A tragikus sorsdöntésre való emlékezésnek fontos célja van

2020.06.03. 07:00

A Nemzeti Összetartozás Napja – a 100. évforduló

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 100 másodpercre megállunk mi, magyarok. 100 évvel ezelőtt a Nagy Trianon Kastélyban aláírt békedekrétummal nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia tűnt el a térképről, hanem Magyarországot és lakosságát is megnyomorították. A tragikus sorsdöntésre való emlékezésnek fontos célja, hogy tudatosítsa a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását. Erről szólnak holnap, a 100. évfordulón a megemlékezések.

Munkatársainktól

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Dunaújváros

Június 4-én 16 órakor áhítat keretében mond beszédet Barta Endre alpolgármester a dunaújvárosi evangélikus templomban, közreműködnek a Bartók kamaraszínház művészei. 16.30-kor megszólalnak a harangok, ezt követően lesz a templomkertben található emlékműnél a koszorúzás. A templom galériájában kiállítás nyílik, és aztán Szántai Lajos előadását hallhatják „Magyar történelem Trianon keresztjén” címmel, tájékoztatta lapunkat Stermeczki András lelkész.

A dunaújvárosi emlékmű tavaly, a koszorúzás után Fotó: Archív

Rácalmás

A kisvárosban rendhagyó ünnepi megemlékező műsorral készülnek, amely holnap 9 órától a Rác­almási Művelődési Ház és Könyvtár közösségi média oldalán és weboldalán egyaránt megtekinthető lesz. Az online műsor elkészítésében a Rácalmási Játékszín Kör tagjai vettek részt Baksa László történelemtanár szakmai közreműködésével. Versekkel, anekdotákkal fognak emlékezni a történelmi eseményre és az elcsatolt területekről a gasztronómiájukon keresztül is meg fognak emlékezni a különleges műsorban – tájékoztatott Kundra Anikó, az intézmény vezetője.

Kulcs

Június 4-e szomorú dátum a magyarság történelmében. Kulcson Dienes Annamária rendezvényszervező információi alapján 16 óra 30 perctől a Büszkeség ponton tartanak megemlékezést a 100. évforduló alkalmából. Jobb Gyula polgármester köszöntője után Farkas Lajos, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója tart majd beszédet, verset mond Csuhai Gyuláné és Molnár Lajos. Az emlékezés jegyében a résztvevők közösen elültetnek egy tölgyfát a rendezvény zárásaként.

Perkáta

A Perkátai Általános Művelődési Központ és a 42. Állomás! Kulturális Egyesület szervezésében holnap 16.30-kor a Győry-kastély kertjében emlékeznek meg az egybegyűltek a trianoni évfordulóról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szabadtéri program keretén belül nyílik meg a Trianon 100 című kiállítás, amelynek egy éven át ad otthont a kastély. A tárlaton tablók, térképek állítanak emléket az eseménynek, s mutatják be előzményeit és következményeit. A kiállítás megnyitójára rövid műsorral készülnek a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület fiataljai, valamint a település is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretében 16.30 perckor Perkátán is megszólal a templom harangja.

Mezőfalva

A Piac téri kettős keresztnél csütörtökön 16 órakor közös énekléssel és beszélgetéssel kezdődik a megemlékezés holnap. A programban – előzetes jelentkezés után a művelődési ház elérhetőségein – mindenki elmondhatja Trianonnal kapcsolatos gondolatait. A továbbiakban verssel és népdallal folytatódik az esemény. 16.30-tól megszólalnak a mezőfalvi templom harangjai, majd beszédet mond Kristofory Valter katolikus plébános. Végül néma vigyázzállás, valamint a Himnusz eléneklése zárja a programot.

Kisapostag

A Petőfi parkban holnap 9 órakor trianoni emléktáblát avatnak. Beszédet mond Stermeczki András evangélikus lelkész, Majoros Árpád kortárs alkotóművész és Nagy Attila polgármester. A lelkész tájékoztatása szerint 10 órakor a kisapostagi templomkertjükben felavatják az elkészült kettős keresztet.

Baracs

A templomosi templomkertben az első világháborús emlékműnél emlékeznek a baracsiak június 4-én 16.30 órakor. A rendezvényen a trianoni események felidézése mellett a Rohonczi István által a századik évfordulóra alkotott kettős kopjafát is felavatják. Az ünnepi gondolatokat Nagy Richárd református lelkipásztortól és Várai Róbert baracsi polgármestertől hallhatjuk. A befejezésben zenés műsor következik, amelyben Várai Áron énekel és dudán játszik.

Dunaföldvár

Az ünnepi eseményt a Művelődési Központ szervezésében tartják meg 18 órakor a Duna-parton, az Országzászlónál, ahol az összegyűltek koszorút helyeznek el. A megemlékezés szónoka Puskás Zsolt, a helyi gimnázium tanára lesz. Az ünnepi műsort Széles László és Széles Dániel népzenészek adják.

Előszállás

A községi megemlékezést a Trianoni-emlékműnél tartják. Az esemény az országos harangzúgással kezdődik délután fél ötkor. A megemlékezést kulturális műsor és a koszorúzás követi. Az évforduló alkalmából emlékfát is ültetnek.

Nagykarácsony

Az ünnepség megszervezését a Nagykarácsonyi Hagyományőrző Egyesület vállalta magára. A megemlékezők délután negyed ötkor gyülekeznek a helyi Trianon-emlékműnél. Az esemény itt is az országos harangzúgáskor veszi a kezdetét. Az ünnepi beszéd melletti versek, a közös éneklés és a koszorúzás teszi majd teljessé a századik évfordulót.

A szervezők a hatályos, a vészhelyzettel kapcsolatos szabályok betartásának figyelembe vételével valósítják meg a programokat, amelyekre minden érdeklődőt várnak a városban és a környező településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában