500 millió Ft vagyoni hátrány

2020.03.26. 19:00

Félmilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak bűnszervezetben

A Fejér Megyei Főügyészség sajtószóvivője, Jászberényiné dr. Király Teodóra az alábbi közleményt jutta el a szerkesztőségünkhöz:

duol.hu

A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt indítványozta annak a három gyanúsítottnak a letartóztatása meghosszabbítását, akik 2016-2019. években valótlan tartalmú számlák kiállítására és befogadására létrehozott bűnszervezet tagjaiként félmilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek általános forgalmi adó adónemben.

A gyanúsítottak a bűnszervezet tagjaként az ügyvezetésük alatt álló gazdasági társaságokat arra használták fel, hogy valótlan tartalmú számlák kiállításával segítséget nyújtsanak valós tevékenységet végző gazdasági társaságok által fizetendő általános forgalmi adó csökkentésében, illetve az ügyvezetésük alatt álló gazdasági társaságok valótlan tartalmú számlák befogadásával, könyvelésben, bevallásban való szerepeltetésével jogosulatlanul csökkentették az adófizetési kötelezettséget általános forgalmi adónemben, összesen mintegy 500 millió Ft vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek.

A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5-21 évig terjedő szabadságvesztés, a gyanúsítottak tekintetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint alaposan lehet tartani attól, hogy a büntetőeljárásban résztvevők vagy más személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást meghiúsítanák vagy megnehezítenék. Egyik gyanúsított vonatkozásában a bűnismétlés veszélye is fennáll, figyelemmel arra, hogy hasonló bűncselekmények miatt több esetben volt büntetve.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája helyt adott az ügyészi indítványnak és elrendelte mindhárom gyanúsított letartóztatása meghosszabbítását. A döntés fellebbezésükre figyelemmel nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában