társadalmi szerepvállalás

2020.09.17. 07:00

Méhecskék és városkép

Színes, vidám festményekkel díszítik a szomszédos trafóházat a Pannon iskola diákjai.

Molnár Emese

A Pannon Oktatási Központ az elmúlt években folyamatosan bővítette, szépítette a Kertvárosban található intézményét. A vezetőség számára fontos a társadalmi szerepvállalás, hogy tegyenek a környezetért, ennek részeként vették gondozásba például a Dózsa György úti körforgót. Borgulya Zoltán, a Pannon igazgatója elmondta, az intézmény szomszédságában van egy trafóház, és két évvel ezelőtt jött az ötletük arra, hogy a diákjaik segítségével kicsinosítanák azt. Felvették a kapcsolatot az építmény tulajdonosával, az E.ON vállalattal, amelynek vezetősége pozitívan fogadta a kezdeményezést. A cég biztosította a trafóház alapozásához szükséges eszközöket, majd jöhettek a fiatalok.

Megint egy látványos közösségi munkába fogott a Pannon Oktatási Központ (POK) a diákjaival: az iskola mellett lévő trafóház falait dekorálják színes, ötletes falfestményekkel. Az akciót még az előző hét végén kezdték meg a fi atalok, és az időjárás miatt igyekeznek mielőbb befejezni, két-három hétvége alatt el is készülhetnek vele. Jelképes elemeket terveztek a rajzszakkörös és kreatív tanulók, a többi között méhecskéket, bölcs bagolyt, és helyet kapnak az egyik falon a város jellegzetességei is. Saját maguk készítette sablonok alapján és nagy lelkesedéssel dolgoznak a kompozíción a fiatalok
Fotó: Várkonyi Zsolt/Dunaújvárosi Hírlap

A projektet az iskolán belül Pleszné Antal Ágnes igazgatóhelyettes koordinálja, és a rajzszakkörös, kreatív diákokkal ötletelni kezdtek. Több megoldás született arról, hogy mivel is dekorálják a trafóház négy falát, amivel zömében a tanulókat, az iskolát szimbolizálják. Az első falrészre kaptárból kirepülő méhecskéket alkotnak. Aztán lesz egy pókháló, amibe beleragadhatnak a méhek, viszont ha a bölcs bagoly segítségével felvértezik magukat minden tudással, akkor kiszabadulhatnak a méhecskék.

Pleszné Antal Ágnes és Baráth Gyula igazgatóhelyettesek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Lesz egy olyan falrész, amelyen Dunaújváros jellegzetes épületeit, értékeit festik fel. Visszatérve a méhekhez, azért is választották jelképesen ezt az állatot, mert a szorgalmat, az átalakulást is szimbolizálja, s ezzel együtt a környezettudatos szemléletet is. Eredetileg idén tavasszal kezdték volna a festést, ám a járványügyi helyzet miatt elhalasztották a kivitelezést.

Borgulya Zoltán, a POK igazgatója mutatja, hogy a diákok rajzai között a város jellegzetességei is szerepelnek majd

Most úgy döntöttek, hogy a tanévkezdés alkalmával, és amíg az időjárás is engedi, megcsinálják a fiatalokkal. Húszfős diákcsapat dolgozik rajta, sablonokat alkottak, és az alapján festenek. Pénteken délutánonként és szombaton délelőttönként gyűlnek össze, kinek hogy fér bele a szabadidejébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában