NEM ÁLL MEG AZ ÉLET

2020.07.19. 15:00

Most is épül, szépül a görög falucska

Az alig több mint ezer lakosú Beloiannisz község egy igazi görög falu, görög származású lakókkal. Érdekesség, hogy idén ünnepli 70. születésnapját. Bár sajnos a nagyobb rendezvények a pandémia miatt elmaradnak, a fejlesztések és háttérmunkák folyamatosan zajlanak.

Kecskés Zoltán

A településen fontosnak tartják a görög hagyományok őrzését, így az újévi vaszilopita-vágás, a görög húsvét, a márciusi és októberi görög nemzeti ünnep, a májusi templomünnep megszervezését. Legnagyobb ünnepük az augusztus 20-ához kötődő falunap, amelynek országosan vonzó eseménye a hajnalig tartó görög utcabál a mediterrán hangulatú főtéren. Három nemzetiségi tánccsoport működik a faluban: a lassan 20 évre visszatekintő Pyrgos Egyesület, a 13 éve alapított Triandafylla együttes és a Beloianniszi Görög Kulturális Egyesület keretében működő iskolás tánccsoport. Sajnos a vírushelyzet keresztülhúzta némileg a számításokat, de a pályázatoknak hála tovább szépülhet, épülhet a falucska, tudtuk meg Boka Erika alpolgármestertől.

– A Vidékfejlesztési Program keretében a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület működési területére meghirdetett pályázati forrásból 5,5 millió forintot nyertünk mobilszínpadra, játszótérre 9,5 milliót, míg mintegy 10 millió forintot a ravatalozó felújítására. Ezeknek egy része már folyamatban van. Nagy öröm, hogy a Magyar falu program keretében is volt sikeres pályázatunk. A falu megrongálódott járdáinak a kijavításához 4,5 millió forintot kaptunk az anyagköltségre, míg a munkadíjat az önkormányzat állja – nyilatkozta lapunknak az alpolgármester asszony, aki bízik benne, hogy az elmaradt rendezvényeiket jövőre pótolni tudják, de addig is a civil kezdeményezésnek köszönhetően igazi görög piacot tartanak szombatonként, ahova mindenkit szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában