a fák az életet jelentik

2020.09.24. 08:00

Fák neked

Várkonyi Zsolt

20190917 Dunaújváros Vasmű úti platánok megtekintése Cserna Gábor Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Volt egyszer egy platánsor. Történetesen városunk szocreál főutcáját „szegélyezte”. Hogy mi lett vele? Szemünk láttára semmisült meg. Felújítás, eső, sok eső, erős szél és egy közülük kidőlt. Így kezdődött. Aztán kivágták egy kivételével az összeset. A várossal nagyjából egyidős platánsort. Azt az űrt, ami utánuk maradt, nem lehet beárazni. A kivágott fákat sem szeretnénk, tegyék meg azok, akik ezt tették. Azt azonban, hogy mit okoz a hiányuk, már most is érezzük. Hogy emlékhelyet készítünk nekik a Vasmű úton? Ez olyan, mintha Haynau jóváhagyásával állítottak volna emlékművet a kivégzett aradi vértanúknak.

No, de ne szaladjunk ennyire előre!

Nem is oly rég írtunk arról, hogy egy platánfa milyen „ökológiai szolgáltatást nyújt”. Számításba véve a korukat, méretüket, egy igazságos átlagot vonva egy ilyen fa a vegetációs időszakban több mint 170 kg szén-dioxidot, 1300 kg, azaz 1,3 tonna port volt képes megkötni és 191 kg oxigént termelt. Bár hatvanegy fának van hely a Vasmű úton, de kicsit kevesebbel, ötven fával számolva (a korábban visszavágott fákat figyelembe véve) összesen 8500 kg szén-dioxidot és 65 ezer kg port kötöttek meg, mindamellett 9550 kg oxigént termeltek egy vegetációs ciklus alatt. Hogy ez sok-e vagy kevés? Szerintem nagyon sok.

Főleg, ha vigyázó szemünket a vasműre vetjük. Ugyanis az acélipari cég zsugorítóművében történt augusztusi porrobbanás következményei miatt ciklikusan többszöröse lett a Dunaújvárost szennyező szállópor mennyisége. Egyre gyakoribb ugyanis az, hogy a város szállóporterhelése napi, vagyis 24 óra átlagában a megengedett határérték, azaz 50 mikrogram felett van köbméterenként. Sőt a rendelkezésre álló adatok szerint vannak olyan időszakok, amelyekről nincsenek mérési adatok. Ez számomra azt üzeni, hogy vagy elromlott arra az időszakra a mérőműszer, vagy egyszerűen „kiakadt”, majd néhány óra múlva újra működött. Nekünk nem tisztünk ezt megállapítani, de azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a fák az életet jelentik. Még azoknak is, akik kivág(at)ták azokat. És ne tévesszen meg senkit az írás címe, nem angolul van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában