MINDEN SZÁMLÁT BE KELL JELENTENI

2020.06.21. 15:00

A NAV online számlázója hasznos és ingyenes segítség lehet július 1-jétől

Két éve kezdődött változási folyamat újabb állomásához érkezünk meg 2020. július 1-ével a fehérgazdaság felé vezető úton.

Sági Zoltán

Bár a jogszabályok közvetlenül nem állítják követelményként az adóalanyok, vagyis az adószámmal rendelkező magánszemélyek és társaságok elé az elektronikus, azaz ma már online számlázást, az adatszolgáltatási előírásoknak egyre inkább csak annak segítségével tudnak megfelelni. – Írja a feol.hu.

„Online adatszolgáltatás”

Ismert, hogy 2018. július 1-je óta online adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó és belföldi adóalanyok közötti ügyletről kiállított számlák esetében.A bejelentésnek a 100 és 500 ezer forintnyi áfatartalom közötti számla esetében, a kiállítást követő 5 napon belül, afölött 1 napon belül kell beérkeznie a NAV elektronikus rendszerébe. 2020. július 1-jét követően ez a szabály módosul úgy, hogy nem csupán a 100 ezer forint áfatartalom fölötti, hanem minden számlát be kell jelenteni. Az alanyi adómentes (áfamentes) számlákat is. A számlakibocsátásra vonatkozó ésszerű határidő is módosul július 1-jével. Ekkortól a számlákat a teljesítést követő 8 napon belül ki kell állítani, a korábbi 15 nap helyett. Magyarán, egy 500 ezer forint áfatartalom alatti teljesítés esetén (például fürdőszoba felújítási munkák) a mesternek van 8 napja a számla kiállítására, és további 5 napja annak elektronikus bejelentésére. Persze a teljesítést a munka befejeztével azonnal igazolnia kell.

A NAV is ad adatot

A fentiekhez kapcsolódik még egy olyan speciális, 2018. január 1-je óta hatályos követelmény is, hogy amennyiben a számla online számlázóprogrammal kerül kiállításra, annak tartalma, a meghatározott fájlformátumban, a kiállítás után azonnal kerüljön továbbításra a NAV rendszerébe. Magyarán, ha a fürdőszobát felújító mester online számlát állít ki, akkor az adatszolgáltatás is azonnal megtörténik – egy szabályos számlázóprogram esetében. A hagyományos kéziszámla alkalmazása a jövőben tehát, bár megengedett marad, többletmunkát jelent. Ide tartozik még, hogy 2020. július 1-je után minden szállító számlának tartalmaznia kell a vevő adószámát is. Magyarán, a bejelentési kötelezettségnek köszönhetően, az vevő adóalany frissen keletkezett költségéről a NAV – legkésőbb 13 nap múlva – automatikusan tudomást szerez. Július 1-je után azonban, a soron következő áfabevallást megelőzően, a vevő adóalanyok a szállító számláikat a NAV rendszeréből lekérdezhetik, pontosítandó a saját könyvelésüket, és kiszűrendő a szállító által le nem jelentett számlákat. A NAV-tól letöltött szállítói adatokat az adóalany a jövőben feltöltheti a saját könyvelési rendszerébe is, adatbeviteli munkát megtakarítva ezzel. Ugyanakkor arra eztán is szükség lesz, hogy egy hozzáértő eldöntse, mely költségszámlák kerülhetnek be az esedékes áfabevallásba.

Primus inter pares

A számlázóprogramok piacát is mozgásba hozta a folyamatban lévő átalakulás. Egy későbbi írásunkban az online számlázó programokról részletesebb összefoglalással is szolgálunk. Ezúttal a NAV saját fejlesztésű, ingyenes, online számlázó programjáról ejtünk pár szót. Amely szolgáltatásaiban a törvényes előírásoknak mindenben megfelel, bármely adóalany által szabadon használható, és amelyből papíralapú és elektronikus számla is készíthető. A NAV alkalmazása a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ címen érhető el. A használathoz elsőként regisztrálni kell a NAV Online Számla felületén, amelyen keresztül az adatszolgáltatási kötelezettség is teljesíthető. Ezt az ügyfélkapu segítségével annak a magánszemélynek célszerű elvégeznie, akihez az adott adóalany hozzá van rendelve (könyvelő, ügyvezető-cégtulajdonos). A regisztráció logikus lépéseit követve, első belépésekor ott akadhat fenn az új felhasználó, hogy a nyitólap tetején a rendszer piros alapon szedett hibaüzenete fogadja, amely a hiányzó technikai felhasználóra figyelmezteti. Semmi gond: az Információk menüpont alatt található felhasználói kézikönyv lépésről lépésére vezet végig a a számlázóprogram használatba vételéhez vezető úton. Miután a számlázót konfiguráltuk, egy QR kód segítségével mobil alkalmazást is párosíthatunk hozzá. Innentől szükség esetén akár zsebből is számlázhatunk úgy, hogy az adatszolgáltatás július 1-jén életbe lépő követelményeinek is megfelelünk.

A NAK-nak köszönhető

Mivel az átállásra való felkészülést és az új rendszer használatát 2020 első felében megnehezítette a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezte a szaktárcánál, hogy az adóhatóság biztosítson számukra türelmi időszakot a július 1-től hatályos jogszabály betartásának ellenőrzésekor. A NAK jelzését kedvezően fogadta a Pénzügyminisztérium, olyannyira, hogy 2020. július 1. és szeptember 30. között nem csak a mezőgazdasági, de minden hazai adóalany számára szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra. A büntetés elkerülésének minimális előfeltétele, olvasható a NAK közleményében, hogy az érintett cégek, vállalkozók még a július 1-je utáni első számla kiállítása előtt regisztráljanak az online számla rendszerbe. Ám ha keletkezik számla, akkor nem lehet várakozni ilyen sokáig sem a regisztrációval, sem a számlaadatok feltöltésével.

(Forrás: Magyar Könyvvizsgálói Kamara, NAV, NAK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában