A kivágott fák gyökereit gombával oltották be

2020.09.24. 07:00

Ősszel folytatják a faültetést a főúton

Tavasszal elkezdték az új facsemeték ültetését a Vasmű úton, majd hirtelen megállt a folyamat, őszre ígértek folytatást. Utánajártunk ennek a témának.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő tavasszal azt nyilatkozta a témában a D+ TV-nek, hogy a Vasmű út közműtérképének pontatlanságából eredő akadályok miatt voltak kénytelenek megszakítani a facsemeték ültetését. Rákérdeztünk, hogy megoldódott-e a helyzet, a következő választ kaptuk: „A közműegyeztetések lezárulóban vannak, itt igazságügyi szakértő segítségét is igénybe kellett venni, mert a közműcégek nem voltak túl együttműködők. Az már a feltárások során kiderült, hogy a közműtérképek nem pontosak, ami ekkor nem volt látható, azt most az igazságügyi szakértő állapította meg műszeresen. Ez a vizsgálat az egyik távközlési kábel esetében 3,5 méteres eltérést is feltárt.”

A Vasmű út többi részén gombák bomlasztják a kivágott fák gyökérzetét. A kérdés az, hogy meddig?
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Még Mezei Zsolt alpolgármester beszélt arról februárban, hogy a kivágott fák csonkjait vagy eltávolítják kézi erővel vagy beoltják azokat, hogy gyorsabban bomoljanak le, és ne legyenek gátjai az új fák gyökérzetének a fejlődésében. A szóvivő erre a kérdésünkre is válaszolt, ekképpen: „Az eltávolított fák gyökerét az év elején visszamarták, gombával beoltották. Ezeket sem gépi, sem kézi erővel kiszedni nem lehet, meg kell várni, amíg a gomba ezeket „lebontja”. Ennek időtartama a gyökér méretétől függ. Ha a gomba lebontotta a bent maradt gyökeret, rá lehet ültetni az új fát. Megkérdeztük az Agrár­­minisztériumot is, ahonnan azt a választ kaptuk: „Egy-egy tuskó lebontásához szükséges idő viszonylag nagy intervallumban is mozoghat, függően a lebontandó tuskó méretétől, a gombafonalak növekedéséhez szükséges optimális környezeti tényezők meglététől, avagy annak hiányától.”

Új platán sarjadt a pusztítás helyén. A lakók örökbe fogadták

Tehát a gyökerek lebomlásának pontos időpontját nehéz meghatározni, tekintve, hogy ehhez a beoltásos módszerhez komoly pára kell, ami valljuk be őszintén, nem sok van a 40 fokos Vasmű úton. „Minden nehézség ellenére” – fogalmazott a sajtószóvivő, a facsemeték ültetését késő ősszel folytatják majd.

Az egyik kivágott platán tönkjén új csemete sarjadt, ezt a lakók örökbe fogadták és gondját viselik. Tudnak róla az önkormányzatnál is, ide nem terveznek új fát ültetni. A kivágott platánok némelyikéből pedig emlékmű készül. Nagy kérdés, hogy miért. Erről még többet olvashatnak az ehhez a témához kapcsolódó „Fák neked” című jegyzetünkben.

Fák neked

Volt egyszer egy platánsor. Történetesen városunk szocreál főutcáját „szegélyezte”. Hogy mi lett vele? Szemünk láttára semmisült meg. Felújítás, eső, sok eső, erős szél és egy közülük kidőlt. Így kezdődött. Aztán kivágták egy kivételével az összeset. A várossal nagyjából egyidős platánsort. Azt az űrt, ami utánuk maradt, nem lehet beárazni. A kivágott fákat sem szeretnénk, tegyék meg azok, akik ezt tették. Azt azonban, hogy mit okoz a hiányuk, már most is érezzük. Hogy emlékhelyet készítünk nekik a Vasmű úton? Ez olyan, mintha Haynau jóváhagyásával állítottak volna emlékművet a kivégzett aradi vértanúknak.

No, de ne szaladjunk ennyire előre!

Nem is oly rég írtunk arról, hogy egy platánfa milyen „ökológiai szolgáltatást nyújt”. Számításba véve a korukat, méretüket, egy igazságos átlagot vonva egy ilyen fa a vegetációs időszakban több mint 170 kg szén-dioxidot, 1300 kg, azaz 1,3 tonna port volt képes megkötni és 191 kg oxigént termelt. Bár hatvanegy fának van hely a Vasmű úton, de kicsit kevesebbel, ötven fával számolva (a korábban visszavágott fákat figyelembe véve) összesen 8500 kg szén-dioxidot és 65 ezer kg port kötöttek meg, mindamellett 9550 kg oxigént termeltek egy vegetációs ciklus alatt. Hogy ez sok-e vagy kevés? Szerintem nagyon sok.

Főleg, ha vigyázó szemünket a vasműre vetjük. Ugyanis az acélipari cég zsugorítóművében történt augusztusi porrobbanás következményei miatt ciklikusan többszöröse lett a Dunaújvárost szennyező szállópor mennyisége. Egyre gyakoribb ugyanis az, hogy a város szállóporterhelése napi, vagyis 24 óra átlagában a megengedett határérték, azaz 50 mikrogram felett van köbméterenként. Sőt a rendelkezésre álló adatok szerint vannak olyan időszakok, amelyekről nincsenek mérési adatok. Ez számomra azt üzeni, hogy vagy elromlott arra az időszakra a mérőműszer, vagy egyszerűen „kiakadt”, majd néhány óra múlva újra működött. Nekünk nem tisztünk ezt megállapítani, de azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a fák az életet jelentik. Még azoknak is, akik kivág(at)ták azokat. És ne tévesszen meg senkit az írás címe, nem angolul van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában