyitrai Mihállyal és Molnár Jánossal arra gondoltunk, hogy ezúttal mi leszünk „Rezső kezei”, az általa korábban elkészített, az elmúlt napokban véglegesített tervek alapján a kivágott platánsor faanyagából köztéri munkát is készítünk.”

A Jel avatásán Mezei Zsolt alpolgármester elmondta, egy csodálatos alkotás született, amely kiváló művészek munkájának eredménye, és egy újabb szép és kulturált köztérrel gazdagodott a város.

– A szoborcsoport három eleme is a korábbi, emblematikus Vasmű úti platánsor fáiból készült. A megmunkálás során az alkotók is szembesültek azzal, hogy e fák többsége beteg volt, remélhetően ezen alkotások révén a nevezetes platánsornak is emléket állítanak.

Három éve avatták fel Sándor Frigyes mellszobrát a zeneiskolánál

Moravecz Attila, a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében így fogalmazott:

Köztéri koncertek sora várta a polgárokat a zene világnapján

– Az alapítvány már 14 éve támogatja a Sándor Frigyes Zeneiskola munkáját, és aktívan részt vesz a város kulturális életében. Ezen célok érdekében jött létre annak idején az Újévi koncert és a Sándor Frigyes Díj is. Legutóbb, három éve avattuk az intézmény névadójának Sándor Frigyesnek a mellszobrát és mellette kialakított teret. Köszönet illeti az alkotókat és a támogatókat, hogy ismét egy kiváló köztéri emlékművel gazdagodott a város és a zeneiskola.

Juhos Melinda vezényelte a harmonikásokat

Az átadót követő remek zenei produkció után Móder Rezső lapunknak elmondta:

– Megható számomra a művésztársak támogatása és törődése. Számos köztéri tervem született korábban, magam sem gondoltam volna, hogy ilyen formában valósul meg pár, de elégedett vagyok és nagyon szépen köszönöm minden támogatónak.

Az ünnepélyes koccintások után kérdeztük Rohonczi ­ROHO István képzőművészt, aki ötletgazdája és egyben mentora is volt a projektnek:

– Örömmel töltött el ez a munkafolyamat, és én is köszönöm mindazoknak, akik pozitív módon, segítően viszonyultak ehhez a kezdeményezéshez. Dunaújváros az építése kezdetének 70. évfordulóját köszönti ebben az évben, így az is volt a célunk, hogy rávilágítsunk, e város az elmúlt évtizedekben számos országosan és nemzetközileg is elismert művészt adott az országnak. Az én mesterem Birkás István volt, sajnos az ő munkássága is kezd feledésbe merülni, pedig generációkat tanított, egy művészeti bázist alapozott meg. A Jel egy példa is lehet a következő évekre, hogy elismert helyi, Dunaújvároshoz kötődő alkotók munkái díszítsék köztereinket – fogalmazott ROHO.

Az alkotócsapat a Jelnél – Molnár János, Nyitrai Mihály, Móder Rezső, Nemes Ferenc és Rohoczi ROHO István
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Jel acélszobrának gyakorlati felhasználása is lesz, a Sándor Frigyes Zeneiskola végzősei majd ide helyezhetik el lakatjaikat, emlékezve az intézménybe töltött évekre, élményekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában