Jelképes szám a tizenötmillió: az összetartozást igyekszik mutatni

2020.07.30. 18:00

Amikor a malmok őrölnek

A búzaszemekből liszt lesz, amely végül kenyérben ölt testet és a nemzetben egyesül.

Szanyi-Nagy Judit

A gondolatot Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnökének, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökének beszédéből ragadtuk ki. Ő egyike volt azoknak, akik szombaton Lajoskomáromban a teknő mögé álltak, s abba a Fejér megyei gazdák által felajánlott búzát összeöntötték. A keretet a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű program adta, amely röviden a magyar gazdatársadalom összefogásaként írható le. A Fejér Megyei Gazdakörök Szövetsége elnökétől, Kiss Norbert Ivótól tudjuk: a Pécsről indult kezdeményezés már tízéves múltra tekint vissza, s a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2014-es csatlakozását követően a határon túlra is kiterjesztették azt. Vagyis a Nagy-Magyarország területéről nemcsak egy helyre érkeznek a búzaszemek, de a jelenlegi országhatáron túlra is jut az adományból.

A teljes Fejér megyei gyűjtést szombaton Lajoskomáromban öntötték össze
Fotó: Pesti Tamás

– Jelentős az idei év. Száz évvel ezelőtt darabokra tépték hazánkat, s tíz éve, hogy a magyar gazdák saját pénzből elindították a Magyarok kenyere programot, amely nagy szervezőerőt, komoly anyagi forrásokat igényel. A program sikeressége érdekében mind a NAK, mind a Magosz jelentős összeggel támogatja azt – hangsúlyozta Jakab István.

– Előreláthatólag legalább olyan sikeres lesz az idei év, mint a 2019-es volt – tekintett előre Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke a nagyközség tornatermében. Ezt az állítást számokkal szintén az Országgyűlés alelnöke támasztotta alá: amíg tíz éve Baranyában tíz tonna gyűlt össze az adakozásból, addig a tavalyi esztendőben már 791 tonna búzát öntöttek össze a szervezők. Ez utóbbi eléréséhez 5700 adakozó kellett, amelyből 2100-an határainkon túlról ajánlottak fel búzát gazdaságukból. Fejér megyében idén négy, összesen pedig több mint nyolcvan gyűjtőpontot jelöltek ki, ahol a felajánlásokat leadhatták a gazdák. Az összefogás a világjárvány ellenére is megvalósult, mivel az eddig látottak alapján várhatóan több mint 800 tonna gyűlt össze az adományokból.

A teljes Fejér megyei gyűjtést szombaton Lajoskomáromban öntötték össze, a következő állomás pedig július 31-én a történelmi Magyarország középpontja, Szarvas lesz, ahol ezeket a felajánlásokat mind összeöntik, majd az itteni szárazmalomban lisztté őrlik. Tekintettel a járványhelyzetre, mindezt az interneten, két órán keresztül bárki nyomon követheti.

– Ugyan a „tizenötmillió” búzaszemet egy nap öntjük össze, valójában erre 365 nap áll rendelkezésünkre: az év minden napján segítjük, segíthetjük egymást Nagy-Magyarországon – hangsúlyozta Varga Gábor, országgyűlési képviselő.

Reizinger Tibor, a Lajoskomáromi Gazdakör elnöke elmondta: sokat készültek erre az alkalomra. Három éve, amikor az első nyári aratóünnepet megszervezték, célul tűzték ki: egyszer a búzaösszeöntést Lajoskomáromba is elhozzák. Ezt sikerült elérniük. S noha a tervezett programok egy része elmaradt – a zselyki testvértelepülés néptáncosai helyett a szabadbattyáni Sárrét Néptáncegyüttes ügyes lábú tagjai rophatták a rendezvényen –, a gazdák itt is kitettek magukért, azért, hogy a rászorulóknak segítsenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában