Kevesen kíváncsiak a koronavírustesztjükre

Már többször beszámoltunk róla, hogy a közelmúltban tizennyolcezer fő bevonásával, csaknem ötszáz települést érintően országos vizsgálatsorozat indult azzal a céllal, hogy pontos képet adjon az új típusú koronavírus-járvány kiterjedéséről és a fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Török Tímea

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Fejér megyében május 7-én vette kezdetét a Semmelweis Egyetem által szervezett vizsgálat, így a többi között Kulcson is szűrővizsgálatot végeztek a faluház emeletén az egyetem munkatársai.

A tesztelésen a KSH által véletlenszerűen kiválasztott magyar lakosságot modellező mintacsoport, pontosan 17 ezer 787 fő meghívásos módon vehet részt az ország egész területéről. Kulcson két napot is kijelöltek a szakemberek a szűrésre, a második május 12-én volt.

A vizsgálatokkal kapcsolatban Jobb Gyula, a település polgármestere elmondta, hogy a kulcsi lakosságból huszonhárom fő kapott meghívást a szűrésre. A település vezetése esetleges javaslatait nem lehetett és nem is tudták figyelembe venni a kiválasztás során, hiszen véletlenszerű volt. A polgármester hozzátette, hogy sajnálatára a várakozásához képest az első szűrésre kijelölt napon jóval kevesebben, mindösszesen csak hatan jelentek meg. Csupán remélni tudja a polgármester, hogy a többi vizsgálatra hívott kulcsi a második vizsgálatra kijelölt napon megérkezett.

– Azokat a honfitársainkat, akik eddig hezitáltak, hogy elmenjenek-e a szűrésre, kifejezetten biztatnám erre, hiszen indokként érdemes azt is mérlegelni, hogy információim szerint a magánúton elvégzett tesztek megközelítőleg százezer forintba kerülnek – tette hozzá Jobb Gyula.

A faluházban mostanában szokatlan öltözékű szakemberekkel találkozhattak a kulcsiak
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ahogy azt a központi információkból megtudhattuk, a mintában szereplő személyek a tizennégy éves és idősebb népesség köréből kerültek ki. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információk érkezhetnek majd be egyebek között a kockázati tényezőkről. A kiválasztott személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kaptak az Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

Így volt ez Deák Ibolyával is, aki egy volt azon kulcsiak közül, akik részt vettek a vizsgálatsorozaton. Ibolya lapunk kérdésére elmondta, hogy a kérdőívre telefonon válaszolt a KSH munkatársának. Körülbelül öt-hat perces teszt során a többi között olyan témákban kérték a véleményét, hogy egy héten belül hány emberrel találkozott, volt-e fejfájása, vagy elvesztette-e a közelmúltban az ízlelőérzékét, és volt-e lázas beteg a környezetében. A fizikai vizsgálatról Ibolya úgy számolt be, hogy gyors és profi lefolyású volt. Három részből állt, vérvételből, garat- és orrnyálka-mintavételből, amelyből egyedül az orrát érintő volt nehezen tolerálható, kellemetlen.

A vizsgálat eredményéről is kérdeztem:

– Azt a tájékoztatást kaptam, hogy az aktív pozitív betegeket már két nap múlva értesítik, szerencsére ez idáig én nem kaptam hívást – mondta el Deák Ibolya.

A tájékoztatások alapján az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Érdekes eredményekre számíthatunk, a többi között azért is, mert a reprezentatív minta lehetőséget nyújt arra, hogy a kutatás eredményeit korcsoportos bontásban is vizsgálják. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről. Bár az országos reprezentatív vizsgálatba önkéntes alapon nem lehet jelentkezni, ugyanakkor a későbbiekben ígérnek hasonló felméréseket más kutatás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában