A jogász válaszol

2020.09.19. 13:00

Ittas járművezetés és következményei

A jogszabályi fogalom szerint akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, és gépi meghajtású járművet vezet közúton, ittas vezetőnek minősül.

Dr. Unger Zsolt

Az ittas járművezetés csak szándékosan követhető el, ez azt jelenti, hogy az elkövetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy alkoholt fogyasztott, tisztában kell lennie a járművezetést negatívan érintő hatásairól, és az ilyen állapotában rejlő veszélyhelyzetet ismerve. Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy elvileg bármekkora mértékű alkoholfogyasztás esetén büntetendő a járművezetés.

Ha a szervezetben található véralkohol szintje nem haladja meg a 0,50 gramm/liter vér­alkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény szabálysértés, az ezen értékek feletti alkoholszintnél pedig bűncselekményről van szó.

Ha az ittasság mértéke nagyobb, természetesen a büntetés is szigorúbb, ugyanis csekély mértékű alkoholfogyasztás esetén pénzbírsággal megússzuk.

Ha már fennáll a súlyos alkoholfogyasztás, nem mindegy, hogy a bűncselekmény ténylegesen befejezett, vagy annak csak a kísérlete valósul meg, a bűncselekmény a jármű mozgásba hozatalával válik befejezetté.

Büntetések: pénzbírság, járművezetéstől eltiltás: ittas járművezetés esetén a hatóságok vagy a bíróság általában pénzbírságot és járművezetéstől eltiltást szab ki büntetésként.

Akit ittas járművezetés bűncselekményének elkövetése miatt a bíróság teljes körű járművezetéstől eltiltásra ítél, annak utánképzésen kell részt vennie, ha az eltiltás 6 hónapnál hosszabb ideig tart. Ilyen esetben fontos tudni, hogy csak akkor mehetünk az okmányirodára a jogosítványunkért az eltiltás lejárta után, ha egyúttal igazoljuk azt is, hogy részt vettünk az utánképzésen.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában