szavazás-összesítő

2020.08.17. 11:00

Megoszlanak a vélemények az aranysakálokról

duol.hu

Legutóbb arról tájékoztattuk olvasóinkat, hogy aranysakálok jelentek meg Dunaújváros vonzáskörzetében. Akkor két vadász is megszólalt a témában. Az aranysakál, a környező országokból jött hozzánk, szapora, és mindent megeszik: a háziállatot és a vadat egyaránt.

Ezúttal olvasóinkat kérdeztük a témában. A végeredmény tekintetében nagyon megosztottak a szavazók: 44% szerint, rendkívül károsak, emiatt nem örülnek neki.

Mindössze egy százalékponttal marad el tőle egy jóval megengedőbb álláspont, miszerint: „Nem kell problémázni, ez a természetes élőhelye”.

13% szerint pedig aranyos állatokról van szó, amelyeket védeni kell.

A szakemberek azonban nem ennyire megengedőek. Telefonon Sitkei Gábort sikerült elérni, aki vadászként nem túl biztató dolgokat mondott az aranysakál megjelenésével kapcsolatban:

„Magyarországon a ´90-es évek közepén jelent meg, és egyre nagyobb egyedszámban találkozunk vele. Ez a faj, ahol megjelenik, ott gyorsan el tud szaporodni. Ez azért baj, mert a kis és nagyvadjaink nincsenek biztonságban tőle, sem a fácán, sem a nyúl, de az őz és a vaddisznó is az étlapján szerepel.„

Az aranysakál könnyen felismerhető, kutyaszerű állat, ami méretében és kinézetében a farkas és a róka között helyezkedik el. Előfordulhat magányosan, de falkában is. Ha találkozunk vele inkább kerüljük el, ne felejtsük el, nem kutyus, hanem vad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában