A JOGÁSZ VÁLASZOL

2020.05.30. 08:00

A közjegyzői előzetes bizonyítás

Az eljárás azért lehet fontos a kérelmezőnek, mert bizonyítékokat szerezhet be egy későbbi eljárás esetére, vagy éppen egy szükségtelen eljárást előzhet meg vele.

duol.hu

Fotó: pixabay

Az előzetes bizonyítás perelőkészítő, pergyorsító és perelhárító funkcióval egyaránt rendelkezik. Eredményeként születhet egyrészt szakértői vélemény, amely ugyanolyan bizonyítási eszköz, mint a perben kirendelt szakértő véleménye. Másrészt például szemléről vagy tanúkihallgatásról készült jegyzőkönyv, amely mint közokirat teljesen bizonyítja a benne foglalt intézkedés, nyilatkozat megtételét, az általa tanúsított adatok és tények valóságát.

Előzetes bizonyításnak egyrészt akkor van helye, ha valószínűsíthetően a későbbiekben a bizonyítás nem vagy csak jelentős nehézséggel lenne lefolytatható.

Dr. Unger Zsolt – ügyvéd

Lehetőség van közjegyző előtti előzetes bizonyításra abban az esetben is, ha a kérelmezőnek a bizonyíték beszerzéséhez jogi érdeke fűződik, különösen, ha jelentős tény vagy állapot megállapításához van szükség a bizonyításra.

A bizonyíték alkalmas lehet arra, hogy a felek annak alapján megállapodást kössenek, így a pert elkerüljék.

Az előzetes bizonyításra az a közjegyző illetékes, ahol a kérelmező lakó- vagy tartózkodási helye található, továbbá az a közjegyző is, akinek az illetékességi területén a bizonyítás helye van. A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelem előterjesztésének indokait, a tények rövid leírását, a kérelmező nevét és lakóhelyét (székhelyét).

A kérelemben ismertetni kell a bizonyítani kívánt tényeket és az azokra vonatkozó bizonyítékokat, továbbá a kérelmezőnek valószínűsítenie kell azon körülmények fennállását, amelyeknek alapján előzetes bizonyításnak helye van.

Az eljárás díjköteles, a közjegyzőt munkadíj és költségtérítés is megilleti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában